| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr-ek | 2004-03-19 08:36:58 300-400 zł? A może 200 zł? W katalogu części występuje to jako 15 oddzielnych elementów. |
dudek ESPERO 1.8 CD Jaktorów | 2004-03-19 09:18:32 Włączające się świała ( najczęściej długie) to prawdopodobnie przełącznik zespolony przy kierownicy (wytopił się kawałek plastiku) koszt przełącznika około 130 zł łub przy odrobinie cierpliwości i zdolności manualnych 10 zł(klej). trzeba tylko wszystko rozebrać oczyścić i ewentualnie wytopiony plastik zastącić mocym 2-składnikowym klejem. ja miałem to samo jakiś rok temu po zrobieniu działa do dziś Powodzenia. [ wiadomość edytowana przez: dudek dnia 2004-03-19 09:19:23 ] |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2004-03-19 09:31:04 Może od u niego dostaniesz Części Espero allegro
Tom |
Andrzeej Koszalin | 2004-03-19 12:00:48 Często korzystam z informacji zawartych na tym forum, więc najwyższy czas odwdzięczyć się kolegom.
Moim zdaniem przyczyną może być naderwany lub urwany przewód podający mase, znajdujący się pod przednim fotelem kierowcy. Przewód ten jest przykręcony do belki w podłodze pod wykładziną.Objawy uszkodzenia : - bardzo wolne podnoszenie się szyb - zła praca kierunkowskazów - w momencie naciśnięcia np. przycisku otwierania szyby następuje przygasanie zegarka - po zapaleniu świateł zła praca silnika - brak możliwości wysunięcia się anteny intensywność występowania tych usterk uzależniona jest od stanu wyżej wymienionego kabelka (jego przekroju) W załączeniu pozdrowienia dla klubowiczów sympatyk klubu ESPERO 1.5 DOHC gaz |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-03-19 13:18:59 Do Andrzeja z Koszalina - OK, ale napisz kilka słów jak to naprawić. Jak dostać się do tego przewodu? Wykładzinę podnośić? Co z fotelem?
Pozdr., Wrolo |
Andrzeej Koszalin | 2004-03-19 13:45:26 Bez wyjęcia fotela naprawa jest bardzo utrudniona ze względu na ilość miejsca.
Przed wyjęciem fotela należy rozłączyć przewód czujnika zapięcia pasów (pod siedzeniem). Po wyjęciu fotela najlepiej pójść za przewodem wychodzącym z pod wykładziny (jedna z końcówek wcześniej rozpiętego przewodu). Przewód ten wchodzi w tę samą wiązkę co przypuszczalnie uszkodzony przewód masy, po drodze natkniesz się na szukany przewód masy,(wystarczy odchylić wykładzinę) Powinien być przykręcony blachowkrętem. U mnie został sam blachowkręt z oczkiem natomiast przewód leżał pere centymetrów dalej. Dziwne działanie mechanizmu okien zegarka czujników itp. spowodowane jest zamknięciem obwodu masy przez inne odbiorniki energii elektrycznej. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-03-19 15:22:07 A to ciekawa mysl, sam bym sięnie spodziewał!
Stokrotne dzięki. |
Armani01 | 2004-03-19 15:53:53 Dzięki chłopaki naprawdę dużo mi pomogliście !!! Ale czekam na więcej koncepcji... |
weber Espero Gdansk | 2004-05-29 22:27:02 do objawow zerwania masy pod fotelem kierowcy
pozwole sobie jeszcze dopisac przerwanie pracy silnika wygladalo to u mnie na obcinanie paliwa do tego stopnia wygladalo, ze jakby ktos potrzebowal pompe paliwa to mam na zbyciu
uzywana ale oryginalna, zdaje sie dzialac ok pozdrawiam weber |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2005-12-13 17:47:15 Ja też doświadczyłem właśnie przerwania się wspomnianego kabelka
Do objawów wskazanych przez Andrzeeja z Koszalina chciałbym jeszcze dodać: - włączanie się kierunkowskazów bocznych przy zamykaniu i otwierania drzwi centralnym (nie mam alarmu) - gaśnięcie silnika, chyba z powodu braku napięcia na pompie paliwa. Usterkę naprawiłem. Kabelek był oberwany, ale "oczko" trzymało się dzielnie nadwozia
|
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2005-12-14 08:37:31 co do szyb to czesto tez padały przelaczniki a raczje śniedzialy ich styki i kostki laczeniowe.. pomaga przeczyszczenie wszystkiego preparatem "Kontakt 40" po takliej operacji szyby znowu smigały jak szalone do tego warto popsikać wszystkie prowadnice szyb silikonem w spteyu tez duzo daje szczegolnie w zime...
co do grzania sie to prponuje spradzić termostat może ci nieotwiera jak trzeba.??? chociaż przeważnie wadą jego jest niezamykanie. co do długich hhmm no tu trza rozebrać przeczniki i oblukać pewnie coś się wyrobiło. co do cieknacej chłodnicy szlak trafił ci uszczelke pod bocznym plasykiem ... pojedziesz do fachmana od chłodnić i zaciśnie ci nową za 20zł przynajmniej na giełdzie w gliwicach tyle to kosztowało. oni mają prasy do tego. mi też ciekło ale olałem kwestie jak płyn się troche zestażał po wymianie przestało. |
harvaster espero częstochowa | 2007-06-11 23:21:23 Witam kolegow. Mam takie male pytanko a mianowicie jak wyglada u was ten przewod masowy pod siedzeniem i jak on u was wychodzi (w sensie skad), bo u mnie w espero jest jeden kabelek od czujnika zapiecia pasow i magiczna gumowa czarna rurka srednicy ok 7 mm wychodzaca ze wzmocnienia w podlodze (razem z przewodem czujnika). Niestety nie wiem dokad idzie rurka i czy jest w niej jakies przewod bo malo miejsca pod fotelem.
Bylbym wdzieczy jakby ktorys z kolegow podpowiedzial czy to tem kabelek moze jest w tej rurce i na jakiej wysokosci jest jego mocowanie. Za wszelkie rady wielkie dzieki |