MotoNews.pl

Falujące obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! może ktoś się oriętuje dlaczego przy moim escorcie 1,6 16V jak jest zimny na biegu jałowym obroty spadają(falują) a jak jest silnik rozgrzany przy zmianie biegów obroty najpierw rosną a potem spadają.Czy może to być wina silniczka krokowego? Prosiłbym o pomoc i radę

Nie jestem pewien ale to chyba przepływomierz powietrza! Jest na samym poczatku układu ssacego tuż za filtrem. Moze wystarczy go tylko przeczyscić.

przeplywka, krokowy sie tnie, lewe powietrze(sprawdz dwie rurki gumowe)
jedna co idzie od kolektora, druga w ksztalcie L od zaworu odpowietrzenia skrzyni korbowej

Witam, miesiac temu kupilem Essiego 1,6 16V MKVII , przesiadlem sie z MKVI 1,3 Mam podobny problem co pozostali uzytkownicy z tym ze wymienilem silnik krokowy a obroty nadal faluja dopoki dziala ssanie wszystko jest ok. Po wylaczeniu sie ssania silnik zaczyna wariowac, obroty skacza, spadaja, silnik gasnie.
Wymienilem takze gore przeplywomierza powietrza i nadal jest to samo ale po odlaczeniu wtyczki z przeplywomierza silnik pracuje idealnie. Moze ktos mial podobne doswiadczenia i wie co go moze bolec. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

no to sam sobie odpowiedziales na pytanie.......

naprawiłem falowały mi obroty od 500 do 1500 a czesami gasł przyczyną był wężyk na odpowietrzeniu spadl z kolanka znajduje się on pod cewką zapłonową pod termostatem mam essiego 18.16v