Spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niech ktos mi wyjasni jak to jest mozliwe zeby przy spokojnej bez czestego wyprzedzania i jezdzie tak okolo 3.5-4 tysiace obrotow moja "Biala Strzala" spalila mi w trasie 10.3 litra na 100km ???

Po miescie jeszcze wieksza masakra 13.5 :/

Rozumialem takie rzeczy w beczce 2.3 pojemnosci ale teraz mam 1.5 wiec nie ogarniam tego tematu

Cytat:
2007-05-28 08:20:36, Gipsik pisze:
Niech ktos mi wyjasni jak to jest mozliwe zeby przy spokojnej bez czestego wyprzedzania i jezdzie tak okolo 3.5-4 tysiace obrotow moja "Biala Strzala" spalila mi w trasie 10.3 litra na 100km ???

Możliwe! Spokojna jazda to jest 2 tys obrotów, a 3,5-4 tys to maksymalny moment obrotowy... Tylko przy spokojnej jeździe do niczego nie jest Ci on potrzebny.

aaaaa i wszystko jasne

moj blad wynikl zapewne z blednego zalozenia ze espero tak jak audi coupe bedzie mi duzo spalac okolo 5-5.5 tys obrotow

Dzieki ^^

P.S. To dlatego swiecila mi sie jakas zolta ikonka silnika po lewej stronie obrotosciomierza??

Cytat:
2007-05-28 08:36:00, Gipsik pisze:
To dlatego swiecila mi sie jakas zolta ikonka silnika po lewej stronie obrotosciomierza??

To nie jest JAKAŚ IKONKA tylko Check Engine i z obrotami nie ma nic wspólnego. Masz jakąś usterkę silnika lub jego osprzętu. Wtedy spalanie zawsze będzie wieksze bo silnik pracuje w trybie awaryjnym. Poszukaj sobie o kodach błędów i ich sprawdzaniu. Można to zrobić w 5 min. w garażu/na parkingu.

PS. Chyba powinienem Cię wyśmiać i zbesztać!!!

Cytat:
2007-05-28 08:48:46, piotr_ek pisze:
PS. Chyba powinienem Cię wyśmiać i zbesztać!!!

Niestety powiniennes

Cytat:
2007-05-28 09:45:58, Gipsik pisze:
Niestety powiniennes

Z racji, że Piotr-ek ma słabszy dzień

Wyśmiewam Cię !!!

Zaczne inaczej

Poszukuje dobrego , uczciwego, znajacego sie na espero mechanika na terenie warszawy lub w okolicy warszawy.

Wrzuć w wyszukiwarce "pan Sławek" - lepszego nie znajdziesz

Cytat:
2007-05-28 08:20:36, Gipsik pisze:
Niech ktos mi wyjasni jak to jest mozliwe zeby przy spokojnej bez czestego wyprzedzania i jezdzie tak okolo 3.5-4 tysiace obrotow moja "Biala Strzala" spalila mi w trasie 10.3 litra na 100km ??? Po miescie jeszcze wieksza masakra 13.5 :/ Rozumialem takie rzeczy w beczce 2.3 pojemnosci ale teraz mam 1.5 wiec nie ogarniam tego tematu

szczerze mówiac to nie napisałes czy to spalanie dotyczy gazu czy benzyny? jesli gazu to nie jest to zadna tragedia , zalezy tez jaka masz ewenrtualnie instalacje LPG i kiedy była regulowana , lae przy gazie i instalacji II generacji to przy tych obrotach prawie normalne spalanie.
No chyba ,ze nie masz LPG no to wtedy rzeczywiście masakra

zagazowany w 1997

umowilem sie juz z Panem Slawkiem na przeglad tego moje bolidu wiec okarze sie jak bardzo poprzedni wlasciciel klamal :/

Cytat:
2007-05-28 11:55:07, Gipsik pisze:
zagazowany w 1997 umowilem sie juz z Panem Slawkiem na przeglad tego moje bolidu wiec okarze sie jak bardzo poprzedni wlasciciel klamal :/

jesli to spalanie gazu..to miesci sie w szerokopojetych normach 13.5L po wawie to zaden wyczyn 10 w trasie tez nie jest jakas tragedia..ja myslalem ze ci tyle benzyny spalil..jesli to gass to w ogole nie wiem po co te posty piszesz oczywiscie sa esperaki ktore pala 8 w miescie i 6 na trasie..ale ja w to uwierze dopiero jak sam takim pojezdze

Cytat:
2007-05-28 13:38:31, qbaj pisze:
oczywiscie sa esperaki ktore pala 8 w miescie i 6 na trasie..ale ja w to uwierze dopiero jak sam takim pojezdze

I nie tylko esperaki - niektóre auta z turbo też...

Cytat:
... oczywiscie sa esperaki ktore pala 8 w miescie i 6 na trasie... ale ja w to uwierze dopiero jak sam takim pojezdze

Zazwyczaj sam krytykuję tego typu teorie, ale... przy spokojnej jeździe moje auto w warunkach miejskich nie spala więcej aniżeli wspomniane 8 litrów. Mowa naturalnie o "petrolu", gdyż LPG nie posiadam.
Inna sprawa, że jeśli człowiek się postara, to średnio, na dystansie 100 km. można być uboższym o jakieś 17 litrów.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-05-28 08:36:00, Gipsik pisze:
P.S. To dlatego swiecila mi sie jakas zolta ikonka silnika po lewej stronie obrotosciomierza??

Mojemu koledze świeciła się jakaś czerwona ikonka z napisem "BREAKE"... miał pięknego Forda Cougar'a... Miał bo zaliczył nim jazdę po bandzie jak mu hamulce doopnęły...

Cytat:
2007-05-28 14:44:14, lothaar pisze:
Mojemu koledze świeciła się jakaś czerwona ikonka z napisem "BREAKE"... miał pięknego Forda Cougar'a... Miał bo zaliczył nim jazdę po bandzie jak mu hamulce doopnęły...

"Breake" to z tego co mi sie wydaje to chyba chamulec reczny?
moge sie mylic bo ciagle sie blakam malaczem a i tam takich cudów niemam jesli sie myle prosze o poprawe

Cytat:
2007-05-28 16:24:47, patrykowski pisze:
"Breake" to z tego co mi sie wydaje to chyba chamulec reczny? moge sie mylic bo ciagle sie blakam malaczem a i tam takich cudów niemam jesli sie myle prosze o poprawe

breake - takiej kontrolki nie ma chyba żadne auto (ang. breake - łamać)

chyba że chodzi o "Brake" - hamować, hamulec. Jeśli się świeci, to albo masz wyciek płynu hamulcowego, albo zaciągnięty ręczny. W espero lampka ta dodatkowo sygnalizuje awarię alternatora (ale o tym nie wiedzą nawet inżynierowie z daewoo)

Cytat:
2007-05-28 16:24:47, patrykowski pisze:
"Breake" to z tego co mi sie wydaje to chyba chamulec reczny? moge sie mylic bo ciagle sie blakam malaczem a i tam takich cudów niemam jesli sie myle prosze o poprawe

Dobra,poprawiam cię.W żadnym,ale to naprawdę żadnym samochodzie nie ma chamulców .Owszem słyszałem to i owo o HAMULCACH,ale nigdy w życiu o chamulcach

Cytat:
jesli to spalanie gazu..to miesci sie w szerokopojetych normach 13.5L po wawie to zaden wyczyn 10 w trasie tez nie jest jakas tragedia.

Noo, szczególnie jak ktoś cały czas silnik kręci między 4 a 5 tysięcy