Proszę o szybką odp. kontrolka oleju..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Pytanko, czy kontrolka oleju powinna świecić się po przekręceniu kluczyka? (oczywiście nie podczas pracy silnika) Myślałem że u mnie jest spalona, wymieniłem żarówkę i dalej nie świeci...

Kontrolka oleju po przekrenceniu kluczyka zapala się , a po uruchomieniu silnika gaśnie.Tak jest u mniei mysle że i u każdego.

Cytat:
2007-03-13 13:17:36, pitbull pisze:
Kontrolka oleju po przekrenceniu kluczyka zapala się , a po uruchomieniu silnika gaśnie.Tak jest u mniei mysle że i u każdego.

dokladnie...jak nie swieci to albo czujnik cisnienia oleju albo cholera wie co..polaczenie elektryczne najwyzej...pierwsze co zrob to sprawdz poziom oleju to zdajsie nowy samochod wiec nie wiadomo czy to przypadek czy ktos celowo odlaczyl kontrolke..ale obstawiam na uszkodzone polaczenie od czujnika do deski wzglednie na czujnik..wiekszej filozofii tu nie ma

Zgadzam sie u mnie rowniez po przekreceniu kontrolka sie swieci

jak sprawdzić czujnik oleju? , wydaje mi się że jak by był walnięty to by check świecił

Cytat:
2007-03-13 20:08:45, saqul pisze:
jak sprawdzić czujnik oleju?

Zewrzeć przewód czujnika do masy.Powinna zaświecić kontrolka.

Cytat:
2007-03-13 20:08:45, saqul pisze:
wydaje mi się że jak by był walnięty to by check świecił

Nie to auto i nie ta technologia. Uprzedzam Twoje następne pytania - czujnik kosztuje ponad 20 zł, a jego wymiana to kilkanaście min, z czego najwięcej czasu zajmuje zdjęcie osłony pod silnikiem.

Gdzie znajduje się dokładnie ten czujnik oleju??
Podniosłem auto i za filtrem oleju widzę jakieś 2 czujniki, jeden z 3 przewodami i drugi z 2 przewodami.

ok, znalazłem, niepotrzebnie zaśmiecałem forum, to ten z 3 kabelkami, był niedopchnięty.

Cytat:
2007-03-15 14:53:53, saqul pisze:
był niedopchnięty.

up
jade sobie patrze a tu mruga do mnie kontrolka oliwy
wkur staje czekam sprawdzam poziom jest git
ruszam , jade po chwili znowu to samo , staje naswiatłach i pomruguje dodaje gazu na 1500obr gasnie puszczam gaz ma 750 mruga
wkreciłem go na ponad 4000 nieapaliła sie puszciłem gaz juz sie nie zapaliła
ostatnio mocno przyjarałem sprzegło mógł by sie kablek od czujnika przez wysoka temp przysmarzyc i zwiarac do masy?
Putania :
oco kaman ??
czujnik pada??
moze niema cisnienia , jak to sprawdzic ??
mam taki cisnieniomierz co sprezanie pokazuje tym sie zdjagnozuje cos??

dodam ze licznikowe jest 260kkm
pomozcie cos

Cytat:
2007-03-13 20:13:10, piotr_ek pisze:
Nie to auto i nie ta technologia.

Takie małe OT.Teściu ma cordobę.Jak kontrolka ciśnienia oleju świeci na pomarańczowo to oznacza,że jest za niski poziom oleju,jak na czerwono-to wiadomo.W innych samochodach typu VW/Audi jest podobne rozwiązanie??

chyba niestety smutna opcja...
w każdym razie bardzo duże prawdopodobieństwo smutnej opcji
(chociaż przebieg nie ten...)
najtańszy sposób naprawy: dolej oleju od diesela i sprzedaj...

Cytat:
2007-05-30 22:56:02, Kula69 pisze:
czujnik pada??

Może... czujnik kosztuje 20 zł. Zaryzykuj stratę 20 zł.

Przyczyn może być (jak zawsze) przynajmniej kilka:
- spaprany czujnik
- "cabelki" (czyt. kabelki)
- zużyte zęby kół pompy i wynikające z tego zbyt niskie ciśnienie oleju
- uszkodzony zawór przelewowy pompy oliwy
- przytkane kanały (magistrale) olejowe i również zbyt niskie ciśnienie oleju
- rozrzedzenie oleju w zbyt wysokiej temperaturze i utrata ciśnienia

Rozwiązanie...
Do warsztatu. Zdiagnozować ciśnienie oliwy w silniku przy użyciu odpowiedniego manometru. To zwykle rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Czasami można trafić na warsztat z porządnym sprzętem, czyli manometrem z funkcją sprawdzenia czujnika ciśnienia oliwy.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-05-31 16:11:16, SpeedR pisze:
Czasami można trafić na warsztat z porządnym sprzętem, czyli manometrem z funkcją sprawdzenia czujnika ciśnienia oliwy. Pozdrawiam - SpeedR

SpeedR mam takie cus co wtyka sie zamiast swiec i kreci rozrusznkiem na luzie, mierzy to niewiem sam co ? sprezanie w cylindrach ? o to ci chodzi

Sweeper
Złomiaka nie opchne napewo przez rok

dzis nie zaobserwowałem jakichs niepokojacych oznak

Ja stawiam na rozrzedzenie oleju przez zbyt wysoką temperaturę. Kiedyś miałem podobny przypadek katując silnik na autostradzie...pedał non stop w podłodze...6000obr. (a często więcej) i dopiero na zjeździe z A4 kiedy obroty spadły do bezpiecznych wartości zapaliła się kontrolka oleju.
Jak się potem okazało wystarczyło wymienić olej.

Cytat:
2007-05-31 17:26:15, Kula69 pisze:
SpeedR mam takie cus co wtyka sie zamiast swiec i kreci rozrusznkiem na luzie, mierzy to niewiem sam co ? sprezanie w cylindrach ? o to ci chodzi Sweeper Złomiaka nie opchne napewo przez rok dzis nie zaobserwowałem jakichs niepokojacych oznak

Urządzenie o którym mówisz służy do mierzenie kompresji(sprężania) w cylindrach - i jak się nie mylę służy tylko do tego

Pozdrawiam

Cytat:
2007-05-31 18:40:52, wacek99 pisze:
pedał non stop w podłodze...6000obr.

Miszczu, na dwójce jechałeś ?
Bo na piątce nie ma możliwości rozkręcić 1,5 więcej jak do 5400 ( z górki i żaglami )

Cytat:
2007-05-31 19:56:33, DeeJay pisze:
Miszczu, na dwójce jechałeś ? Bo na piątce nie ma możliwości rozkręcić 1,5 więcej jak do 5400 ( z górki i żaglami )

A gdzie napisałem że jechałem na piątym biegu ?