Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
trapez Warszawa | 2007-06-16 17:57:45 Mapa jest ok, czasy wtrysków benzynowych są takie same podczas jazdy na benzynie i na gazie (podczas manualnej zmiany dodatku czasu wtryskow gazowych z 1,950ms do 1,600ms czsy wtrysku benzyny są niezmienne dopiero poniżej 1,600ms czasy wtrysku benzyny spadaja nizej) dlatego zostały zmniejszone tylko do 1,600ms i wiecej sie nie da.Auto pali po miescie max 11 l benzyny.
zastanawiam się tylko dlaczego komputer gazowy wylicza tak duzy dodatek czasu wtrysku gazu (1950ms !!!).Nastepna koncepcja gazownika to rozdzielenie poczwórnej listwy na dwie podwójne co za tym idzie radykalnie zmniejszą się odległości przewodów miedzy listwą a kolektorem tylko czy to pomoże ? (w tej chwlil przewody mają po jakieś 15-17cm) |
piter34 ROVER 620Si Lux Kraków | 2007-06-18 13:45:05
Jak komp gazowy sobie to "oblicza"? Na jakiej podstawie? |
trapez Warszawa | 2007-06-18 16:53:50 Oczywiście pomyłka nie 1950ms tylko 1,950ms.
A jak on sobie to oblicza to ja tego nie wiem, podejrzewam że na podstawie sygnału z sondy lambda dostaje informacje o skladzie mieszanki i sobie koryguje czas wtrysku gazu.Jak bym to wszystko wiedział to bym sam doszedł do tego dlaczego tak dużo pali gazu. Ponawiam pytanie.Czy zmniejszenie długości przewodów pomiędzy wtryskiwaczami a kolektorem może poprawić sytuacje ze spalaniem ??? |
piter34 ROVER 620Si Lux Kraków | 2007-06-18 17:39:40
Moim zdaniem to nic nie da, ale ja ekspertem nie jestem ![]() Poza tym 15cm to wcale nie jest strasznie dużo jakoś. Widziałem 2-krotnie dłuższe przewody od listwy do kolektora... Ten cały "dodatek wtrysku" jest stały w każdym punkcie pracy?
Tutaj czegoś nie rozumiem. Zmniejszacie ten cały "dodatek" poniżej 1,6ms, a wtedy czasy wtrysku benzyny spadają niżej? Bez sensu. Skoro zubażacie mieszankę, to czasy wtrysku benzyny (podczas pracy na gazie) powinny się podnieść.
Domniemam, że masz instalację sekwencyjnego wtrysku gazu, w której czas wtrysku gazu jest obliczany na podstawie czasu otwarcia wtrysków benzynowych. W takich instalacjach czas wtrysku gazu nie zależy bezpośrednio od wskazań sondy lambda, a tylko od czasu wtrysku benzyny oraz pewnych innych czynników (np. temperatura gazu, ciśnienie z reduktora). Albo ja tutaj czegoś nie rozumiem albo Ty niejasno tłumaczysz (albo jedno i drugie ![]() |
trapez Warszawa | 2007-06-19 11:04:33 Mała poprawka dotycząca czasu wtrysku benzyny przy obnizaniu czasu wtrysku gazu-podczas obnizania czasu wtrysku gazu ponizej 1,600ms komputer benzynowy zwiększa czasy wtrysku benzyny a nie zmniejsza ,moja pomyłka.
Ale to już nie aktualne listwa została rozdzielona i zostały skrócone dwa przewody (jeden 9 cm drugi 4 cm) teraz wszystkie są dokładnie tej samej długości, niewiem jakie to miało znaczenie ale tez po kalibracji dodatek wynosi 0,800ms. Zobaczymy jak to poskutkuje w spalaniu. |