MotoNews.pl
4 Wymiana plyny w wspomaganiu, jak ? (189505/45) - PT

Wymiana plyny w wspomaganiu, jak ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moze ktos juz wymienial plyn w spomaganiu, chodzi mi o miejsce w ktorym mozna go spuscic i czy trzeba jakos potem odpowietrza czy poprostu spuscic zalac i jechac ? Plyn musi byc fordowski czy wystarczy byle jaki ATF? Ile litrow plynu wchodzi do wspomagania ?

[ wiadomość edytowana przez: Deny dnia 2007-07-07 01:35:20 ]

ja nie wymieniałem ale dolewałem...hehe - żartuje.
miałem uszkodzoną chłodnice od płynu wspomagania, wiec ja wymienilem - w zwiazku z tym płyn ten mam nowy.
wlałem orlenowski ATF chyba...albo jakiś inny ATF, dobrze chodzi, ja tam żadnych zmian nie widze (pozatym ze nie musze dolewać co tydzien lub częściej).
Wlazł mi chyba litr, nie pamietam juz dokładnie
nic nie odpowietrzałem, wszystko działa do dzis

Cytat:
2007-07-07 01:30:45, Deny pisze:
Moze ktos juz wymienial plyn w spomaganiu, chodzi mi o miejsce w ktorym mozna go spuscic i czy trzeba jakos potem odpowietrza czy poprostu spuscic zalac i jechac ? Plyn musi byc fordowski czy wystarczy byle jaki ATF? Ile litrow plynu wchodzi do wspomagania ? [ wiadomość edytowana przez: Deny dnia 2007-07-07 01:35:20 ]

Mi 2 dni temu mechanicy wymieniali mi caly plyn w spomaganiu. Robisz tak: Odczepiasz cienka rurke od zbiorniczka tą w najwyzszym jego punkcie i wkladasz ja do jakiegos baniaczka. Odpalasz silnik i plyn zaczyna tryskac, przy okazji krecisz kierownica zeby wylatywał. Robisz tak do momentu az pompa zacznie halasowac to wtedy wylaczasz silnik. U mnie jeszcze mechanik złapał koła i zaczął je recznie krecic w lewo i prawo zeby jeszcze wydusic troche plynu ale to juz na podnosniku bo kola musialy byc w powietrzu. Potem zalewasz 1L nowego plynu, tylko tyle wejdzie. Polecam jednak orginal fordowski.