Wymiana silnika | koszty usługi | sugestie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich,
po prośbie po informacje przychodzę:

zaniedbałem wymianę rozrządu na czas i ... stąd moje pytanie:

ile za wymianę silnika w sonacie/lantrze (silnik G4CN w sonacie Y3)
Chciałbym wiedzieć czy warto mi się w to pakować czy wyzłomować staruszkę ;(

Postawiłem auto w okolicach Płońska, bo dalej ani rusz i tak sobie pytam by wiedzieć co dalej.
pozdr
G.

PS: A moze jeszcze ktoś taki silnik ma na stanie garażowym? Byl w Lantrze 93-95 GT 1.8

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz7 dnia 2007-07-07 12:23:31 ]

odpowiem co ja bym zrobił:
sprzedać to co zostało na części, resztę oddać na złom lub sprzedać tak jak stoi w całości, znasz auto wiesz co się opłaci bardziej

powtarzam że ja tak bym zrobił, wszystko zależy od kasy/sytuacji rodzinnej/perspektyw na nowe auto itd

auto ma jakieś 9-10 lat wpakujesz kilka tyś w wymianę silnika, który będzie miał ok. 150-200kkm w stanie niewiadomym, wiem zaraz odezwą się specjaliści od sprowadzania, ja uważam że lepiej kupić inne jeżdżące auto niż bujać się po mechanikach

Cytat:
2007-07-07 13:22:50, Jarek_2 pisze:
odpowiem co ja bym zrobił: sprzedać to co zostało na części, resztę oddać na złom lub sprzedać tak jak stoi w całości,
.....
ja uważam że lepiej kupić inne jeżdżące auto niż bujać się po mechanikach

Naturalnie niewykluczam takiej opcji - muszę jednak być swiadomy alternatyw jakie mam do dyspozycji.
To jak? Ma ktoś jakieś info o które zwracałem się w pierszej wiadomości?

pozdr
G.

Ja polecam sprzedać auto takie jakie jest.
Raz bawilem sie w wymiane silnika w Hondzie CBR 600 przed i po wymianą tak samo jeździł, honda sprzedana po niskiej cenie zarowna za tyle samo by poszla przed jak i po.
Chwala ze silnik +wymiana 1000 zł kosztuje
W autku zabulisz 1500 zł za silnik jak nie wiecej i pewnie bedą chcec 500 zł za wymiane. A do tego niewiadomo ile na tym silniku pojeździsz.

Policz tak 2000 zł wymiana(niewazne ile silnik ale zawsze coś wypadnie) - czyli jakbyś sprzedał auto o 2000 mniej nic nie stracisz. Nie wiem ile te lantry stoja co chcesz ale jak 4k to sie nie zastanawiaj i nie wymieniaj tylko sprzedaj co sie da na czesci albo w calosci.

Reasumujac sprzedajac i tak zyskasz, wymieniając tracisz - zreszta silnik bedzie i tak stary i zajechany pewnie.

Ja w swojej Lantrze (początkowo 1.6 16V) wymieniłem silnik po awarii właśnie na taki z 93r. z Lantry 1.8 GT. Za silnik wraz z komputerem dałem 850 zł. + koszt dojazdu po silnik. Wymiana kosztowała mnie jakieś 12 godz. pracy Silnik trafił się w idealnym stanie. W sumie żadnych problemów z wymianą nie było...

Cytat:
2007-07-07 19:30:52, D3s0l4t0r pisze:
Ja w swojej Lantrze (początkowo 1.6 16V) wymieniłem silnik po awarii właśnie na taki z 93r. z Lantry 1.8 GT. Za silnik wraz z komputerem dałem 850 zł. + koszt dojazdu po silnik. Wymiana kosztowała mnie jakieś 12 godz. pracy Silnik trafił się w idealnym stanie. W sumie żadnych problemów z wymianą nie było...

Nie masz przypadkiem drugiego takiego (g4cn) ? A moze dodatkowych zlecen szukasz?
...
Coż mogę powiedzieć - pozazdrościć tylko, ze Ci z górki poszło.

PS Moze jakies namiary na silnik z pewnych rąk? Te silniki raczej są trwałę o ile ich nie zajedzie taki misio jak ja.

Postaram się odszukać nr tel do tego gościa od którego kupiłem silnik... Jeśli chcesz mam rozłożony na czynniki pierwsze stary silnik... Możesz pobawić się w układanie klocków