Miernik SWR

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
szukam kogos z terenow warszawy kto ma miernik SWR
chcialbym sobie zmierzyc (BEZ PODTEKSTOW )

[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-06-27 10:00:52 ]

A kobieta nie może Ci zmierzyć.

Mam. Możesz sobie zmierzyć
Nie jestem tylko pewien czy nie przekłamuje trochę - musisz zapytać mifiego , on go ostatnio używał.

Cytat:
2007-06-27 09:54:16, Jabuszko pisze:
miernik SWR

Szto eta...?

Cytat:
2007-06-27 10:32:23, pyrekcb pisze:
Szto eta...?

"Co to jest WFS (SWR) ?

Współczynnik fali stojącej jest to stosunek wartości maksymalnej do minimalnej napięcia prądu w linii zasilającej antenę. Zależy od stosunku imedancji obciążenia ( w tym wypadku impedancji wejściowej anteny na danej częstotliwości) do impedancji falowej linii. Przy idealnym dopasowaniu, gdy impedancja wejściowa anteny równa się impedancji linii

Zant = Zlinii

W linii zasilającej wartości napięcia i prądu są stałe, występuje fala bieżąca. Napięcie „fali padającej” jest stałe U= const. „fali odbitej” równe zero U = 0

Do pomiaru WFS stosujemy mostki pomiarowe, dla przyblizonej eceny WFS wystarczy uproszczony układ pomiarowy tzw. reflektometr. Dokładny pomiar WFS możliwy jest przy umieszczeniu przyrządu bezpośrednio u anteny. Do przybliżonego pomiaru przyrząd wygodniej może być umieszczony przy radiostacji."

[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-06-27 10:36:47 ]

Cytat:
2007-06-27 09:54:16, Jabuszko pisze:
... chcialbym sobie zmierzyc ...

Tylko jak to kurczę podpiąć

W razie problemów mam na wyposażeniu sprzęt do synchronizacji gaźników.
Związek... żaden, ale ma bardzo podobne dwa wskaźniki analogowe, więc w razie czego może da sie zmierzyć i tym

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-06-27 13:18:59, SpeedR pisze:
W razie problemów mam na wyposażeniu sprzęt do synchronizacji gaźników. Związek... żaden, ale ma bardzo podobne dwa wskaźniki

Motocykli...?

Cytat:
2007-06-27 13:23:32, pyrekcb pisze:
Motocykli...?

Tyż, ale nie tylko.
Czasami trafiają się fajne, lekko przechodzone auta, gdzie zachodzi podobna konieczność.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-06-27 13:25:42, SpeedR pisze:
Tyż, ale nie tylko. Czasami trafiają się fajne, lekko przechodzone auta, gdzie zachodzi podobna konieczność. Pozdrawiam - SpeedR

To już wiem, kto mi będzie gaźniki synchronizował...

Cytat:
2007-06-27 13:47:18, pyrekcb pisze:
To już wiem, kto mi będzie gaźniki synchronizował...

Kurczę... zawsze za dużo gadam

P.S Nie ma problemu

Pozdrawiam - SpeedR

No to wytłumaczę "łopatologicznie"...na przykładzie fal na wodzie,

Wyobrażmy sobie ścianę stojącą na brzegu ustawioną prostopadle do lustra wody. Jak fala dobija do tej ściany to możliwe są dwa przypadki:
1) grzbiet fali udrzy prostopadle w ścianę, fali powrotnej praktycznie nie ma
2) grzbiet fali nie uderzy prostopadle w ścianę, powstaje fala powrotna
Pierwszy przypadek można poróbnać do idealnego zestrojenia obwodu antenowego, następuje wtedy max. promieniowanie. w drugim należy obwód antenowy zestroić.
Zauważcie, ze jeżeli zaczniecie przestawiać mur, w który uderza fal wody, to w pewnym momencie zacznie ona uderzać prostopadle i nie będzie fal powrotnych (mowa oczywiście o idealnym przypdaku)