MotoNews.pl

Zestaw na przód + wzmak + sub

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Przyszedł czas na założenie czegoś innego do esiny, czegoś co będzie chciało zagrać a nie tylko wydawać dźwięki. I tak:

Zestaw 16 z przodu 300-400 pln
wzmacniacz 4 kanały 300-400 pln
sub pod skrzynkę zamkniętą 200-300 pln

konkretnych propozycji nie mam, ktoś polecał głośniki powerbassa lub hertz'a ewentualnie infinity, wzmak podobno alpiny, jeżeli chodzi o suba to zielonego pojęcia nie mam. Jeśli ktoś ma jakieś propozycje, podpowiedzi czego mam szukać gdzie kupić najlepiej i takie tam to będę bardzo rad. Jeszcze jedna sprawa to skrzynka pod suba, a więc chciałbym wykonać ją własnoręcznie i program do liczenia skrzynek by mi się też przydał Co do wygłuszenia drzwi to pytanie tyczy się mat, lepiej bulić za te z allegro czy raczej w castoramie się zaopatrzeć w roleczkę?

Za wszelkie sugestie dziękuję z góry i dodam że mnóstwo postów przetrząsnąłem, sporo wyczytałem ale czasy się zmieniają a sprzęt idzie do przodu a ja nadal jestem zielony

Zacznij od zestawu przedniego i wzmacniacza, żeby później można było sub do niego dopasować.

Masz tu BOXCALC

Co do mat, to jeśli masz opalarke lub dobrą szuszarkę za którą nikt Cię nie zabije to rolka sobie ładnie i tanio wygłuszysz bez problemu. Zawsze można druga warstwę w newralgicznych miejscach położyć, ale za to masz zapas materiału za rozsądną cene. Podstawa to dobre przygotowanie powierzchni i cierpliwe, dokładne klejenie na ciepło. Ma to więcej znaczenia niż to czy mata z allegro czy z obi.

Zestaw przedni jest kwestia gustu, jeśli masz zamiar w oryginalne miejsca montować to tylko głębokość Cie trzyma.

Co do wzmaka, to jak widzę może być używka, więc tak jak napisałeś może jakiś alpine v12, może cos mocniejszego, szukaj, wklejaj linki, będziemy patrzeć

Suba za ok 300 to w sumie też jest w czym wybierać, może najpierw zapytam do jakiej muzyki to wszystko orientacyjnie ma być? 10" to najbardziej uniwersalny rozmiar, ale wszystko kwetia gustu no i wzmaka.

Pozdrawiam

Cytat:
Co do mat, to jeśli masz opalarke lub dobrą szuszarkę za którą nikt Cię nie zabije to rolka sobie ładnie i tanio wygłuszysz bez problemu.

i sprawa wygłuszenia została rozwiązana, mam opalarkę więc powinienem dać radę, tylko czy 1 rolka 30cm wystarczy na parę dużych furtek w essim?

Propozycje głośników:

1.Hertz ESK 165 - 290 pln
2.Hertz ESK 165-s - 350 pln
3.JBL GTO 6507C - 349 pln
4.Helix Blue 62 - 289 pln
5.Powerbass S-6C - 299 pln
6.Powerbass ES-6C - 379 pln
7.Powerbass L-6C - 449 pln / ten zestaw mnie najbardziej przekonuje, ale drożyzna jak diabli...
i takie cosik Alpine 17 CS zastanawia mnie jednak mała moc znamionowa zestawu...

Teraz wzmacniacze:

1.Alpine MRP-F306 FLEX4 - 289 pln
2.Alpine MRV F300 V12 - 333 pln (do ilu może dojść?)
3.JBL GTQ400 - 320 pln
4.KENWOOD KAC-846 - 249 pln
5.CarPower HPB-604 - 499 pln

Jeśli chodzi o głośnik pod skrzyneczkę to nadal nie mam pojęcia czego szukać, kalkulatorem BOXCALC już się bawiłem, ale miałem kiedyś w łapach taki kalkulator, który wymiarował ścianki skrzyni tylko nie bardzo mogę sobie przypomnieć co to było i czy dobre było Jeśli chodzi o rodzaj słuchanej muzyki (tak wiem, zapomniałem wcześniej napisać) to słucham w zasadzie wszystkiego co leci w radiu z upodobaniem na HH i czarną muzę Czekam na propozycję co wywalić z prezentowanych podzespołów, na co zwrócić uwagę, może coś innego będzie bardziej pasowało. Generalnie ma coś tam grać w aucie, ale grać a nie tylko robić hałas, bo nie sztuką jest wywalić kupę kasy na dobry sprzęt, sztuką jest złożyć coś fajnego za niewielkie pieniądze do czego dążę. Podane ceny jak dla mnie mogłyby być zdecydowanie niższe, nie musi być to nowy sprzęt, chętnie przygarnę coś od forumowiczy jeśli komuś coś zalega w szafie

co do Suba i głośniczka to ja osobiście polecam serie głośników alpharda lw 800 sam na nich robiłem suba tylko z tym ze na 2 takich głośnikach i koszt skrzyni i głośników nie przekroczyły 140 zł i dodam ze gra bardzo dobrze dodam gra a nie robi hałas ..... dodam ze robiłem suba specjalnie pod czarna muze i hh wiec wybrałem troszkę inna charakterystykę

Na poczatek wygłuszenie, 30x10m spokojnie na przód wystarczy, i to na bardzo solidnie zrobiony.

Co do zestawu, to jeśli HH to raczej hertze bym odradzał, PB chyba bardzoej się nadadzą, może te ES-6c, wyglądają całkiem fajnie, osobiście się nie spotkałem, ale pewnie gdzies o nich da się poczytać.

Co do suba, to pod HH moim zdaniem 12" musi być

Jeli chodzi o wzmacniacz to:

F300 wiadomo, bardzo fajna stara konstrukcja, lecz troszke brakuje mu mocy, więcej niż te 333 nie jest wart.

flexa sobie odpuść.

Kenwood, hmm, nie

ten jbl stary jest bardzo fajny tyle że one filtrów nie mają, ale ogólnie super sprzęcik.

No i CP nieszczęsne, moc to on ma, ale szkoda by mi było dobrego przodu pod niego.

A co powiesz na taki układ, na przód alpinka 2 kanałowa V12, przykładowo jakies t300, a pod suba CP 602, ponad 200rms pod maską, razem wyjdzie 400 z haczykiem i pełna dowolność i regulacja.

A więc z ogromną pomocą Kamyka stałem się szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza, jak widać zostałem przy konfiguracji 1 wzmacniaczowej z racji tego że i cena fajna i mniej kłopotów z instalacją, a w przyszłości może będą 2 wzmaki, kto to wie Tu można poczytać o tym wzmaku. Zestaw na przód też został wybrany, padło na PB ES-6C ale dopiero teraz doczytałem że głębokość montażową mają 65mm i nie wiem czy zmieszczą się do esinki Kwestia głośnika pod skrzynkę nadal jest otwarta, jeśli ktoś ma jakieś propozycje to chętnie wysłycham (wyczytam)

Pozdrawiam
Suchii

[ wiadomość edytowana przez: Suchii dnia 2007-06-15 11:30:12 ]

Mysłe że powinny wejsc na styk moje L-6C jeszcze miały troszke luzu.
Widze suchii ze postepy sa wyrzuce u siebie tego smierdzacego carpowera i mozemy sie odsłuchiwać. Wiem że jeszcze Intertechnik 08 był dobrą opcja w bass-reflexie choć go niesłuchałem a bazuje tylko na opiniach ludziów No i teraz spojrzałem na parametry 150W w mostku wiec łatwo niebedzie z dobraniem głosnika a ten co podałem by był idealny na tą moc

Edit: uprasza sie o nie podawanie nazw typu boschmann,alpharad,pyle itp. kolega chce ludzkie granie

[ wiadomość edytowana przez: m-chmielo dnia 2007-06-17 10:44:36 ]

[ wiadomość edytowana przez: m-chmielo dnia 2007-06-17 10:49:55 ]

Cytat:
Mysłe że powinny wejsc na styk moje L-6C jeszcze miały troszke luzu.

Chmielu no nie wejdą, L-6C mają głębokość montażową 61mm a ES-6C 65mm a to całe 4 mm zapasu. Popytałem, pomierzyłem i nie wejdą, można je upchnąć ale przy nie zapiętej jednej spince przy tapicerce i lekko będzie odstawać, więc ostatecznie padło na L-6C i już miałem dokonać zakupu i znów Kamyk przyszedł z pomocą a efekt tego widać TU tak więc wzmacniacz i zestaw na przód już jest w moim posiadaniu.

Cytat:
No i teraz spojrzałem na parametry 150W w mostku wiec łatwo niebedzie z dobraniem głosnika

ale mówisz że te 150W to za mało do napędzenia suba? Narazie musi wystarczyć, kiedyś tam Marcom zasili przód a na dupsko pójdzie monoblok, ale teraz musi wystarczyć

Cytat:
a ten co podałem by był idealny na tą moc

ale że gdzie podałeś, co, jak? bo siakoś nic nie widzę A na poważnie to do pełni szczęścia brakuje mi tylko głośniczka do skrzyneczki, pomoooocy !!! Chciałem skompletować cały sprzęt do końca tygodnia i zakładać do esiora, ostatnio bardzo ładnie się sprawuje więc pomyślałem że zrobie mu prezent

Jak planujesz coś mocniejszego na tył to kup cos konkretnego, i co najwyżej Ci sie będzie wygrzewał na początku na tym macromie a później mu zapniesz coś lepszego.

A jak kupisz ten drugi wzmak, to 2 kanały Ci luzem zostaną i będą się marnować w tej 4kan? Nie wiem czy wiesz ale to jest szkodliwe dla wzmacniacza.

Co do samego głośnika, to przypomnij jeszcze za jakie pieniązki ma on być?

IT to byla pierwsza mysl jaka mi przeszla przez moj "musk" ale mialem go w BR i jak dla mnie do HH sie nie sprawdzil chociaz zapodawal dobrze. Zejscie bajka ale troche za malo SPL chociaz byc moze to tylko mi sie tak wydawalo bo karmilem go tylko 120RMS wiec przy 150 powinien sie lepiej pokazac. 150RMS to idealne wzmocnienie dla tego subika ale zrobimy tak : jak Suchii zalozy macroma to go sie wysle do michala do redy gdzie sobie odslucha IT i jak mu sie spodoba to mozna zakupic IT za "cale" 299zl u Pana Qby z Gdanska (nowka sztuka).
Myslalem jeszcze (dosc intensywnie) o jakims 12" JL lub RF - one bardzo ladnie hulaja juz od 130-150RMS i sie do murzynskiej muzy nadaja. Suchii uparl sie na skrzynie zamknieta ale mysle ze jezeli nie ma zapedow SPLowych to IT moze mu sie spodobac. Oczywiscie skrzyneczka 19l BR
EDIT: m-chmielo -> glownie chodzilo mi o to zeby wzmak mial troche wiecej mocy na przodzie - zapewniam Cie ze za taka cene (210zl) to chodza tylko sony bez filtrow co podaja 4x40RMS i mostek 100RMS no dobra troche uogolniam ale ciezko dobrac cos zeby PB mogly zagrac z przytupem -> wiem bo sam mam L-6C i duzo opcji przerobilem. Z tego co Suchii mi mowil to bedzie jego pierwszy zestaw CA wiec niech sie troche "chlopak" oslucha co i jak i bedzie wiedzial czego mu brakuje to wtedy mozna zmienic konfiguracje i dokupic wzmaka na tyl lub cos innego wyrwac.
Pozdrawiam
Kamyk

[ wiadomość edytowana przez: Kamykgdy dnia 2007-06-18 16:51:58 ]

Cytat:
Jak planujesz coś mocniejszego na tył to kup cos konkretnego, i co najwyżej Ci sie będzie wygrzewał na początku na tym macromie a później mu zapniesz coś lepszego.

a więc jak pisałem wcześniej narazie ten zestaw "musi" wystarczyć. Minimum rok będzie ze mną jeździł a nie chcę wygrzewać suba przez ten okres poza tym przesiadka na to co zakładam z oryginalnych 12-to letnich głośników Forda to jak skok w inny wymiar (mam nadzieję )

Cytat:
A jak kupisz ten drugi wzmak, to 2 kanały Ci luzem zostaną i będą się marnować w tej 4kan?

nic się nie może zmarnować, wzmak przyszłościowy, kiedyś gdy przyjdzie monoblok ten wzmak zasili w mostku mocny zestaw z przodu powinien ostro dać popalić

Cytat:
Nie wiem czy wiesz ale to jest szkodliwe dla wzmacniacza.

a tego nie wiedziałem, dzięki, napewno w przyszłości nie popełnie żadnej gafy .

Cytat:
Co do samego głośnika, to przypomnij jeszcze za jakie pieniązki ma on być?

tak do 300 plnuff, ale wolałbym taniej

Cytat:
2007-06-18 16:46:35, Kamykgdy pisze:
IT to byla pierwsza mysl jaka mi przeszla przez moj "musk" ale mialem go w BR i jak dla mnie do HH sie nie sprawdzil chociaz zapodawal dobrze. Zejscie bajka ale troche za malo SPL chociaz byc moze to tylko mi sie tak wydawalo bo karmilem go tylko 120RMS wiec przy 150 powinien sie lepiej pokazac. 150RMS to idealne wzmocnienie dla tego subika ale zrobimy tak : jak Suchii zalozy macroma to go sie wysle do michala do redy gdzie sobie odslucha IT i jak mu sie spodoba to mozna zakupic IT za "cale" 299zl u Pana Qby z Gdanska (nowka sztuka). Myslalem jeszcze (dosc intensywnie) o jakims 12" JL lub RF - one bardzo ladnie hulaja juz od 130-150RMS i sie do murzynskiej muzy nadaja. Suchii uparl sie na skrzynie zamknieta ale mysle ze jezeli nie ma zapedow SPLowych to IT moze mu sie spodobac. Oczywiscie skrzyneczka 19l BR EDIT: m-chmielo -> glownie chodzilo mi o to zeby wzmak mial troche wiecej mocy na przodzie - zapewniam Cie ze za taka cene (210zl) to chodza tylko sony bez filtrow co podaja 4x40RMS i mostek 100RMS no dobra troche uogolniam ale ciezko dobrac cos zeby PB mogly zagrac z przytupem -> wiem bo sam mam L-6C i duzo opcji przerobilem. Z tego co Suchii mi mowil to bedzie jego pierwszy zestaw CA wiec niech sie troche "chlopak" oslucha co i jak i bedzie wiedzial czego mu brakuje to wtedy mozna zmienic konfiguracje i dokupic wzmaka na tyl lub cos innego wyrwac. Pozdrawiam Kamyk [ wiadomość edytowana przez: Kamykgdy dnia 2007-06-18 16:51:58 ]

Nie no mi własnie pasi że mu tego macroma zapodałeś miałe kiedys 2 kanałowego i brzmienie ma dobre. Jesli ma mozliwosc odsluchu tego intertechnika to fajno ja osobiscie go niesłuchałem (opinie ludu) ale co niektórzy pisali że nawet symatycznie schodzi w BR chociaz MDS08 to tylko 20cm jesli mie pamiec niemyli.Po drugie za tą kase niewidze innej opcji. Po trzecie suchii mi nie mówił że do HH ma być wiec jesli tak to tylko Bassreflex

Ja teraz tez mam macroma na przod - bardzo fajny wzmak - zostanie na dluzej. Co do BR - "uparł się cham i mu daj" (cytat z "Misia" ) Suchii nie chce slyszec o BR ale moze zmieni zdanie jak poslucha IT zwlaszcza ze skrzyneczka malutka a glosniczek daje az milo. Narazie szukam na alle czegos fajnego - sie zobaczy.
zajob -> taka niesymetria nie jest szkodliwa. Zle jest jezeli np. gonisz tylko lewe lub tylko prawe kanaly.
Pozdrawiam
Kamyk

Sie Suchii uparł na skrzynęcję zamkniętą bo żaden fragles nie będzie kminił czego misiek słucha w środku a tak na poważnie to wymyśliłem sobie, że ma to grać dla mnie a nie dla "ludu" ale jeżeli racjonalnie mnie przekonacie do BR to nie mówię kategorycznego NIE

Cytat:
2007-06-19 18:59:12, Suchii pisze:
Sie Suchii uparł na skrzynęcję zamkniętą bo żaden fragles nie będzie kminił czego misiek słucha w środku a tak na poważnie to wymyśliłem sobie, że ma to grać dla mnie a nie dla "ludu" ale jeżeli racjonalnie mnie przekonacie do BR to nie mówię kategorycznego NIE

Hmmm racjonalnie no coz z tego co wyczytałem to IT jest także szybki W BR moze nie demon szybkości ale uważam że jesli słuchasz zróznicowanej muzy powinien sobie poradzić ja sie zdecydowałem Na PB s-10 w zamknietej jako że lubie house i w wolniejszej muzie moj niema tego przyjemnego zejscia. I własnie dlatego że ma to grać dla ciebie zdecyduj sie na BR niebedziesz musiał miec całej rury żeby odczuć ten basik , nikt tu nie mówi żeby cie całe osiedle słyszało ten głosnik nie jest do tego, inaczej jak bys wrzucił np. lanzara klocek 500W i sasiedzi wiedza co gra. Naprawde nisłuchałem go ale na niejedny forum ludzie go polecają wyłacznie w BR pamietaj zawsze mozesz go pchnac dalej jest to chodliwy głosnik i mysle ze ewentualnie sprzedaz z niewielka stratą. A obudowe to możemy ci pomóc dobrać choć ja specem niejestem moze kamyk da rade

Ciiicho sza! Chyba udalo mi sie Suchiiego namowic na tego IT w BR. Znalezlismy IT jeszcze na gwar i mysle ze za jakies dobre pieniadze da sie go kupic. Jak bedzie IT to przekaze Suchiemu dyspozycje jezeli chodzi o MDF i BR i sobie nasz forumowicz sam ladnie skrzynke posklada.

Pozdrawiam
Kamyk

Cytat:
2007-06-20 09:59:20, Kamykgdy pisze:
Ciiicho sza! Chyba udalo mi sie Suchiiego namowic na tego IT w BR. Znalezlismy IT jeszcze na gwar i mysle ze za jakies dobre pieniadze da sie go kupic. Jak bedzie IT to przekaze Suchiemu dyspozycje jezeli chodzi o MDF i BR i sobie nasz forumowicz sam ladnie skrzynke posklada. Pozdrawiam Kamyk

Noi gitara chetnie go wreszcie sobie odsłucham

No dobra, długo mnie nie było, ale to wszystko przez to, że montowałem "pukadełka" do essa Z przodu siedzi L6-C, w bagażniku jeździ IT w BR (Kamyk miałeś rację, to gra tak jak chciałem) a wszystko napędzane macromem 44.07 i jak dla mnie - BAJKA choć małe poprawki muszę jeszcze wprowadzić

Ps. m-chmielo wiem że chciałeś odsłuchać tego IT, więc jakiś mini spocik trzeba skołować

Hi hi no to gratulacje - teraz bedzie juz tylko gorzej czyli zachorujesz na CA Ciesze sie ze Ci podoba granie, ja tez chetnie poslucham jak to wszystko gra tylko teraz za radyjkiem sie rozgladac.
Pozdrawiam
Kamyk

No i fajno a mi pierd..ny serwis jeszcze wzmaka nieoddał. Jedziesz pod namioty jak nie to sie mozemy w tym tygodniu w sopockowie ustawic mi pasi tak po 17.00