| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2007-07-01 15:00:23 Oczywiście problem był juz poruszany ale nie uzyskałem jasnej odpowiedzi.
Mam nowe radio Jvc i nie chce żeby podczas włączania radia właczał sie wyświetlacz. albo jesli już sie właczał to żeby sie wyświetlała data a nie puste pole. Co poprzecinać co polutowac pomocy |
Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2007-07-02 12:31:56 jak juz pytam to jeszcze jedno czy da sie zaprogramować radio inne niz seryjne zeby właczało sie po przekręceniu kluczyka i wyłączało po zgaszeniu ?? |
Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2007-07-04 21:32:33 ok a co z tym wyświetlaczem które kable odłaczyć by współgrał z radiam. Bo jeśli nie będzie z nim zespolony to będzie sie właczał tylko wraz z silnikiem i będzie wyświetlał date czyli ok nie musi sie przecież załączać z radiem |
ElwoodWroclawiak Volvo V70 Wrocław | 2007-07-06 10:48:00
Nie ma chyba radia nieoryginalnego które miałoby dodatkowy trzeci komplet wtyków do wyświetlania informacji na desce rozdzielczej. Tak mi się wydaje. Oryginalne radia robione dla mają dodatkowe podłączenie z którego idzie informacja na wyświetlacz z danymi z RDS itp. Podłączenie radia nieoryginalnego powoduje odłaczenie górnej cześci wyświetlacza gdzie jest m.in. data. Reasumując, kiedy podłączysz radio nieoryginalne, nie wyswietli ci się informacja o dacie ani żadna inna (będzie puste pole w górnej części wyświetlacza) A co do kloru kabelków to nei do końca pamiętam. Zamieniało się chyba żółty z czerwonym miejscami. Ale najlepiej jest wziąć kostkę i sprawdzic na którym pinie jest napięcie po wyłączeniu stacyjki i tam przepiąć zasilanie. Podjedź do jakiegokolwiek elektryka samochodowego i zrobi Ci to za 15zł. Pozdrawiam |
QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-07-06 21:42:38 no witam elektryków dawno tu nie zaglądałem i widzę, że szkoda bo fajne rzeczy piszecie
Joka89 - wysłałem ci na priva zdjęcie i instrukcję co masz zrobić, żeby rozwiązać twój problem gieroy - dałeś czadu z tymi bezpiecznikami i czujnikami, ja nie zakumałem o co ci biega a wydaje mi się, że mam o tym nieco pojęcia ElwoodWroclawiak - większość nowszych radyjek ma miejsce na 3 wtyk, który ma kilka pinów podłączeniowych, tylko piny te przesyłają zazwyczaj inne informacje i są one inaczej kodowane niż ma to miejsce w Oplu. z oplowskimi wyświetlaczami współpracują radia oplowskie i chyba jeden model kenwooda i to by było na tyle. reszta nie przesyła danych akceptowanych przez wyświetlacz w związku z tym po włączeniu radia nie wyłącza się górna część wyświetlacza a wręcz przeciwnie, włącza się (gdy zapłon jest off to włącza się cały wyświetlacz) tylko nie ma danych typu RDS z radia, dlatego nie pojawiają się żadne znaki. Co do zamiany pinów podtrzymania i zasilania (np. żółty z czerwonym itp) to gdy się je zamieni, to radyjko owszem gra przy wyłączonym zapłonie i nie reaguje na przekręcanie stacyjki, jednakowoż niektóre radia w tej sytuacji mogą nie pamiętać zaprogramowanych częstotliwości co jest nieco wnerwiające. w związku z tym zamiast je zamieniać, jeśli się chce mieć taki efekt lepiej jest przeciąć kabelek od + przy zapłonie i podpiąć go do + od aku. radio gra cały czas, pamięta stacje i wszystko jest jak trzeba. w razie problemów z radiami i wyświetlaczami to walić na priva marko@os.pl, spróbuję pomóc. pzdr |
ElwoodWroclawiak Volvo V70 Wrocław | 2007-07-07 11:21:13
Dzięki za infirmacje Wielki elektryku
Człowiek uczy sie przez całe życie. Pozdrawiam. |
Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2007-07-09 23:08:08 ajeszcze odnośnie odbiorników z wyjśćiem na wyświetlacz opla pare modeli VDO je posiada. jakoś to wyjście sie specyficznie nazywa ale teraz tej nazwy nie odtworze |
Joka89 OPEL OMEGA Zgierz | 2007-07-10 19:56:11 możliwe ze radio się tak nagżewa aż śmierdzi plastikiem wśrodku ?? czy moze instalacja sie pali bo ostatnio się z czyms takim spotkałem u mnie w opelku?? |
QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-07-10 21:41:27
ta nazwa to ISO, którego też było kilka rodzai, np. w nowszych opelkach
a próbowałeś je wyjąć i "obmacać" jak tak śmierdzi? wiedziałbyś przynajmniej czy to na pewno radio. |