Jakie świece i kable???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanie szykuję się do wymiany świec i przewodów w moim essim 1.6 16v. jakie byście mi polecili czy może ktoś ostatnio cośtakiego wymieniał i może mi polecić. Pozdrawiam!!

Witam. Miałem świece bosha, brisk i NGK mój RS najlepiej chodzi na świecach motocrafta

Świece i kable tylko Motorcrafta.
Świece NGK to to samo, ale są droższe.

rozumiem czyli oryginał Motorcraft najlepiej się sprawdza.

W regulaminie zdaje się, że pisze, żeby przed pytaniem sprawdzić w archiwum.... Tyyyyle już było o świecach i kablach, że ho-hoh-ho...
Ale jeśli pytasz - tylko motorcraft! świece ewentualnie mogą być NGK. Wystrzegaj się jak ognia - Boscha!!!
A kiedyś w VW Polo miałem świece polskie - Iskra. Świetnie się spisywały, ale w fordzie nie sprawdzałem....

Przy doborze świec ma też znaczenie, czy jeździsz na benzynie, czy lpg...

Sorki ale nie znalazłem nigdzie dlatego pytam. Dzięki za opinie

ja bym z tym Boschem tak nie przesadzal.....
przez prawie rok mam essa, sprowadzilem z niemiec i jakies dwa tgodnie temu akurat brat zalatwil klucz do swiec, wiec z ciekawosci chcialem zobaczyc co tam mam a tu szok Bosch plus czy cos w tym stylu , przedowy juz oryginalne motorcrafta
a samochod jezdzi swietnie

tylko nie Bosch kolega kupił tydzień temu bo nie było Motorcrafta pojeżdził 3 dni oddał na gwarancje ,świeciły w nocy.Tylko Motorcraft.

ale to nie zmienia faktu, ze jak bede wymienial to juz na motorcrafta

Ja jeżdżę na Briskach i kablach Boscha od jakiegoś roku i nie widzę nic złego coby mogło się dziać

Ja bym się najbardziej Janmorów wystrzegał

Ja także wymieniłem ostatnio świece i kable - świeczki Brisk a kable bosch i jest git nie nażekam jak na razie i spalanie mi spadło przy okazji

czyli jak wymieniac to najlepiej swiece i kable motorcrafta a ile mozna zrobic kilometrow na tym przy sekwencyjnej instalacji gazowej

A wiec swiece polecam jak reszta motocrafta jak smigasz na benzynce. A przewody mam teraz jakies tuningowe silikonowe i od 2 lat smiga bez problemu z tymi swiecami

Cytat:
2007-06-30 22:15:25, milan151 pisze:
czyli jak wymieniac to najlepiej swiece i kable motorcrafta a ile mozna zrobic kilometrow na tym przy sekwencyjnej instalacji gazowej

Właśnie! Jaka jest żywotność świec i kabli - po czym poznać że są do wymiany??
Na zimnym siniku mam dużą dziurę w gazie i myślę że to jest wina kabli lub świec.

Cytat:
2007-07-02 18:28:06, ari10 pisze:
Właśnie! Jaka jest żywotność świec i kabli - po czym poznać że są do wymiany?? Na zimnym siniku mam dużą dziurę w gazie i myślę że to jest wina kabli lub świec.

Po czym poznać; silnik przerywa szczególnie jak jest zimny, nie wkręca się równo na obroty, dławi się gdyż nie spala mieszanki, zwiększone spalanie, ogólnie spada dynamika. Świece zawsze można odkręcić i zobaczyć w jakim są stanie. Kable najprościej spryskać wodą i w ciemności obserwować czy mają przebicia, albo bardziej fachowo induktorem.

Mogę się mylić ale świeczki producent zaleca wymieniać co 40 kkm, kable chyba też. Jadnak jak wiadomo spokojnie pociągną dwukrotnie dłużej na Pb oczywiście.

Cytat:
2007-07-02 19:02:09, jerico pisze:
Po czym poznać; silnik przerywa szczególnie jak jest zimny, nie wkręca się równo na obroty, dławi się gdyż nie spala mieszanki, zwiększone spalanie, ogólnie spada dynamika. Świece zawsze można odkręcić i zobaczyć w jakim są stanie. Kable najprościej spryskać wodą i w ciemności obserwować czy mają przebicia, albo bardziej fachowo induktorem. Mogę się mylić ale świeczki producent zaleca wymieniać co 40 kkm, kable chyba też. Jadnak jak wiadomo spokojnie pociągną dwukrotnie dłużej na Pb oczywiście.

ja na swoich kablach przejechałem prawie 98 tyś! - ale to były kabla Motorcraftu

[ wiadomość edytowana przez: gardenia1 dnia 2007-07-02 22:42:31 ]

Cytat:
2007-06-06 23:36:41, kamil76 pisze:
tylko nie Bosch kolega kupił tydzień temu bo nie było Motorcrafta pojeżdził 3 dni oddał na gwarancje ,świeciły w nocy.Tylko Motorcraft.

Tylko ze nie chodzi tu ze nie bedzie jezdzil na BOSCH- ach tylko problem jest zeby kupic oryginaly a nie made in china, a niestety w naszym kraju wszystko co markowe to sie podrabia i ciezko trafic na oryginalne.
Uwazam ze zawsze najlepiej chodza na oryginalach w szczegolnosci gdy sa w normalnej cenie.

Cytat:
2007-07-02 22:42:01, gardenia1 pisze:
ja na swoich kablach przejechałem prawie 98 tyś! - ale to były kabla Motorcraftu [ wiadomość edytowana przez: gardenia1 dnia 2007-07-02 22:42:31 ]

Innych nie biorę pod uwagę

Cytat:
2007-07-02 22:42:01, gardenia1 pisze:
ja na swoich kablach przejechałem prawie 98 tyś! - ale to były kabla Motorcraftu [ wiadomość edytowana przez: gardenia1 dnia 2007-07-02 22:42:31 ]

widzac jak dbal niemiec o moje auto to mysle ze moje maja 158tysi