MotoNews.pl
10 Astra szarpie na zimnym silniku (186651/0) - PT

Astra szarpie na zimnym silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Chciałem was prosić o porade. Mam Astre1,4 8v na jednym wtrysku i instalacje Elpigaz 2-gej gen. Jak zaczynam jechać i silnik jest jeszcze zimny to szrpie mi jakby gaz nie dochodził. Trwa to kilka minut a potem juz jedzie normalnie i nic sie nie dzieje. Na benzynie nie ma czegos takiego. Dodam jeszcze że byłem niedawno na przeglądzie gazu i wszystko było ok, wymienili filtr i w ogóle. Nie wiem co to może być. Jak macie jakieś pomysły to chętnie wysłucham Pozdrawiam.

A regulowali (lub przynajmniej sprawdzili mieszankę) instalkę po wymianie filtra? Jeśli nie, to pewnie przydałaby się regulacja.

Tak. Podpinali ten analizator i regulowali też. To nie w tym należy szukać przyczyny. Niestety

A ile parownik ma przelatane, może czas na regenerację? Ewentualnie sonda lambda się kończy, zakładając, że regulacja została zrobiona jak należy.

Instalacja założyłem 1,5 roku temu. Zrobiłem na niej jakieś 15 tyś. km. więc chyba jeszcze za mało żeby regenerować parownik czy zmieniać sondę. Zresztą ja sie nie znam więc nie wiem

Jak na parownik to rzeczywiście za krótko, ale sonda ma na pewno dużo więcej i może być już na wykończeniu. Spróbuj może (jeśli soft sterownika LPG na to pozwala) ustawić czas nagrzewania sondy na dłuższy, np. 1-2 minuty. Wtedy instalacja przez ten czas powinna pracować ze stałą pozycją krokowego (tak jakby to była I generacja). Jest jedno ale, instalacja musi być w tym wypadku idealnie wyregulowana.

Wiesz co, jeśli chodzi o sondę to oni coś tam pokombinowali juz kiedyś z nią. Zapomniałem wcześniej napisać o tym. Bo nie chodziła i odłączyli ją zastąpili jakimś kranikiem czy coś takiego. Nie za bardzo sie na tym znam więc nic więcej nie mogę naprowadzić.

A czy może tak sie zimny silnik zachowywać na gazie jak ma już słabe świece czy kable WN ??

[ wiadomość edytowana przez: rafpil dnia 2007-06-04 19:15:01 ]

Może, ale ja bym się przyjrzał dokładniej tej Twojej sondzie. Może się okazać, że pomimo sterownika LPG Masz tam I generację zrobioną. A że instalacja nie jest najlepiej wyregulowana lub co gorsza źle dobrano mikser to na zimnym silniku albo go zalewa gazem albo jest za ubogo. Ale na odległość to Ci nie powiem jak jest.

Wydaje mi sie, że to nie może być związane z tym, że mikser jest źle dobrany bo przez 1,5 roku było ok. Może faktycznie jest dalej źle wyregulowana. Musze jeszcze raz do nich pojechać i sie dowiem,tylko, że oni kurcze już regulowali ostatnio i niby wszystko było ok.

Zanim do nich pojedziesz sprawdź: czy sonda jest podpięta pod sterownik LPG, czy masz na wężu doprowadzającym gaz do miksera silniczek krokowy i czy jest on podpięty pod sterownik, czy przypadkiem oprócz krokowego nie masz tam śruby regulacyjnej (register). Jeśli wszystko jest podpięte jak należy, to weź woltomierz (może być taki tani cyfrowy z marketu) i sprawdź jak zachowuje się napięcie na sondzie - minus miernika na masę (np. minus aku), a plus miernika wepnij do przewodu sygnałowego sondy, zakres napięć na mierniku 2V lub 2000 mV (DC). W czasie pracy silnika na obu paliwach napięcie ma ładnie oscylować pomiędzy 0,1-0,8V (na LPG może spadać do 0V). Najważniejsze żeby napięcie cały czas "chodziło" góra-dół-góra-dół. Jeśli napięcie stoi w miejscu na jakiejś wartości to sonda jest uwalona. Jeśli na benie oscyluje, a na LPG stoi, to trzeba albo wyregulować instalkę, albo zmienić nastawy w sofcie, albo jedno i drugie.
Wracając do registra, nie wiem jak jest w Elpigazie, ale porządne sterowniki nie potrzebują dodatkowego registra, wszystko załatwia krokowy i soft sterownika.
Co do tego, że 1,5 roku było dobrze to niewyklucza to źle dobranego miksera, a to dlatego, że jak sonda jeszcze pracowała to sterownik sobie z tym radził, a jak sonda padła to zrobiła się z tego I generacja, albo gorzej. Nie twierdzę, że tak jest tylko uprzedzam, że jedno nie wyklucza drugiego. A przy źle dobranym mikserze wyregulowanie I generacji jest baaardzo trudne, a czasem niemożliwe i pojawiają się m.in. takie problemy.

Dobra. zobaczę co z tego wyniknie. W każdym razie dzięki serdeczne
Pozdrawiam. Narazie.