MotoNews.pl

Filtr w czarnej puszce, dokładna nazwa i gdzie kupić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Pewnie było juz milion razy, więc jak się tylko dowiem można usunąć.

Chodzi o ten filtr który wyłapuje olej w 1.4 po prawej stronie w czarnej plastikowej puszce, bodajże jest to odpowietrzenie skrzyni korbowej lub czegos podobnego ale chciałbym wiedzieć dokładnie jak się to nazywa i gdzie można takie cos nabyć? A już najlepiej jakiś numer seryjny czy coś w tym stylu żeby mozna było znaleźć w katalogu.

Sa jakies negatywne skutki nie wymieniania tego?

Dzięki z góry

Są chyba takie zestawy że masz filtr powietrza i do niego jest ten mały filterek Motokrafta ale pewien nie jestem. Kilka dni temu wymieniałem i niestety w filtrze polskiej produkcji tego filterka nie było. Mało tego jak kupiłem auto to nie było tam nic i się zastanawiałem czy powinno czy nie, ale skoro szedł tam jakiś przewód (wąż) to uznałem że powinien bć i wsadziłem kawałek zwykłej gąbki od kąpieli i tak mam do dziś (90kkm i 4,5 roku). Nie zauważyłem żeby były jakieś negatywne efekty nie wymieniania na nowy.

Kolego to nie jest filtr par oleju, tylko filtr zasysanego powietrza do kolektora wydechowego w celu dopalenia spalin w katalizatorze, przemyj go beną i będzie OK. Pozdro

Cytat:
Chodzi o ten filtr który wyłapuje olej w 1.4 po prawej stronie w czarnej plastikowej puszce

po prawej stronie masz obudowe filtra powietrza, w której znajduje się gąbka wiążąca opary oleju. Ja swoją miałem jak ze smoły ale wystarczyło trochę benzyny ekstrakcyjnej żeby ją wymyć. Możesz użyć zwykłej gąbki, byle miała w miare duże pry, bo szybko się zasmoli.

A odpowietrzenie skrzyni korbowej w 1.4 to układ trzech węży i zaworu w palstikowej puszce o średnicy ok 10 cm z trzema wyprowadzeniami. Jeden z węży leci od obudowy silnika do tegoż zaworu, drugi od zaworu do obudowy filtra powietrza, a trzeci do plastikowej obudowy przed kolektorem ssącym.
Jak kupowałem niedawno zawór to na fakturze widnieje mi nazwa "separator oleju" i kosztował 91 zł z rabatem (AutoBoss Katowice)

pozdrawiam