| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sebioza (S) MEGA ŁADZIARZ Łada 21053/Focus MK3 Warszawa | 2007-07-03 00:31:14 Mam takie pytanie. Muszę wymienić chłodnice i mam do wyboru aluminiową lub standardową miedzianą. Która będzie lepsza? I czy jak założę aluminiową to czy nie będzie problemu z miedzianą nagrzewnicą? |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-07-03 18:23:44 Wiem ze niektore plyny nie nadaja sie do aluminiowych.
Sprawdz ktory material lepiej cieplo oddaje(przewodnictwo cieplne metali) i wybierz ten co lepiej oddaje cieplo.-alu chyba bedzie bardzije miekka-ale to moze tylko moja opinia niekoniecznie sluszna. |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2007-07-03 19:45:06 Z własnego doświadczenia - brałbym aluminiową. Kupiłem nówkę miedzianą i po pół roku zaczęła już przeciekać. Z aluminiową był spokój i chyba nawet tańsza była. Pozdrowionka! |
sebioza (S) MEGA ŁADZIARZ Łada 21053/Focus MK3 Warszawa | 2007-07-03 21:06:33 No niby miedz lepiej przewodzi ciepło, ale aluminium lepiej te ciepło oddaje do otoczenia. A co do płynu, to wiem, że nie każdy nadaje się do aluminiowych chłodnic, ale mi bardziej chodzi ot to, żeby nie powstało ogniwo, które będzie powodować straszną korozje. A czy ktoś próbował wsadzać chłodnice od poldolota? Tą dużą z dwoma wentylatorami. |