| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-04-16 09:28:19 Jest sobie takie zlacze euro w samochodzie sluzace do podlaczenia radia. Zlacze jest zbudowane jako kostka i wchodzace do niej kable jest ich 16 ( no tyle jest miejsca ). Chodzi mi o to jak te kabelki wyjac z tej kostki (sa zakonczone wtykiem metalowy), wiem ze jest jakis myk i one tkwia w zatrzaskach. Mysle ze trzeba cos podwazyc, popchnac tylko nie wiem jak i jakim narzedziem, a kostki nie chce uszkodzic. Problem polega na tym ze musze kabelke oznaczony jako 30 (stale plus), zamienic z 15 (plus tylko wtedy gdy uruchominy stacyjke ), moje radio tego wymaga aby miec napiecie podczas wyjecia kluczykow ze stacyjki. Oczywiscie sa jeszcze inne sposoby obejscia tego (noz i tasma izolacyjna, ale kable sa krotkie), no mozna rozebrac radio i tam zamienic (no i bezpieczniki tez trezba zmienic) ale wczesniej opisany sposob jest duzo lepszy i bez kolizyjny.
Czy mozecie mi pomoc? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-04-16 12:08:22 dzieki swiecilem tam latarka i nic nie uswiadczylem a cienki srubkrecik nie wchodzi, mysle wlasnie ze to od strony otworkow trzeba cos zrobic , poprubuje dzisiaj ...... |
Seba_13 OPEL OMEGA B CARAVAN Lublin | 2003-04-16 12:12:18 Bo to musisz popatrzeć i zrobić od strony otworków |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-04-16 13:48:15
To złšcze nazywa się ISO i jest standardowym złšczem stosowanym samochodach - bywajš wyjštki |
Seba_13 OPEL OMEGA B CARAVAN Lublin | 2003-04-16 13:51:47
Oj tam nie czepiajmy się szczegółów |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2003-04-16 14:32:41 No właśnie Hmm.... Piotr a może montyjesz Canal+ |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-04-16 14:43:22 Cleber ja nie ogladam tv ( no tylko seks i wiadomosci A to zlacze faktycznie sie nazywa iso, i juz zapakowalem do torby spinacza bo w domu nie mam. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-04-17 12:12:29 Zrobilem. Teraz moje radio jak wylacze stacyjke wypisuje mi taki tekst "see you" a jak wlaczam to "hello" no i sie przedstawia sie jako JVC. A zamiana tyczyla sie tylko 30 i 15 miejscami, to tak na marginesie.
Oprocz sprawnego operowanie zgietym spinaczem nalezy pamietac o - wyjac boczne zawleczki z zlacza, iso sa tylko z jednej strony u mnie mialy kolor zolty, - zatakowac z przody zlacze iso a raczej w otwor gdzie znajduje sie pojedynczy pin z lewej i prawej strony naraz, na koncu sa male wasy ktore blokuja wyjscie pina z drugiej strony (gdybym ja wiedzial wczesniej jak ten pin wyglada, to skrocil bym czas operacji drastycznie), domyslam sie ze jest do tego jakis specjalny przyrzad ktory pozwala zatakowac to zlacze z przodu z lewej i prawej strony naraz a potem to tylko lekko pociagnac z drugiej strony kabelek i juz. Spincze z "pracy" sie do tego nie nadaja bo sa zbyt miekkie i za male na te poskudne otworki, gruba scieta ( tak aby byla tempa ) igla osadzoana na kawalku drewna jest duzo lepsza. No ale teraz po wlaczeniu stacyjki cd zaczyna odtwarzac dokladnie od tego momentu gdzie przerwalo ( z dokladnosci do 2 sekund jesli jest to w polowie utworu, poezja szczegolnie jesli jest to "som" wiec jedna plyta mp3 bedzie tkwila, tak dlugo dopoki nie zostanie przesluchana lub skradziona z calym radiem (oby nie). |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2003-04-19 15:37:04 Piotr pochwal się co to za sprzęt dokładnie chodzi mi o model.
|
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-04-22 09:31:53 Nic specjalnego JVC Kd lh7r, duzy kompromis, jakosci, ceny i funkcjonalnosci.
|
mt-01 opel omega b zamość | 2007-06-13 10:35:10 Witam LOB !
Co by nie produkować nowego wątku, naprodukuję w starym
A więc... też grzebałem w kostce ISO. Wymieniłem Philips CAR 400 na Philipsa CAR 600 + zmieniarka Blaupunkt CDC2. i aby podłączyć zmieniarkę musiałem trochę z kabelkami pokombinować.. Niektóre wpiąłem w wolne miejsca w kostce - założyłem nieoryginalne samiczki, niektóre wpiąłem przy pomocy nożyka, lutownicy i taśmy izolacyjnej... Wiązkę do zmieniacza zrobiłem sam
I teraz zaczyna się problem.... mianowicie... zmieniarka działa i gra dobrze, bez jakowyś szumów czy trzasków i innych zniekształceń... ale radyjko już nie - działa niby poprawnie ale ma duże zakłócenia, trzeszczy itp... nie jest to jakieś strasznie głośne ale jednak przeszkadza. Poprzednie radio Car 400 grało bardzo ładnie i czystko. I teraz moje pytanie... Czy zakłócenia spowodowane są w jakiś sposób złym podłączeniem (miałem schematy) ? A może to radio coś jest nie teges ? A może to głośniki (fabryczne) z racji większej mocy radia nie dają rady (płytki CD grają ładnie i czystko) i to one dają te zakłócenia? Pozdrawiam serdecznie! karol |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2007-06-13 13:42:03 Wygląda na radio. Antenę dobrze masz wpiętą? RDS Ci działa dobrze? Stereo łapie? Czy w trybie szukania stacji (pomiędzy stacjami) również masz te szumy? Wyłącz automatyczne wyszukiwanie (AS), dostrój do znanej Ci stacji i posłuchaj, czy też szumi (spróbuj też delikatnego odstrojenia od niej). Możesz też spróbować na innej antenie - najlepiej na kilkudziesięciu centymetrowym kawałku drutu.
|
mt-01 opel omega b zamość | 2007-06-13 20:23:05 1 - Antena wpięta prawidłowo.
2 - RDS działa OK. 3 - Stereo działa OK. 4 - W trybie szukania szumy raczej nie występują - przynajmniej nie słyszę. 5 - Ręcznego strojenia nie stosowałem jeszcze - spróbuję... 6 - Antenę mam w szybie, na poprzednim radyjku działała super. Sprawdzę to ręczne strojenie i dam znać... |
mt-01 opel omega b zamość | 2007-06-15 17:05:49 A więc.. automat stroi radyjko dobrze. Nie musiałem nic korygować bo i tak nic to nie dawało... Antena jest ok bo wszystkie inne radia jakie podłączałem działały prawidłowo... A może jest jakaś jeszcze opcja w radyjku co by poprawić odbiór? Jakieś zwiększenie mocy albo zmniejszenie?
Radyjko przywiezione było razem z autem bodajże z UK ale głowy nie daje, w każdym razie z zagranicy
Macie jakieś sugestie co by to mogło być? Czy muszę iść z tym od razu do elektromechanika? Pozdro. karol |