MotoNews.pl
11 Zepsute zegary (189341/0) - PT

Zepsute zegary

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wlasnie dolaczyłem i mam ogromny problem. ńiedawno nabylem juz 2 w mojej karierze e 36 (poprzednie 316) 318i
problemem jest to ze nie dzialaja mi zegary juz taka ja kupilem.programowanie w autoryzowanym serwisie nie pomoglo,wymiana bezpiecznikow tez nie,zmienilem same zegary tez nic ,zmienilem sterownik silnika i wtedy lekko drgnal wskaznik temperatury ale reszta milczy. elektryk skasowal mnie 100 zl i nic nie zrobil stwierdzil ze nie dziala(jakie to odkrywcze) co mam zrobic prosze o pomoc bardzo prosze o pomoc bo spedza mi to juz sen z powiek jesli ktos zna jakiegos pozadnego elektryka w krakowie prosze o adres ,proby napraw juz kosztowaly mnie 700zl !!!!

[ wiadomość edytowana przez: pmarcin dnia 2007-07-04 23:09:49 ]

Nic nie działa, czy tylko niektóre wskażniki? Czy działa podświetlanie?

nie dziala: obrotomierz,ekonomizer, i wskaznik temperetury,jak wymienilem zegary to temp. na chwile drgnela i znowu zdechla,jak wymienilem sterownik bylo podobnie,sprawdzilem wszystkie bezpieczniki sa ok,podswietlenie działa(no moze ze 4 didoy sa popalone).moj mechanik jezdzi e 36 328 ktora rozkrecil na czesci i doskonale zna to auto wiec wierze ze zegary wymienił prawidłowo.sterownik silnika wymieniłem tak jak kazali mi w serwisie bmw.posiadam auto bez imobilajzera wiec wymiana sterownika to byla tylko podmiana bez koniecznosci programowania(tak twierdzi serwis)juz mam w domu nowy komplet kabli biegnacych wokoł silnika od sterownika do zegarow ktore zamierzam wymienic ale narazie moj mech nie ma czasu choc watpie zeby to cos pomoglo.wczoraj zamontowalem nowa chlodnice i glowice(bo jej sie peklo eh)jak rownierz wałek i zawory bo poleciały przy okazji,jak widac nie szczedze pieniazkow na auto bo lubie jak wszystko gra ale to jest chyba najbardziej pechowe bmw jakie znam,moj ojciec mial 2 i nimi jezdzilem kolega 3 tez duzo je eksploatowalem,to jest moja wlasna 2 i nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim.podczas wymiany glowicy mechanik sprawdzil czy czujniki sa prawidlowo podlaczone wiec to tez jest ok.

Sterownik nie ma nic wspólnego z zegarami.
Rzeczywiście masz wyjątkowo pechowe auto, jeszcze się z taką klęską nie spotkałem. Jak dla mnie przyczyna leży w instalacji, albo gniazdach przy zegarach. Czy spalił Ci się kiedykolwiek bezpiecznik podczas tych prób.

w serwisie powiedzieli mi ze to sterownik przetwarza sygnal z czujnikow i wysyla go do zegarow dlatego im uwierzylem...bezpieczniki mam wszystkie na miejscu i zaden nie jest ani nie był przepalony.chyba ze jakiegos brakuje..??tego nie wziąłem pod uwage,ale w takim razie skad chwilowe budzenie sie wskaznika temperatury? (podnosil sie jakies 2 cm nigdy nie wskazujac wlasciwie a po kilku odpaleniach silnika zupelnie zdychal)komplet kabli mam wiec jak je wymienie ale nie wczesniej niz za 2 tygo to sie dowiem bo narazie ta głowica i chłodnica spustoszyły mi budżet .zaraz sprawdze te bezpieczniki tylko ze opis instalacji mam po niemiecku

Co to znaczy ,że wymieniłeś zegary. Wymieniłeś sam wskażnik, czy całe zegary(razem z elektroniką?
Zobacz na schemat to się przekonasz czy sterownik podaje coś na wskażniki w np. w e30 nie podaje. Nie wiem czy w e36 były modele bez ekonomizera i obrotonierza, jeśli tak to moze poprzednik zamienił zagary od innego modelu a czujników brak.