| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-06-14 11:42:42 Jaki rozstaw ściagacza do spręzyn sobie kupić mam ??? bo na allegro 2 sztuki są po 20-30 zł z rozstawem 25 cm.... Nie wiem czy to nie za mało bo jeszcze sie nie bawilem z McPersonami w życiu więc najwyższa pora na coś nowego
W archiwum nie znalalzlem nic także mam nadzieje na życzliwą odpwiedz ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-14 11:55:22 Chcesz kupić w celach zarobkowych, czy też żeby sobie zdemontować sprężyny? Jeśli to drugie to poprostu Ci się nie opłaca. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-06-14 12:15:30 Z doświadczenia doradzę Ci, abyś nie bawił się budżetowymi ściągaczami (tzw. pazurkami) za 20 czy 30 zł.
Uwierz mi, że sprężyna zawieszenia po wypięciu się z takiego, niezbyt pewnego zabezpieczenia jest w stanie wyrządzić Tobie, jak i każdej innej osobie bardzo dużą krzywdę. Solidne ściągacze, stacjonarne lub przenośne kosztują znacznie więcej. Atestowane wyroby to koszt rzędu 1000 zł. wzwyż. Pozdrawiam - SpeedR |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-06-14 12:18:27
Speeder,ale nie każdy ma warsztat i potrzebuje stacjonarny ściągacz napędzany pneumatem |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-06-14 22:02:31
nie mam zamiaru płacić żadnemu huj.... mechanikowi - mam 2 ręce - prawą i lewą a w dupie -> patrzenie na mechanika który i tak najczęsciej wiecej zepsuje i mnie nawkurza niż warta ta cała jego robota...poza tym jak policze ile wynisie to czy tamto z mechanikiem to zawszy wychodzi 2-krotna cena niż w przypadku gdy sam sie z chęcią pobawie i kupie marną część....
Fakt fajnie mieć narzędzia atestowane po 1 zł za sztuke - ale nie jestem zawodowym mechanikiem który robi cały etat w warsztacie - a jedynie dla wlasnych potrzeb... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-15 07:10:30
To dla "własnych potrzeb" kupując ściągacz przepłacisz raczej niż zarobisz na tym interesie. A z prostymi robotami nie jeździj do pana Janka, który sam u siebie jest szefem - on nie musi zleceń i wz wypisywać. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-06-15 09:26:08
Popieram w całej rozciągłości |
![]() adasko_21 Opel Astra III NDM | 2007-06-15 09:34:46 Ja tez popieram Ci wszyscy mechanicy to o kant dupy potłuc partacze jak sie samemu nie zrobni to sie niewie na 100% jak to zostało wykonane i co wsadzone no jeszcze trzeba im kase dac a za niektóre rzeczy to sobie liczą strasznie. |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-06-15 09:56:42 Sposób sąsiada za tani ściągacz.
Kupujesz na szrocie stary ale w dobrym stanie (bez rdzy) lewarek od poloneza, fiata 125 lub 126 starego typu wkładany w próg. Idziesz z nim do goscia który umie spawać (a nie ma spawarkę) i z grubej blachy dorabia Ci odpowiednie łapy. Lewarek w imadło, kolumnę w lewarek i kręcisz. Sprawdzone i działa. Jak znajdę chwilkę to też poszukam dobrego lewarka |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-15 09:58:19
Nie wiem, gdzie wy tych mechaników wyszukujecie. A wogóle to każdy posiadacz samochodu po gwarancji powinien nabyć kanał lub podnośnik i zestaw narzędzi za 10 tys zł. A co! Wszyscy mechanicy są do kitu wg was więc kupcie sobie po warsztacie. |
![]() adasko_21 Opel Astra III NDM | 2007-06-15 09:59:31 Po co im nabijac kase jak samemu sobie mozna cos zrobnic a nie partaczom dawac i przy okazjio sie czegos nauczyć |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-15 10:19:53
Piszesz, jakbyś ściągacz znalazł na chodniku - przecież on też kosztuje. A uczyć nie każdemu się chce koniecznie budowy i naprawy pojazdów. |
![]() adasko_21 Opel Astra III NDM | 2007-06-15 10:25:37 Ja nikog nie nakłaniam do robienia samemu wyraziłem swoją opinnie a Ty jak chcesz nabijać im kieszenie to nabiaj Twoja sprawa. Przeciez ściagacz nie psuje sie po pierwszym razie zdjęcia spręzym wiec sie kiedys przyda. Pozatym Tym tu gdziś w poscie napisane jest ze chyba taki sciągacz kosztuje 30 zł chyba
a jak niechcesz wydac ani grosza to mozna sobie samemu go zrobić tak jak napisał Krzychu [ wiadomość edytowana przez: adasko_21 dnia 2007-06-15 10:28:25 ] |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-06-15 10:33:57 Lepiej tylko żeby ten pseudo ściągacz za 30 dingów nie okazał się zrobiony z niklu lub jakiegoś innego miękkiego materiału.
Wyrwana sprężyna z takiego ściągacza potrafi naprawdę narobić sporo szkód |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-06-15 10:39:00
Wiesz Piotrek, doskonale wiem, że nie każdy musi się znać na wszystkim. Bo świat byłby nudny
Jednak jeśli idzie o mnie, to Espero jest takim miłym samochodem, że większość rzeczy, każdy, kto ma pojęcie o mechanice, zrobi bez pomocy mechaników. Rzeczą oczywistą jest, że jednen woli grzebać przy swoim samochodzie i mieć z tego satysfakcję, a inny woli siedzieć w wygodnym fotelu przed TV z zimnymbrowarkiem i czekac na tel. od mechanika, że auto jest już do odebrania. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-15 10:40:15
Ogłoś to w jakiejś ogólnopolskiej gazecie i w TV. Tłumy ludzi nawet tych zadowolonych z pracy mechaników (jak ja) poleci kupić wszelakie narzędzia do żapki. |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-06-15 10:46:14 |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-06-15 10:55:07 No ja bym tym blaszką z puszki po szprotkach i cieńkiej śrubeczce w życiu nie zaufał. Zresztą jak często wymieniacie sprężyny? Co tydzień? A może co miesiąc?
W moim wypadku jak wymieniali w warsztacie tylne sprężyny nie potrzebowali żadnego ściągacza żeby założyć sprężyny (stare same wypadły). |
![]() adasko_21 Opel Astra III NDM | 2007-06-15 11:02:27 Jak tam sobie piotrku chcesz jak masz lenia to siedz przed telewizorkiem i dzwon do mechanika i sobie tam naprawiaj ja nikogo nie przekonuje ale podejrzewam ze takie zdanie jak ja ma wiecej osób
aha i juz ogłoszenie do gazety wysłane idz kup i ogladaj |