Wyświetlacz i data

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Oczywiście problem był juz poruszany ale nie uzyskałem jasnej odpowiedzi.
Mam nowe radio Jvc i nie chce żeby podczas włączania radia właczał sie wyświetlacz. albo jesli już sie właczał to żeby sie wyświetlała data a nie puste pole. Co poprzecinać co polutowac pomocy

jak juz pytam to jeszcze jedno czy da sie zaprogramować radio inne niz seryjne zeby właczało sie po przekręceniu kluczyka i wyłączało po zgaszeniu ??

Przeczytaj dobrze instrukcję radia i nie polską tylko oryginalną tam masz wszystko. A z drugiej strony włączasz radio to nie podajesz napięcia na czujniki to skąd ma Ci się cokolwiek wyświetlać ? Przerzuć bezpiecznik radio się włączy tylko po przekręceniu kluczyka a i czujniki też zadziałają.

[ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2007-07-02 18:31:16 ]

Cytat:
2007-07-02 12:31:56, Joka89 pisze:
jak juz pytam to jeszcze jedno czy da sie zaprogramować radio inne niz seryjne zeby właczało sie po przekręceniu kluczyka i wyłączało po zgaszeniu ??

To kwestia zamiany tylko kabelków w kostce. Ja miałem tak oryginalnie, gaszę silnik gaśnie radio. Wnerwiało mnie to bardzo i u elektryka zmieniłem sobie tak, ze teraz mogę słuchac nawet jak nie ma kluczyka w stacyjce.

ok a co z tym wyświetlaczem które kable odłaczyć by współgrał z radiam. Bo jeśli nie będzie z nim zespolony to będzie sie właczał tylko wraz z silnikiem i będzie wyświetlał date czyli ok nie musi sie przecież załączać z radiem

Cytat:
2007-07-04 21:32:33, Joka89 pisze:
ok a co z tym wyświetlaczem które kable odłaczyć by współgrał z radiam. Bo jeśli nie będzie z nim zespolony to będzie sie właczał tylko wraz z silnikiem i będzie wyświetlał date czyli ok nie musi sie przecież załączać z radiem

Nie ma chyba radia nieoryginalnego które miałoby dodatkowy trzeci komplet wtyków do wyświetlania informacji na desce rozdzielczej. Tak mi się wydaje. Oryginalne radia robione dla mają dodatkowe podłączenie z którego idzie informacja na wyświetlacz z danymi z RDS itp. Podłączenie radia nieoryginalnego powoduje odłaczenie górnej cześci wyświetlacza gdzie jest m.in. data. Reasumując, kiedy podłączysz radio nieoryginalne, nie wyswietli ci się informacja o dacie ani żadna inna (będzie puste pole w górnej części wyświetlacza)

A co do kloru kabelków to nei do końca pamiętam. Zamieniało się chyba żółty z czerwonym miejscami. Ale najlepiej jest wziąć kostkę i sprawdzic na którym pinie jest napięcie po wyłączeniu stacyjki i tam przepiąć zasilanie. Podjedź do jakiegokolwiek elektryka samochodowego i zrobi Ci to za 15zł.
Pozdrawiam

no witam elektryków dawno tu nie zaglądałem i widzę, że szkoda bo fajne rzeczy piszecie
Joka89 - wysłałem ci na priva zdjęcie i instrukcję co masz zrobić, żeby rozwiązać twój problem

gieroy - dałeś czadu z tymi bezpiecznikami i czujnikami, ja nie zakumałem o co ci biega a wydaje mi się, że mam o tym nieco pojęcia

ElwoodWroclawiak - większość nowszych radyjek ma miejsce na 3 wtyk, który ma kilka pinów podłączeniowych, tylko piny te przesyłają zazwyczaj inne informacje i są one inaczej kodowane niż ma to miejsce w Oplu. z oplowskimi wyświetlaczami współpracują radia oplowskie i chyba jeden model kenwooda i to by było na tyle. reszta nie przesyła danych akceptowanych przez wyświetlacz w związku z tym po włączeniu radia nie wyłącza się górna część wyświetlacza a wręcz przeciwnie, włącza się (gdy zapłon jest off to włącza się cały wyświetlacz) tylko nie ma danych typu RDS z radia, dlatego nie pojawiają się żadne znaki.
Co do zamiany pinów podtrzymania i zasilania (np. żółty z czerwonym itp) to gdy się je zamieni, to radyjko owszem gra przy wyłączonym zapłonie i nie reaguje na przekręcanie stacyjki, jednakowoż niektóre radia w tej sytuacji mogą nie pamiętać zaprogramowanych częstotliwości co jest nieco wnerwiające. w związku z tym zamiast je zamieniać, jeśli się chce mieć taki efekt lepiej jest przeciąć kabelek od + przy zapłonie i podpiąć go do + od aku. radio gra cały czas, pamięta stacje i wszystko jest jak trzeba.

w razie problemów z radiami i wyświetlaczami to walić na priva marko@os.pl, spróbuję pomóc.
pzdr

Cytat:
2007-07-06 21:42:38, QNA pisze:
ElwoodWroclawiak - większość nowszych radyjek ma miejsce na 3 wtyk, który ma kilka pinów podłączeniowych, tylko piny te przesyłają zazwyczaj inne informacje i są one inaczej kodowane niż ma to miejsce w Oplu. z oplowskimi wyświetlaczami współpracują radia oplowskie i chyba jeden model kenwooda i to by było na tyle. reszta nie przesyła danych akceptowanych przez wyświetlacz w związku z tym po włączeniu radia nie wyłącza się górna część wyświetlacza a wręcz przeciwnie, włącza się (gdy zapłon jest off to włącza się cały wyświetlacz) tylko nie ma danych typu RDS z radia, dlatego nie pojawiają się żadne znaki. Co do zamiany pinów podtrzymania i zasilania (np. żółty z czerwonym itp) to gdy się je zamieni, to radyjko owszem gra przy wyłączonym zapłonie i nie reaguje na przekręcanie stacyjki, jednakowoż niektóre radia w tej sytuacji mogą nie pamiętać zaprogramowanych częstotliwości co jest nieco wnerwiające. w związku z tym zamiast je zamieniać, jeśli się chce mieć taki efekt lepiej jest przeciąć kabelek od + przy zapłonie i podpiąć go do + od aku. radio gra cały czas, pamięta stacje i wszystko jest jak trzeba

Dzięki za infirmacje Wielki elektryku
Człowiek uczy sie przez całe życie. Pozdrawiam.

ajeszcze odnośnie odbiorników z wyjśćiem na wyświetlacz opla pare modeli VDO je posiada. jakoś to wyjście sie specyficznie nazywa ale teraz tej nazwy nie odtworze

możliwe ze radio się tak nagżewa aż śmierdzi plastikiem wśrodku ?? czy moze instalacja sie pali bo ostatnio się z czyms takim spotkałem u mnie w opelku??

Cytat:
2007-07-09 23:08:08, Joka89 pisze:
ajeszcze odnośnie odbiorników z wyjśćiem na wyświetlacz opla pare modeli VDO je posiada. jakoś to wyjście sie specyficznie nazywa ale teraz tej nazwy nie odtworze

ta nazwa to ISO, którego też było kilka rodzai, np. w nowszych opelkach

Cytat:
możliwe ze radio się tak nagżewa aż śmierdzi plastikiem wśrodku ?? czy moze instalacja sie pali bo ostatnio się z czyms takim spotkałem u mnie w opelku??

a próbowałeś je wyjąć i "obmacać" jak tak śmierdzi? wiedziałbyś przynajmniej czy to na pewno radio.