| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2007-05-21 21:11:32 i u mnie jest szczegolnie słychać jak jade 80tka i dodam gazu to stuknie, a podpore i łozysko wymieniałem. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-05-21 23:25:23 Jak znajdziecie przyczyne takiego walenia przy zmianie biegow w automacie to napiszcie pliz co to jest. Ja nie mam kompletnie zadnego furkotania przy ruszaniu, nawet szybkim, ale dzieje sie cos innego. Tylko i wylacznie gdy jest sporo deszczu szarpie mi i to czasem dosc mocno ale TYLKO przy przelaczaniu z 2 na 3, oraz zaaadko przy zasprzeglaniu 4 biegu na stale. Zyje juz z tym od roku, ale kiedys trzeba sie tym zajac. Dziwne jest to ze obojetne czy jest -12 stopni czy +35 - poki jest sucho to wszystko dziala cacy. Jak deszcz to szarpniecia sa czasem takie ze mi leb odskakuje do przodu. Zauwazylem tez ze najgorzej jest gdy przy zmianie sa obroty ok. 1500 - 2400. Ponizej przejscie jest zawsze lagodne, bo czesto wiaze sie z prawie kompletnym puszczeniem gazu, powyzej tez szarpania nie ma i dziala spox. |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-05-22 08:57:21 W przypadku, jeżeli macie Kontrolę Trakcji, to zaciągnąć ręczny, 1 bieg, pogazować (może gdzieś na piachu). Włączać i wyłączać TC. Częsty problem to "przywarte", zaśniedziałe patynki w przekaźniku TC. Powoduje to szrpaniem podczas jazdy i mułowatość. Najczęściej ma to miejsce po myciu silnika.
Ot, to jedna z przyczyn i niech nikt nie krzyczy, że nic nie pomogło, a uwalił ręczny bo przyczyna może być inna. |
nynek10 2,2 DTI Wrocław | 2007-05-22 10:15:52 Co znaczy "patynki" - co to dokładnie jest i gdzie sie mieści??? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2007-05-22 10:34:40 ...albo skrzynka... |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-05-22 11:16:16 Ja tam TC nie mam, ale tez i jak pisalem problemow z szarpaniem czy turkotem przy ruszaniu u mnie brak. A podczas szarpniec ktore opisywalem, to gluche stukniecie wydobywa sie raczej gdzies ze srodkowo - tylnej, dolnej czesci samochodu, co by odpowiadalo podporze walu oraz dyfrowi.
Na kanale, przy wylaczonym samochodzie jak poszarpalem walem w gore i dol, to troche lata w miejscu podpory... nie wiem... kilka centymetrow... Moze z 5? Moze ze 3... glowy nie dam, ale bardzo sztywny nie byl. Kiedys ktos pisal na forum, ze tak powinno byc, a dopiero jak sie kreci, to nie powinno byc luzow. Prosze o oswiecenie w tej kwestii... mial racje czy przeczytalem jakies brednie? |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-05-22 12:23:10 Z tym rozruszaniem zawieszającego się TC, przyznaję że niesie pewne ryzyko.
U mnie zespół napędowy nie stuka, a co do luzów na podporze wału, to ruszałem nim jak wymieniałem podwieszki wydechu i żadnych nie było, no chyba że za mało siły w to włozyłem
Też jestem tego ciekaw, ile luzu powinno być w luzie . |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-05-22 14:03:10 TC było chyba tylko w omegach z silnikami V...
A może wam szpera stuka?? |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-05-22 15:08:03 Tez ktos pisal ze w niektorych dieslach byla szpera - ile w tym prawdy to tez nie wiem - ale u mnie na 100% jej nie ma wiec odpada. |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2007-05-22 15:16:00 a u mnie tez stukało przy zmianie biegów, szczególnie po mokrym dniu, tak jak chemik333 opisuje, u mnie przestało po wymianie silnika u Mariosa z tym że oprócz silnika okazało sie że miałem uwalone koło zamchowe, trzymało sie na jednej śrubie, może coś to ma z tym wspólnego lub gdy Marios mi wymieniał silnik niechcący co innego dotknał i "ozdrowił to stukanie"
[ wiadomość edytowana przez: Schizm dnia 2007-05-22 15:17:07 ] |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-05-22 15:24:29 No tak, ja w swej też nie mam TC ani szpery. Taka "naprawa" została przeprowadzona u kolegi w B 3.0. Jak by nie miał TC, to zimą by poza garaż nie wyjechał... chyba że na 4 biegu. |
nynek10 2,2 DTI Wrocław | 2007-05-22 15:50:44 A co to jest szpera, bo nie bardzo sie orientuje??? |
profil-usunięty | 2007-05-22 15:54:22 |
tomciar Senator B 3,0 24V Bielsko Biała | 2007-05-22 17:26:41 No ja jestem po gruntownym sprawdzeniu napędu tył i modę napisać o swoich wyczynach:
1 objaw: podczas ruszania na skręconych kołach mocno szarpało tyłem - okazało się że poduszki tylnego zawieszenia w stanie agonalnym (wymieniłem), poza tym dyfer bez oleju i on też mocno hałasował. Dyfer już nowy tym razem ze szperą, teraz wszystko ok. 2 objaw: podczas mocnego ruszania (szczególnie jak auto obciążone) w pierwszych sekundach głuche uderzenia z okolicy podłokietnika - wymiana przegubów wału pomogła ale nie do końca, wymiana podpory załatwiła sprawę ostatecznie. Na starej podporze ruszając ręką wałem góra - dół wał łatwo obijał się o podporę i powodował stuki, na nowej podporze też da się tak stukać, ale trzeba przyłożyć o wiele większą siłę. Takie stukanie jak piszecie przy lekkim dodaniu gazu i odpuszczeniu, lub przy pokręceniu wału ręcznie w jedna i druga stronę - u mnie był to luz na dyfrze - dyfer wymieniony. Takie stuki mogą być również na krzyżaku na wale. Ale jeżeli pojawiają sie jakieś szarpnięcia przy zmianie biegów w automacie to moim zdaniem w nim trzeba szukać przyczyny, bo napęd tu niewiele ma do gadania...
@chemik333 może u Ciebie to jest problem z elektryką? Jeżeli to się dzieje podczas wysokiej wilgotności to może jakieś wtyczki nie kontaktują - warto porozpinać i pospinać z powrotem. Czytałem ze często wypięcie wtyczek od automatu, przedmuchanie i wpięcie z powrotem usuwało problemy. pozdro [ wiadomość edytowana przez: tomciar dnia 2007-05-22 17:33:05 ] |
bolciu LOB SYMPATYK Omega B 2,5 TD szczecinek | 2007-05-22 21:42:19 Jestem po wymianie podpory - zrobiłem trochę ostrzejszej jazdy co by zmusić skrzynie do częstszego zmieniania biegów no i narazie spokój. Zauważyłem jeszcze jedno - znikło mi takie delikatne buczenie przy 90km/h. Uszczelniłem most przy okazji, zalałem świeżą oliwę a przy następnej okazji (finansowej) zrobię wymianę oliwy w skrzyni. To by było na tyle jeśli chodzi o stukanie przy zmianie biegów w moim aucie. |