MotoNews.pl

Kiedy wymienia się pasek rozrządu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ktoś wie przy jakim przebiegu wymienia się rozrząd?

Zalezy jaki masz silnik?????Pojemność ale w corsie zaleca sie od 60tyś do 90tyś w takim przediale powinien być wymieniony pasek.Od czasu poprzedniej wymiany.Zalezy jaki masz przebieg...

Cytat:
2007-05-21 17:21:25, Gul1986 pisze:
Zalezy jaki masz silnik?????Pojemność ale w corsie zaleca sie od 60tyś do 90tyś w takim przediale powinien być wymieniony pasek.Od czasu poprzedniej wymiany.Zalezy jaki masz przebieg...

Ja mam 1,2 (C12 NZ), a przebieg mam 50tys(oryginal). Gdzieś słyszałem że przy 50 tys sie wymienia, a w książce serwisowej i instrukcji obsługi nie znalazłem, więc się upewniam co i jak na forum, bo z mechanikiem to nigdy nic nie wiadomo.

Cytat:
2007-05-20 23:22:52, boguso pisze:
Ktoś wie przy jakim przebiegu wymienia się rozrząd?

Zależy jeszcze czy masz pasek czy łańcuch.
Napisz chociaż którą Corsę masz

Cytat:
2007-05-29 15:57:15, slawekk pisze:
Zależy jeszcze czy masz pasek czy łańcuch. Napisz chociaż którą Corsę masz

do slawekk:
Mam silnik typu C12NZ (Corsa City 1,2i 1996r.). Nie wiem czy czy pasek czy łańcuch, ale raczej pasek.

AUTODATA podaje, że co 60000km lub co 4 lata.

Dzieki za info jackrally. Pozdro

Cytat:
2007-05-29 23:11:44, boguso pisze:
do slawekk: Mam silnik typu C12NZ (Corsa City 1,2i 1996r.). Nie wiem czy czy pasek czy łańcuch, ale raczej pasek.

Na pewno pasek
Na 90% tak jak mówi jackrally wymiana co 60 tys.
Co drugą wymianę rozrządu (czyli co 120tys.) zalecana jest też wymiana pompy wody.

Witam

Ja mam Corsę 2003 17DTL i w serwisie powiedzieli mi że wymiana paska jest co 150, a z klimą co 120 tys.

Mam przejechane dopiero 90 tys., ale minęły już 4 lata, i zaczynam się obawiać czy mogę dalej się kulać na tym pasku.
Dodatkowo koleś nastraszył mnie wczoraj, że pasek powinien być wymieniany max. po 2 latach.

Co ile powinienem też wymieniać pompę wody??

Ariush

Cytat:
2007-06-04 10:38:21, Ariush pisze:
Witam Ja mam Corsę 2003 17DTL i w serwisie powiedzieli mi że wymiana paska jest co 150, a z klimą co 120 tys.

Z 2003 to będzie corsa C - wiec ma łańcuch ,a nie pasek

Cytat:
Dodatkowo koleś nastraszył mnie wczoraj, że pasek powinien być wymieniany max. po 2 latach.

Taa , pewnie , szkoda ,że nie co rok
Gościu z tego żyje wiec najchętniej widziałby Ciebie u siebie co tydzień.
A jeśli to było w aso to tym bardziej uciekaj od nich daleko

Jeżdżę na pasku nie wymienianym od nowości - 8 lat. Będę go teraz wymieniał ze względu na przebieg.

Cytat:
Co ile powinienem też wymieniać pompę wody??

W silnikach z paskiem rozrządu , pompę wymienia się najczęściej co drugą wymianę rozrządu.
Przy łańcuchu, daj sobie spokój - jeździ to nie ruszaj.
Kończąca się pompa zacznie cieknąć - jak będziesz miał mokro pod samochodem to zacznij zbierać kasę na pompę i wymianę.

Cytat:
2007-06-05 08:47:55, slawekk pisze:

Z 2003 to będzie corsa C - wiec ma łańcuch ,a nie pasek

Wczoraj w końcu znalazłem chwilę żeby zajrzeć do książki serwisowej, faktycznie jest 150tys. lub 10lat . Ale pisze że jest to pasek a nie łańcuch.

Cytat:
2007-06-11 09:17:50, Ariush pisze:
Wczoraj w końcu znalazłem chwilę żeby zajrzeć do książki serwisowej, faktycznie jest 150tys. lub 10lat . Ale pisze że jest to pasek a nie łańcuch.

To mnie zaskoczyłeś ,aż poszukam tego u siebie w książce serwisowej.

Mam Corsę C z 2004r. - rok albo dwa lata temu miała wymieniany łańcuch rozrządu (jakaś usterka w całej serii - wzywali wszystkich na wymianę). Widziałem ten łańcuch na własne oczy - stałem przez całą wymianę przy samochodzie.

No chyba ,że w silnikach benzynowych dawali łańcuch ,a w dieslach pasek

ja u siebie wymieniam co 60 tys. pasek rolki i pompe wody