| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-10-18 20:42:27 Powiedz mu że jemu puszcza uszczelka pod deklem, skoro takie głupoty gada jakby to była uszczelka to objawy występowałyby i na benie i na gazie a nie tylko na gazie... |
Beton VW Derby Mk II Częstochowa | 2005-10-18 20:45:28 Rozumie,a w teori jak to wygląda?Chciałby wiedziec na przyszlosc.Czy prze ową uszczelkę możliwe jest zapowietrzenie układu?? |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-10-18 20:53:53 oczywiście możliwe ale najpierw podejrżewam że zaczęło by ci ubywać płynu chłodzącego, dopiero troszkę później gdy przedmuchy między cylindrami a ukł. chł. są większe zaczęłyby spaliny przedostawać się w większej ilości i zapowietrzać ukł, chł.Początkowo niewielkie ilości spalin wydostają się przez zaworek w korku na zb. wyrównawczym. Symptomy padniętej uszcz.: ubytki pł. chł., grzanie się silnika, twarde przewody ukł. chłodz.(gumowe)nierównomierna praca silnika na wolnych obr..... |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-10-18 20:54:25 oczywiście możliwe ale najpierw podejrżewam że zaczęło by ci ubywać płynu chłodzącego, dopiero troszkę później gdy przedmuchy między cylindrami a ukł. chł. są większe zaczęłyby spaliny przedostawać się w większej ilości i zapowietrzać ukł, chł.Początkowo niewielkie ilości spalin wydostają się przez zaworek w korku na zb. wyrównawczym. Symptomy padniętej uszcz.: ubytki pł. chł., grzanie się silnika, twarde przewody ukł. chłodz.(gumowe)nierównomierna praca silnika na wolnych obr..... |
sss25 Opel Senator B Świdnica/Plymouth | 2005-10-18 22:12:58 Podejrzewam ze Pan Gazownik odpinał linke gazu i po zamontowaniu nie wyregulował jej należycie według niego może to przez tą uszczelke pod głowice?a tak serio powinieneś sobie z tym poradzić.Podnieś maske zlokalizuj linke i sprawdź naciąg.Jeżeli bedzie luźna wyreguluj ją pancerzem |
autoseba Jeep Wrocław | 2005-10-18 22:56:58 Ale ci ten mechanik kit wcisnął. Jeżeli była by to uszczelka pod główką to zdecycowanie były by objawy na benzynie i na gazie w takim samym stopniu ,a uszczelka to na pewno nie jest tylko się gazownik wpiął tam gdzie nietrzeba . Co do zapowietrzania układu przez uszczelkę to wynikiem jest przegrzewanie ,a nie niedogrzanie silnika.
I mam pytanko po czym wnioskujesz że ci się silnik nie dogrzewa (czujnik temperatury?) ,a sprawdzałeś temperaturę na przewodach , chłodznicy i reduktorze? Bo może coś gazownik podłączył w obwód czujnika temperatury i jak przełączasz na gaz to zmienia się rezystancja czujnika i nie dawaj gazownikowi auta do sprawdzenia u mechanika tylko jedź z nim bo ci znowu kit wciśnie. Bo pierwsze objawy zapowietrzania układu występują tylko podczas jazdu z dużą szybkością ,na postoju nie występuje prawie wcale. [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-10-18 22:59:08 ] [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-10-18 23:00:56 ] [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-10-18 23:04:46 ] [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-10-18 23:10:12 ] |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-10-19 08:09:10 Podstawowa zasada montarzu gazu to umiejscowienie reduktora ponizej poziomu plynu chlodzącego. Wiec sprawdz gdzie jest reduktor, mo moze plyn do niego nie idzie. Ale z drugiej strony na nie podgrzanym gazie nie przelaczylby Ci sie silnik na gaz a co za tym idzie nie jechalbys na gazie. |
mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2005-10-19 10:08:39 Bzdura,jesli uszczelka jest walnieta,to tak samo przepuszcza kompresje do ukl.chlodzenia jak na bezynie,tak i na gazie. Sprobuj sie podpiac pod kompa i zobacz real temperature chodzacego silnika. |
sss25 Opel Senator B Świdnica/Plymouth | 2005-10-19 10:17:13
Jak to nie wymieni?uszczelka to jednorazówka masz w tej kwestii inne zdanie? |
sss25 Opel Senator B Świdnica/Plymouth | 2005-10-19 10:31:43 To pytanie jest trafne Sołtysie ale Gregor chyba sądzi ze uszczelka jest wielorazowego użytku.Taki niosek mi sie nasunął po jego wypowiedzi.mam nadzieje ze sie myle![]() |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2005-10-19 10:31:45 doradzam dokładnie przestudiować to, co napisał "Autoseba" - w 100% zgadzam się z jego opinią.
może być problem z "elektryką", stosunkowo łatwy do sprawdzenia. NIE DAWAJ GRZEBAĆ W AUCIE MECHANIKOWI OD GAZOWNIKA - wtedy dopiero usłyszysz "opowieści niesamowite"... powodzenia! |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2005-10-19 10:58:02 jak nie masz objawów padnietej uszczelki to nie jedz na badanie, bo moze sie okazac ze bedzie jakis mikro przedmuch CO2 do ukladu chlodzenia i indykator to zarejestruje. Takie przedmuchy nie maja wplywu na eksploatacje, a moga sie objawiac tym, ze raz na 3 miesiace uzupelnisz plyn w zbiorniczku wyrownawczym. I wymiana uszczelki nic innego nie zmieni. Tak wiec daj sobie spokoj z ta uszczelka i nie daj sie zwariowac, bo nabijesz sobie głowe zdechłą uszczelka, i tylko bedziesz ładowal kase w wymiane.
Ja już raz tak zrobilem, wywalało wode z układu. Diagnoza - uszczelka. Pojechalem na spawdzenie plynem barwiacym. Po minucie ujawnila sie obecnosc CO2 w ukladzie chlodzenia. Wiec pojechalem do mechanika. Ten zdjal glowice, powiedzial, ze jestem glupi bo sie dalem "naciagnac" zalozyl nowa, wzial kase i powiedzial, ze sie nic nie zmieni. I mial racje. Okazalo sie, ze auto jak dostanie temperatury to "rozszczelnia" sie chlodnica bo nie wytrzymuje cisnienia. A czemu takie cisnienie. Bo owa chlodnica do dupy byla i slabo oddawala cieplo. Wymienilem chlodnice i bylo git |
Beton VW Derby Mk II Częstochowa | 2005-10-19 13:02:07 Też mi się tak wydawalo,ze jak by byla to szczelak to by mi płynu ubywało.A plynu nie ubywa.I to jest dla mnie bardzo dziwne.Czyli gazownik można powiedziec ze spierdziolil robote...Zresztą zaraz podjade do mojego mecha i wysłucham co on ma do powiedzenia.Jeżeli to naprawde nie uszczelak to w czwartek tam podjade i kaze im to gówno wyciagac...Mam instalke od zeszłego czwartku i prawie codziennie jezdze do nich by cos poprawili.Normalnie wiecej auto stoi u tych zasranych paproków niż niem jezdze...Szczerze mam dosyc.
[ wiadomość edytowana przez: Beton dnia 2005-10-19 13:16:53 ] |