MotoNews.pl

Hamulce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Świeci mi sie kontrolka od ABS i od hamulca ręcznego a ręczny DZIAŁA, cylinderki tez działają przewód hamulcowy był dobry ale na wszelki wypadek wymieniałem, płyn jest a autko mi nie hamuje z tyłu wogóle. Aha ciśnienie wychodzi z pompy ABS a nie chce mi hamować z tyłu na obydwa koła. Moze wiecie co z tym zrobić?? Bardzo prosze o pomoc bo narazie nie mam czym jezdzić;(

Cytat:
2008-09-11 10:03:57, sbi_sh pisze:
Świeci mi sie kontrolka od ABS i od hamulca ręcznego a ręczny DZIAŁA, cylinderki tez działają przewód hamulcowy był dobry ale na wszelki wypadek wymieniałem, płyn jest a autko mi nie hamuje z tyłu wogóle. Aha ciśnienie wychodzi z pompy ABS a nie chce mi hamować z tyłu na obydwa koła. Moze wiecie co z tym zrobić?? Bardzo prosze o pomoc bo narazie nie mam czym jezdzić;(

musisz jechać na skaner i odczytać błędy abs

abs mi nie działa juz od 2 lat i wszystko było wporządku

Cytat:
2008-09-11 11:32:30, sbi_sh pisze:
abs mi nie działa juz od 2 lat i wszystko było wporządku

gdyby było w porządku to by abs działał.

skoro jak twierdzisz ciśnienie wychodzi z pompy na tylne koła to nie ma bata, musi hamować. Chyba, że masz zator. Podejrzewam, że jednak podczas jazdy abs wyłącza hamowanie tylnych kół...

Zapalenie czerwonej lampki wskazuje na problem z hamulcami kół tylnych. Przyczyn może być wiele. Bez Scanera nic nie zrobisz.

a wytłumaczcie mi o co chodzi ze skanerem?? bo próbowałem juz wszystkiego na własną ręke i nici z tego wyszło, a pomysłu juz nie mam zadnego;/ wszystko sprawdziłem od począdku do konca i jak nie hamował tak nie hamuje;/

Cytat:
2008-09-12 00:09:04, sbi_sh pisze:
a wytłumaczcie mi o co chodzi ze skanerem?? bo próbowałem juz wszystkiego na własną ręke i nici z tego wyszło, a pomysłu juz nie mam zadnego;/ wszystko sprawdziłem od począdku do konca i jak nie hamował tak nie hamuje;/

chodzi o to żeby podjechać na serwis dysponujący diagnostycznym skanerem do daewoo.
Amen

Cytat:
2008-09-11 18:08:21, certiif pisze:
Zapalenie czerwonej lampki wskazuje na problem ..... Przyczyn może być wiele.

Zwarcie na kabelkach,utopienie pływaka

A moze sprawdz poziom płynu hamulcowego

brak hamulców z tyłu to nie wina ABS chyba ze sie sterownik uwalił (a raczje sterowanie tylem).

ABS nie potafi nic odłączyć oprócz siebie wiec teorie o dołączeniu tyłu można pominąć.

W estero ABS jesttrzy obwodowy! czyli steruje oddzielnie hamulcami lewego prawego koła z przodu i całościowo tylem.

jeśli uległ uszkodzeniu silownik tylnego obwodu to faktycznie mogło zablokować wychodzenie płynu na tył ale to raczje mało prawdopodobne.

Sprawdź ciśnienie na obwodzie tyłu wychodzące z pompy ABS nie z pompy hamulcowej.

Może czas zerknąć w bębny czy jeszcze taki element jak szczęki hamulcowe tam występują.????

oczywiście odczytać kody usterek ze sterownika ABS ale to możesz mieć kłopot zrobić ASO daewoo już nie istnieje. poszukaj kogos z KTS-em może będzie potrafił sie podpiąć.