MotoNews.pl

Moje maleństwo za dużo pali (10)!!! POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moja Corsa pali okolo 10litrow na 100km komputerek pokazuje błąd F 171 a samochodzik ma takie kopyto że tylko z maluchem moge się ścigać... wcześniej byoło jednak zwinniejsze i oszczędniejsze... aaaaa.... mam silniczek 1,2 94rok jakby ktoś pytał sonda lambda sprawna kable i swiece tez ok a ta jakby zworka na paliwa rodem z Rumuni bądź nie (mniej lub bardziej oktanowe) jest dobrze ustawiona

Witam, ja tez mam podobny problem, mam Corsa 1.2 z 96r w gazie pali takze okolo 10l/100km. Wydaje mi sie ze to jest zdecydowanie za duzo na taki maly motorek...

PoZdRo

wymenieniłem kable zapłonowe sonde lambda i podregulowałem zapłon reset kompa i troche lepiej ale blad jest nadal choc jest troche lepiej choc to nadal nie do konca to... czekam jeszcze dodatkowy zasrzyk gotowki full bak i zobacze ile dokladnie spali na 100 przy oszczędnej jezdzie bo to autko slynie z rozrzutu choc ostatnio przy ekonomicznej jezdzie palilo 10...
Co do gazu autko zawsze pali okolo 20-30%wiecej niz na benzynie jesli jest inaczej to trzeba by instalacje chyba podregulowac

Ja mam inny silnik, bo X14XE, ale ostatnio też miałem ten błąd. U mnie okazało się, że jest to zbyt uboga mieszanka, ze względu na dziurę w gumie przy przepustnicy. Silnik dostawał lewe powietrze i najpierw dużo spalał (jak dziura była względnie mała), potem zaczęły się wysokie obroty (jak była większa) - wtedy mi się zapaliło Check Engine, a potem, od razu po odpaleniu wkręcał się na obroty aż do odcięcia paliwa (nie dało się jeździć). Po wymianie gumy, wszystko wróciło do normy.

Nie wiem czy to ten sam problem, ale u mnie to zdecydowanie było to.

Pozdrawiam

ostatnio zdarzyło się że na dzien błąd zniknął... a potem znów i tak do teraz to co wiem na bank to że napinacz za mocno nie naciąga paska rozrządu... ale to chyba nie ma związku co myślicie??