DOHC, koła rozrządu, zamienniki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanko takie trochę wykraczające poza standardowe :
kółka od rozrządu, te na wałki i wałek pośredni... W swoim 2.0 z Argi mam pełne, chciałbym zapodać te sexowne, ażurowe z otworami bo to wygląda . Można oczywiście od jakiegoś innego dohc'a ale kilka dni temu zwróciłem uwagę na to, że w moim zabitym 1.7D z Ritmo też są takowe ładne. Mało tego są ich trzy sztuki - z wałka nierządu, wałka pośredniego (?) i pompy wtryskowej...
Czy takie kółka byłyby kompatybilne z dohc'em? Oczywiście takie drobiazgi jak znaki w innym miejscu to pomijalny szczegół...

zdejmij, przymierz i napisz odpowiedz

No ostatecznie i tak w ten sposób zrobię tylko myślałem, że może ktoś coś wie na ten temat albo próbował już kiedyś podobnych manewrów .

moga byc takie same, w koncu 1.7 diesel to blok 1800 dohc benzynowy ze zmniejszonymi srednicami tlokow ,wal chyba tez ten sam itp...

moze byc osadzenie inne

No właśnie tak cuś one wyglądają jakby miały ET przednionapędówki i się dość "chowały"... Ale może to tylko takie wrażenie, muszę porównać.

witam
odświeżam temat bo tez mi chodzi o dziurawe koła rozrządu , a więc moje pytanie brzmi , czy mozna ponawiercać seryjne koła z dohc wiertłem powiedzmy 25 - 30 mm , tak aby się coś nie popierdzielilo tzn ze dostaną bicia , albo pasek zacznie spiepszać z kola albo jeszcze ze sie rozsypią w kawalki , czy ktos taką mode przeprowadzał i wie jak to sie zachowuje , ewentualnie jakieś sugestie , podpowiedzi mile widziane , dzięki z góry
pozdrawiam wszystkich forumowiczy

Wbijam w temat mam 1.6 w DOHCu czy koła rozrządu z 1.6 maja mniej zębów niż koła z 2.0 ?? Chodzi mi głownie czy pasek rozrządu z 2.0 wejdzie na koła z 1.6 i czy jest jakaś różnica pomeidzy wałkami z 1.6 a 2.0 czy to jest to samo ???

Cytat:
2007-06-29 15:18:01, Barti125pGRT pisze:
Wbijam w temat mam 1.6 w DOHCu czy koła rozrządu z 1.6 maja mniej zębów niż koła z 2.0 ?? Chodzi mi głownie czy pasek rozrządu z 2.0 wejdzie na koła z 1.6 i czy jest jakaś różnica pomeidzy wałkami z 1.6 a 2.0 czy to jest to samo ???

przelozenie rozrzadu zawsze jest 2:1, wiec ilosc zebow jest taka sama, inna natomiast jest dlugosc paska (2.0- ma wyzszy blok).