MotoNews.pl
7 1.8 TD - brak mocy powużej 2,700 obr/min (195339/129) - PT

1.8 TD - brak mocy powużej 2,700 obr/min

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItajcie!

Tym razem essiemu dolega brak mocy powyżej wspomnianych w temacie obrotów. Jak dotąd jeździł normalnie, płynnie, aż pewnego dnia, po prostu przestał się tak gładko wkręcać na wyższe obroty. Mam również wrażenie, że jakby słabiej ciągnął przyśrednich. Pytanie co obstawiacie: turbina, czy filtr? Może już jestem przewrażliwiony, ale jakbym przestał słyszeć wyraźny gwizd turbiny. Czy to możliwe, żeby wogóle przestała działać?

Dzięki i pozdrawiam!

czasem wąż od turbiny, jakaś rura dolotowa sie nie poluzowała, wypadła , Sprawdzałeś

sprawdz wezyk idacy od turbiny do tzw. boostera na pompie paliwa, jego uszkodzenie powoduje podobne objawy. Filtr paliwa duzo nie kosztuje i profilaktycznie warto go wymienic nie mozna tez wykluczyc najgorszego, czyli ze turbina sie zatarla

dymi mocno, jaki kolor?
obroty?

Dzięki! Dymienie raczej w normie, czyli czarny dym przy mocnym dpenięciu... Jak znaleźć ten wężyk czy rurke? Po której stronie sprężarki jest, stojąc przodem do maski i jak głęboko trzeba sięghnąć?

Odejście z króćca wylotowego do IC. Cienka gumowa rureczka, która po ok. 7 cm wchodzi na równie cienką metalową i biegnie do zaworu "turbo" na pompie, z jej prawej strony, od czoła na dole. Zdarza się od czasu do czasu że się rozszczelnia.

Dzięki za wyjasnienie!

A teraz najlepsze: wsiadam wczoraj do auta, odpalam i jadę wolniutko, bez szaleństw, żeby się coś nie spieprzyło. Ale gdy silnik się rozgrzał, postanowiłem przycisnąć i sprawdzić, jak bardzo elastyczność mi spadła. I tu kolejna niespodzianka! Auto jeździ znowu po staremu, ładnie ciągnie i świszczy turbo! Czy możliwe, że sprężarka się zawiesiła? MIeliście z czymś takim do czynienia?

Dzięki i pozdrawiam!