| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MikeP11 Nissan Primera Łódź | 2006-05-14 09:22:09 Chciałem odświeżyć temat!
Czy po zamontowaniu sekwencji (u mnie akurat KME Diego) komputer będzie wskazywał rzeczywiste zuzycie gazu? |
lpglpg Land Rover Freelander Busko Zdrój | 2006-05-14 11:46:48 Nie jest tak!
Z literatury wynika, że ECU auta mając dane na temat ciśnienia paliwa mierzy sobie czas otwarcia wtryskiwaczy i na tej podstawie kalkuluje ilość wstrzykniętego paliwa. Instalka gazowa nie ma przecież żadnego przepływomierza, ani nie jest zintegrowana z kompem benzynowym by móc mu przekazać info o ilości gazu. Tankujemy ciekły, więc wypadałoby mierzyć też ciekły, żeby uniknąć przeliczania objętości ciekłego i odparowanego. A nic takiego gaziarze nie wkładają. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. |
wiciu C+ 1,6GSI+lpg Gliwice | 2006-05-14 20:25:25
wydaje mi się to dość logiczne, chyba że różne auta w różny sposób obliczają to wyświetlane zużycie paliwa |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-05-14 20:42:20 te inne auta, to np audi KE-Jetronik -system wtrysku ciągłego. nie mam pojęcia jak tam liczy.... Pozatym macie rację, dodam że wydaje mi się, że przy sekwencji to co widzimy ma wyświetlaczu jest bardziej zbliżone do prawdy niż w II gen, gdzie rozrzut wskazań zalęży od ustawień emulacji.... |
![]() Jubel Peugeot 406 kombi 2, ... Bełchatów | 2007-06-21 22:26:42 Właśnie założyłem sekwencje KME Diego do peugeota 406 2,0 16V.
Po pierwszych jazdach w/g mnie auto zachowuje się poprawnie. Zastanawia mnie wskazanie chwilowe spalania komputera pokładowego. Zaobserwowałem coś takiego że przy stałej prędkości i stałej pozycji pedału gazu przełączając z gazu na benzynę wskazania obniżają się o jakieś 1,3 litra (predkość ok 70-80km/h) oczywiście po przełączeniu na gaz z powrotem ładnie się podnoszą. Wydawało by się że wszystko jest ok bo wiadomo zużycie gazu większe. Tylko skąd komputer benzynowy ma wiedzieć że podawany jest gaz. Przychodzi mi tylko na myśl sonda lambda która rozpoznaje uboższą mieszankę i podnosi czasy wtrysku benzyny (nie wiedząc że jedziemy na gazie) przez co podnosi się spalanie chwilowe komputera. Domyślam się że mam ustawione za krótkie czasy wtrysku gazu i z stąd te różnice. Gdzieś na którymś forum o tym czytałem, trudno mi to odnaleźć. Jeśli jestem w błędzie to czekam na sugestie. |
matek23 minsk mazowiecki | 2007-07-08 17:41:56 JUBEL, wydaje mi się że masz rację.
Mam gaz od 4 lat w Lagunie 1,8. OMEGAS. I komputer podaje spalanie prawdopodobnie to co spalasz w danej chwili. Ponieważ robiłem podobne doświadczenia i tak samo wychodziło (przy ustalonej prędkości przełączałem gaz/benzyna i wskazania się różniły). Zauważyłem tylko , że w zależności od skalibrowania centralki gazowej wskazania różnią się dosyć znacznie. Może to rzeczywiście jest zależne od tego czy mieszanka uboga lub bogata. Pozdrawiam. |
piter34 ROVER 620Si Lux Kraków | 2007-07-09 15:40:24
Dobrze się domyślasz. Masz po prostu źle wyregulowaną instalację. Wskazania komputera na gazie i benzynie powinny być IDENTYCZNE. Komp oczywiście zawsze pokazuje spalanie benzyny, bazując na info o czasie otwarcia wtrysku i ciśnieniu paliwa oraz przebytej drodze. |