Ciekawostka - klima i parowanie szyb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj dzień na maksa duszny, więc klima idzie w ruch. Jadę parę kilometrów i patrzę zdumiony, a na przedniej szybie przy nawiewach pojawia się i rośnie mgiełka - zaparowanie. Patrzę na panel - klima włączona, dotykam kratek - zimno. Łapię za szmatkę, bo zaparowanie się rozrosło i... lipa! Zaparowanie jest na zewnątrz
Szyba schłodziła się poniżej punktu rosy i na zewnętrznej powierzchni skropliła się woda - ot taki ciekawy wypadek

Aż takie to dziwne Zawsze tak mam w parne dni, jak dam nawiew z klimy na szybę ... Nie wiem jak jest w innych autkach ale w moim esperaku plamy rosy na szybie czasami nawet są spore.

Wycieraczki pomagają!~

Cytat:
2007-05-29 21:28:54, Robert_S pisze:
[...]
Zaparowanie jest na zewnątrz Szyba schłodziła się poniżej punktu rosy i na zewnętrznej powierzchni skropliła się woda - ot taki ciekawy wypadek

W obecnej burzowo-wilgotnej atmosferze to normalka.
I jeszcze kałuża pod autem potem na postoju.

--
WiP

Cytat:
2007-05-30 00:15:04, Maestro pisze:
W obecnej burzowo-wilgotnej atmosferze to normalka. I jeszcze kałuża pod autem potem na postoju. -- WiP

No właśnie, ostatnio spędziłem 5 minut pod autem szukając skąd to cieknie, okazało się że to plama wody której sprawcą była właśnie klima, a ja myślałem że to olej albo płyn chłodniczy