Problem z opuszczaniem szyby (el) carinka e

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Otoz mam taki maly problem (szczegolnie w ostatnie upaly) poniewaz nie opuszcza mi sie szyba od strony pasazera (od kierowcy i z tylu autka dzialaja).
Nie wiem czemy i nie wiem od czego zaczac poszukiwania usterek, bezpieczniki dzialaja.
Jezeli ktos ma jakies pomysly lub juz to testowal to prosze o pomoc.

ps wydaje mi sie, ze ta szybka od strony pasazera to jakas trefna byla bo znalazlem w 3 ogloszeniach sprzedazy carinek wymieniona taka wage.

Napisz coś więcej - czy kiedy naciśniesz przycisk to słychać że działą silniczek czy nie? Może być coś ze stykami, przełamane kabelki w zagięciu drzwi, odłączona wtyczka, uszkodzony guzik (sprawdzałeś tym na drzwiach pasażera?) itp.

Chyba najlepiej byłoby rozebrać boczek drzwi i miernikiem sprawdzić czy dochodzi tam jakieś napięcie wogóle, jeśli dochodzi to może być spalony silniczek.

Nie slychac nic, glucha cisza, nie opuszcza sie gdy uzywam przycisku z panelu kierowcy, ani nie opuszcza sie z przycisku przy szybie.
Jest poprostu martwa....

Jezeli nikt nie spotkal sie z taka usterka to pozostanie tylko miernik, bezpieczniki sprawne...

Sprobuj sciagnac boczek z drzwi - to raczej nie jest skomplikowane i poogladac czy sie wtyczki nie wypiely lub poruszaj chociaz kabelkami ktore ida (pewnie w jakiejs rurce) gdzies w okolicy zawiasow drzwi, bo moze tam cos nie styka - w koncu to ruchome miejsce i moze cos tam sie zlamalo...

dzieki za pomoc, jak sie z tym uporam to odpisze co bylo
prosze nie usuwanie

Witajcie! mam identyczny problem w mojej CE '95, kupowana byla w komisie i w ramach gwarancji panowie probowali cos z tym zrobic - jak twierdzili wymienili wszystkie rolki , - niestety szyba od strony pasazera, owszem otwiera sie ale juz sie nie podniesie , mechanizm raczej dziala bo ewentualne zamykanie polega na tym iz jedna osoba siedzi na "guziku" zas druga "podciaga" szybe na miejsce ... smiechu warte... jestem baardzo ciekawa efektow !!!
pozdrawiam!

Witajcie! mam identyczny problem w mojej CE '95, kupowana byla w komisie i w ramach gwarancji panowie probowali cos z tym zrobic - jak twierdzili wymienili wszystkie rolki , - niestety szyba od strony pasazera, owszem otwiera sie ale juz sie nie podniesie , mechanizm raczej dziala bo ewentualne zamykanie polega na tym iz jedna osoba siedzi na "guziku" zas druga "podciaga" szybe na miejsce ... smiechu warte... jestem baardzo ciekawa efektow !!!
pozdrawiam!

Witam,

czy uporaliście się już z tym problemem?
Ja mam podobny, szyba pasażera z przodu otwiera się jego przełącznikiem, ale już nie zamyka (ani drgnie, nic nie słychać). Natomiast kierowca może tę szybę opuścić i podnieść normalnie.
Co może być przyczyną i jak jej szukać? Będę wdzięczny za cenne wskazówki.

Carina E 2.0 GLI '94

pozdrawiam
Marcin

No jak to co ? Przełącznik po stronie pasażera
Pozdro.

Mam ten sam problem. Rozkręciłem drzwi, ale zbyt wiele tam miejsca nie ma. Poszedlem po kablach i nic. SPrawdzilem przelacznik w innych drzwiach- chodzi bez problemu. Szyba nie opuszcza sie, ale w momencie kiedy daję zamykanie (szyba jest domknięta) to słychać jak stawia opór i jest pstyknięcie.

Raz podczas jazdy zdarzyło mi się, że szyba się opóściła i przez godzinę jazdy, gdy się nią bawiłem to działała. Po wyłączeniu silnika znów przestała działać.

Jak rozkręciłem drzwi to niewiele tam zobaczyłem. Większość jest w rurkach i zabudowana.

Szukaj po kablach koło wyłącznika.
Sterowanie idzie z głównego panelu (w drzwiach kierowcy) do wyłącznika pasażera i przez ten przełącznik leci dalej na silnik.
Dodatkowo na jednym styku powinno się pojawiać +12V po stacyjce. Z głównego panelu sterowanie leci plusem, ale jeżeli z głównego panelu działa w obie strony, a z drzwi tylko w jedną to nie widzę innej możliwości niż wyłącznik w drzwiach
Możecie mieć styki przypalone przy kostce albo w wyłączniku i terapia wstrząsowa na chwilę pomaga.
Pozdro.