Czujnik cofania do własnego montażu. Warto?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Coraz więcej jest ułatwień dla kierowcy. Sprzęt elektroniczny jest coraz tańszy. Zastanawiam się nad montażem czujnika cofania. Co o tym sądzicie? czy warto. Jeśli tak to jaki typ polecacie?

ja polecam to...

Jeśli tak to co polecacie. Wielkie wyświetlacze sa ładne ale takie naciapanie gadżetami na kosoli nie kojarzy mi się dobrze...
http://sk2.pl/1276
http://sk2.pl/1277
http://sk2.pl/1278

Ja do cariny kupilem cos w stylu tego drugiego z kolei co podałeś linki... W zeszlym roku 200 zł za 8 sensorow + wyswietlacz, umocowałem go do gratki nawiewu z lewej strony kieronicy, calkiem calkiem, baardzo dobrze wydane pieniadze to byly, nie ufam im na 100% ale pomagaja nie raz.

gdzie była taka promocja ?
na allegro takich 8 sensorów kosztuje 399zł .

Na allegro to kupiłem... Co prawda mają wadę... któryś z przednich sensorów jest chyba wrażliwy na zabrudzenie ciut, a że ja nie myje zbyt często auta to czasami mi falszywy alarm wzbudza, ale to tak raz na tydzien moze Nie chce mi sie kontrolować tematu Szukajcie a znajdziecie

Może ktoś montował samodzielnie w Corolli e12 kombi? Chętnie posłuchałbym rad dotyczących montażu. Czyli czy trzeba ściągać zderzak tylny?. Gdzie mocować wyświetlacz? Chciałbym go zamocować na lusterku cofania ale zastanawiam jak poprowadzić przewód pod podsufitką.

Cytat:
2007-11-24 21:02:09, Talus pisze:
ja polecam to...

Nie zrozumiałeś postu który cytuje powyżej, tutaj jest link. Ale skoro wątek sie rozwinął, a jego temat jest nieco odmienny to i ja się tu udzielę.
Otóż ja polecam czujnik z sygnalizacją dźwiękową, po przemyśleniu sprawy uznałem ze wszelkie dziwne wyświetlacze szybciej zaszkodzą niż pomogą. Do patrzenia mamy 3 lusterka i szybę tylną, ale jak ktoś lubi bajery... to tylko moja subiektywna opinia.

ano właśnie do 1,8 to i ja widziałem :zdegustowany:

ja mam z dźwiękową i wyświetlaczem i polecam a daje większy komfort

Wygląda to tak - 4 diody niezależne do czterech czujek zmieniają kolor im bliżej do przeszkody (ziel-pom-czer) i wyświetlacz (hmm czegoś, powiedzmy odległości ) do przeszkody do czujki która ma najbliżej jak jest 0.0 to jeszcze jest jakieś +/- 20cm

Więc jak np parkuje tyłem do ściany i chcę stanąć tak co by jeszcze graty wyjąć spokojnie z bagażnika to wiem że muszę mieć jakieś 1, 1.2 na to, a jak wyjeżdżam/wjeżdżam z ciasnego miejsca to jadę do 0.0 i jeszcze troszkę

a sprawą dla mnie oczywistą jest że nie zwalnia/zastępuje to patrzenia za auto i w lusterka

Po paru tygodniach uważam, że warto. Jak ktoś chce załozyć w Corollce Kombi e12 podpowiem gdzie zamontować czujniki.

Naprawdę warto.
Jeździłem 3 lata bez czujników i zastanawiam się dlaczego.
Jedna z fajniejszych rzeczy do zamontowania.
Mam dzwiękowy 4 sensorowy z tyłu i dla mnie wystarcza i tak nie wyobrażam sobie abym potrzył w wyświetlacz a nie w lusterka.
Zakupiłem na allegro i jest OK.
Można samemu zamontować .Pod zderzakiem ,gdy wywiercimy otwory pod czujniki (w komplecie jest wiertełko),znajdziemy otwory fabryczne do przeprowadzenia przewodów do centralki,a centralkę zasilamy z żarówki cofania,tylko jeszcze przykleimy brzęczyk gdzieś na półce przy tylniej szybie i po problemie.
Łatwizna ,pracy na 2 godz.Można delikatnie wysylikonować czujniki w otworacg w zderzaku.( woda?)