| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
lord81 HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE Świdnica | 2007-03-02 18:34:43 Jak sie zatrzymam to silnik troszke nierówno pracuje.
Wskazówka obrotomierza delikatnie czasem sie poruszy. Myślałem że to moze krokowy powoli klęka ale wymieniłem na inny i jest tak samo. Mocy nie brakuje przyspiesza elegancko, tylko gdy chce utrzymac obroty np 2000 i tak jechac cały czas to zaczyna go szarpac. Moze ono ma tylko przyspieszac a nie jeździc ze stałą predrkoscia jak karawan. hehe Pozdrawiam |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2007-03-02 19:56:50 Miałem podobnie .Tps okazałsie dobry, mam nawet jeszcze jeden na zbyciu dobry jak ktoas chce ale (do Scoupe do 92roku).
Problem lezał cewce zapłonowej.Pisałem na forum o tym.Po wymianie wszystko ok.Podeszła od Tico |
lord81 HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE Świdnica | 2007-03-02 23:43:44 Czy ta cewka zapłonowa od tico
podejdzie też do scoupe 93rok ? Remik |
BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-03-03 09:11:09
NIe wydaje mi si, że cewka ale warto sprawdzić. Jeśli chodzi o TPS to mam jeszcze 2 Tylko musze je znależć.
Pozdro |
BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-03-03 09:13:52
Niestety wg katalogu jest inna ale taka sama co w turbo. Chyba gdzieś mam. Tylko gdzie |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2007-03-03 09:35:26 Witam
mam te same objawy i na gazie i na benzynie, szarpie trzeba wysprzęglic przegazować (czasami ciężko pedałem gazu złapać obroty) i można dalej jechać najgorzej jest przy hamowaniu bo jak dam na luz i zacznę hamować delikatnie obrotry zaczynają skakać jak mocniej nacisnę hamulec żeby się zatrzymać to obroty tak spadają że zgaśnie, tak samo przy skręcaniu jak gwałtowniej skręcam to też go zgasi, w poniedziałek jadę do mechanika niech sprawdzi coś jest grane. Pozd |
BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-03-03 11:14:09
Ja niestety nie mogę wysprzęglić i przegazować (automat).
Ale Twoje objawy przy hamowaniu i skręcaniu to typowy objaw silniczka krokowego. |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2007-03-03 22:28:51
Też myślałem o silniczku krokowym (powraca jak zły sen) dziś sobie zgasł za skrzyżowaniem i nic nie dało się odpalić dopiero po jakiś 10 min. zapalił ale co chwila wysprzęglanie i gaz i tak na zmianę dobrze że do domu było blisko |
zubrzyk1 HF MEMBER Hyundai Scoupe Starachowice | 2007-03-03 22:56:50 U mnie przy identycznych objawach ,okazała się uszkodzona cewka. Wstawiłem od kadeta ,przeniosłem ją na podszybie przy okazji, i jest dobrze. |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2007-03-04 10:45:05 Wątpie czy to silniczek krokowy jest przyczyną....krokowy ma za zadanie podnosic obroty jak autko jest zimne i w minimalnym stopniu gdy dojdzie do swojej temperatury je utrzymywać.
Mysle ze nalezy wyczyscic przepustnice dokładnie i perfekcyjnie ustawic wolne obroty według manuala .... i sprawdzic cewke.... ja taka załozyłem....cewka W scoupe po 93 są juz inne cewki |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2007-03-05 11:06:02 Witam
A więc po krótkiej wizycie u p. Miśka i przeczyszczeniu krokowca zostało stwierdzone że wiązka przewodów które idą do silnika gdzieś ma przerwę (jak się nią porusza obroty spadają i silnik potrafi zgasnąć, więc udałem się do elektromechanika żeby to naprawił i od razu sprawdził cewkę, jak zakończe sprawę to poinformuje o wynikach. |
BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-03-06 09:10:50 Wczoraj wymieniłem cewkę. Ale dzisiaj znowu to samo |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2007-03-07 11:15:28 Właśnie odebrałem samochód od elektryka poprawił złącze tej nieszczęsnej wiązki przewodów, i jest ok samochód chodzi jak nowy trzyma obroty zarówno na gazie jak i na bezynie, cewka została sprawdzona i jest o.k. (mam nadzieje że wreszcie skończył się zły sen) koszt 110 zł ale warto było, teraz jazda to sama przyjemność
ps. wielkie dzieki dla kolegi e-gen Pozdrawiam |
BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-03-07 12:51:11
Po wymianie cewki zaszalał raz ale jak na razie OK. Tylko, że ostatnie 2 dni ładna jest pogoda a szalał częściej jak było wilgotno. Jeśli się powtórzy to poszukam po przewodach elektrycznych bo coś mi się teraz wydaje, że to one mogą powodować te cyrki. Tylko gdzie szukać bo troche ich sporo |
BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-03-07 12:54:38
W którym miejscu dokładnie to było????? |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2007-03-08 07:43:36 Chodzi o tą wiązke przewodów która wychodzi z kabiny po stronie kierowcy (dość gruba) część tej wiązki idzie w prawo (patrząc z przodu auta) a a większa część w lewo w stronę filtra powietrza poruszaj tą wiązką po prawej jak samochód chodzi na wolnych obrotach jak obroty będą szaleć to jesteś w domu,dokładnie nie wiem co on tam naprawiał bo ciężko zobaczyć gdzie poszczególne wiązki wchodzą (podobno jakieś złącze poprawił ale jakie? tego nie wiem, ale złącze jest na tej wiązce)
Pozd Wiązka szukaj w tym miejscu [ wiadomość edytowana przez: YAROROT dnia 2007-03-08 07:55:35 ] |
BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-03-08 09:39:12
No tak. Dzięki za pomoc ale nie pomyślałem, że silnik mam inny i wszystko jest odwrotnie Ale będę szukał jak znowu zaszaleje choć na razie jest OK |