Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Suchii Sympatyk FEFK MKVII 1.8 (LPG) Gdynia | 2007-06-12 00:55:58 Witam,
Przyszedł czas na założenie czegoś innego do esiny, czegoś co będzie chciało zagrać a nie tylko wydawać dźwięki. I tak: Zestaw 16 z przodu 300-400 pln wzmacniacz 4 kanały 300-400 pln sub pod skrzynkę zamkniętą 200-300 pln konkretnych propozycji nie mam, ktoś polecał głośniki powerbassa lub hertz'a ewentualnie infinity, wzmak podobno alpiny, jeżeli chodzi o suba to zielonego pojęcia nie mam. Jeśli ktoś ma jakieś propozycje, podpowiedzi czego mam szukać gdzie kupić najlepiej i takie tam to będę bardzo rad. Jeszcze jedna sprawa to skrzynka pod suba, a więc chciałbym wykonać ją własnoręcznie i program do liczenia skrzynek by mi się też przydał ![]() ![]() Za wszelkie sugestie dziękuję z góry i dodam że mnóstwo postów przetrząsnąłem, sporo wyczytałem ale czasy się zmieniają a sprzęt idzie do przodu a ja nadal jestem zielony ![]() |
profil-usunięty | 2007-06-12 10:49:18 Zacznij od zestawu przedniego i wzmacniacza, żeby później można było sub do niego dopasować.
Masz tu BOXCALC Co do mat, to jeśli masz opalarke lub dobrą szuszarkę za którą nikt Cię nie zabije ![]() Zestaw przedni jest kwestia gustu, jeśli masz zamiar w oryginalne miejsca montować to tylko głębokość Cie trzyma. Co do wzmaka, to jak widzę może być używka, więc tak jak napisałeś może jakiś alpine v12, może cos mocniejszego, szukaj, wklejaj linki, będziemy patrzeć Suba za ok 300 to w sumie też jest w czym wybierać, może najpierw zapytam do jakiej muzyki to wszystko orientacyjnie ma być? 10" to najbardziej uniwersalny rozmiar, ale wszystko kwetia gustu no i wzmaka. Pozdrawiam |
Suchii Sympatyk FEFK MKVII 1.8 (LPG) Gdynia | 2007-06-12 13:04:45
i sprawa wygłuszenia została rozwiązana, mam opalarkę więc powinienem dać radę, tylko czy 1 rolka 30cm wystarczy na parę dużych furtek w essim? Propozycje głośników: 1.Hertz ESK 165 - 290 pln 2.Hertz ESK 165-s - 350 pln 3.JBL GTO 6507C - 349 pln 4.Helix Blue 62 - 289 pln 5.Powerbass S-6C - 299 pln 6.Powerbass ES-6C - 379 pln 7.Powerbass L-6C - 449 pln / ten zestaw mnie najbardziej przekonuje, ale drożyzna jak diabli... i takie cosik Alpine 17 CS zastanawia mnie jednak mała moc znamionowa zestawu... Teraz wzmacniacze: 1.Alpine MRP-F306 FLEX4 - 289 pln 2.Alpine MRV F300 V12 - 333 pln (do ilu może dojść?) 3.JBL GTQ400 - 320 pln 4.KENWOOD KAC-846 - 249 pln 5.CarPower HPB-604 - 499 pln Jeśli chodzi o głośnik pod skrzyneczkę to nadal nie mam pojęcia czego szukać, kalkulatorem BOXCALC już się bawiłem, ale miałem kiedyś w łapach taki kalkulator, który wymiarował ścianki skrzyni ![]() ![]() ![]() ![]() |
Suchii Sympatyk FEFK MKVII 1.8 (LPG) Gdynia | 2007-06-15 11:28:01 A więc z ogromną pomocą Kamyka stałem się szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza, jak widać zostałem przy konfiguracji 1 wzmacniaczowej z racji tego że i cena fajna i mniej kłopotów z instalacją, a w przyszłości może będą 2 wzmaki, kto to wie ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Suchii [ wiadomość edytowana przez: Suchii dnia 2007-06-15 11:30:12 ] |
![]() m-chmielo BMW 318 :))) Gdańsk | 2007-06-17 10:42:14 Mysłe że powinny wejsc na styk moje L-6C jeszcze miały troszke luzu.
Widze suchii ze postepy sa wyrzuce u siebie tego smierdzacego carpowera i mozemy sie odsłuchiwać. Wiem że jeszcze Intertechnik 08 był dobrą opcja w bass-reflexie choć go niesłuchałem a bazuje tylko na opiniach ludziów No i teraz spojrzałem na parametry 150W w mostku wiec łatwo niebedzie z dobraniem głosnika a ten co podałem by był idealny na tą moc Edit: uprasza sie o nie podawanie nazw typu boschmann,alpharad,pyle itp. kolega chce ludzkie granie [ wiadomość edytowana przez: m-chmielo dnia 2007-06-17 10:44:36 ] [ wiadomość edytowana przez: m-chmielo dnia 2007-06-17 10:49:55 ] |
Suchii Sympatyk FEFK MKVII 1.8 (LPG) Gdynia | 2007-06-17 23:50:22
Chmielu no nie wejdą, L-6C mają głębokość montażową 61mm a ES-6C 65mm a to całe 4 mm zapasu. Popytałem, pomierzyłem i nie wejdą, można je upchnąć ale przy nie zapiętej jednej spince przy tapicerce i lekko będzie odstawać, więc ostatecznie padło na L-6C i już miałem dokonać zakupu i znów Kamyk przyszedł z pomocą ![]()
ale mówisz że te 150W to za mało do napędzenia suba? Narazie musi wystarczyć, kiedyś tam Marcom zasili przód a na dupsko pójdzie monoblok, ale teraz musi wystarczyć ![]()
ale że gdzie podałeś, co, jak? bo siakoś nic nie widzę ![]() ![]() |
Suchii Sympatyk FEFK MKVII 1.8 (LPG) Gdynia | 2007-06-18 21:31:26
a więc jak pisałem wcześniej narazie ten zestaw "musi" wystarczyć. Minimum rok będzie ze mną jeździł a nie chcę wygrzewać suba przez ten okres ![]() ![]() ![]()
nic się nie może zmarnować, wzmak przyszłościowy, kiedyś gdy przyjdzie monoblok ten wzmak zasili w mostku mocny zestaw z przodu ![]() ![]()
a tego nie wiedziałem, dzięki, napewno w przyszłości nie popełnie żadnej gafy . ![]()
tak do 300 plnuff, ale wolałbym taniej ![]() |
![]() m-chmielo BMW 318 :))) Gdańsk | 2007-06-19 00:10:36
Nie no mi własnie pasi że mu tego macroma zapodałeś miałe kiedys 2 kanałowego i brzmienie ma dobre. Jesli ma mozliwosc odsluchu tego intertechnika to fajno ja osobiscie go niesłuchałem (opinie ludu) ale co niektórzy pisali że nawet symatycznie schodzi w BR chociaz MDS08 to tylko 20cm jesli mie pamiec niemyli.Po drugie za tą kase niewidze innej opcji. Po trzecie suchii mi nie mówił że do HH ma być wiec jesli tak to tylko Bassreflex |
Suchii Sympatyk FEFK MKVII 1.8 (LPG) Gdynia | 2007-06-19 18:59:12 Sie Suchii uparł na skrzynęcję zamkniętą bo żaden fragles nie będzie kminił czego misiek słucha w środku ![]() ![]() |
![]() m-chmielo BMW 318 :))) Gdańsk | 2007-06-20 01:03:52
Hmmm racjonalnie no coz z tego co wyczytałem to IT jest także szybki W BR moze nie demon szybkości ale uważam że jesli słuchasz zróznicowanej muzy powinien sobie poradzić ja sie zdecydowałem Na PB s-10 w zamknietej jako że lubie house i w wolniejszej muzie moj niema tego przyjemnego zejscia. I własnie dlatego że ma to grać dla ciebie zdecyduj sie na BR niebedziesz musiał miec całej rury żeby odczuć ten basik , nikt tu nie mówi żeby cie całe osiedle słyszało ten głosnik nie jest do tego, inaczej jak bys wrzucił np. lanzara klocek 500W i sasiedzi wiedza co gra. Naprawde nisłuchałem go ale na niejedny forum ludzie go polecają wyłacznie w BR pamietaj zawsze mozesz go pchnac dalej jest to chodliwy głosnik i mysle ze ewentualnie sprzedaz z niewielka stratą. A obudowe to możemy ci pomóc dobrać choć ja specem niejestem moze kamyk da rade |
![]() m-chmielo BMW 318 :))) Gdańsk | 2007-06-20 15:00:08
Noi gitara chetnie go wreszcie sobie odsłucham |
Suchii Sympatyk FEFK MKVII 1.8 (LPG) Gdynia | 2007-07-02 12:23:29 No dobra, długo mnie nie było, ale to wszystko przez to, że montowałem "pukadełka" do essa ![]() ![]() ![]() Ps. m-chmielo wiem że chciałeś odsłuchać tego IT, więc jakiś mini spocik trzeba skołować ![]() |
![]() m-chmielo BMW 318 :))) Gdańsk | 2007-07-02 17:05:45 No i fajno a mi pierd..ny serwis jeszcze wzmaka nieoddał. Jedziesz pod namioty jak nie to sie mozemy w tym tygodniu w sopockowie ustawic mi pasi tak po 17.00 |