Sprowadzone auto czy muszę rejestrować?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie chodzi mi oto czy muszę zarejestrwać sprowadzony samochód? Auto ma być jako drugie ponieważ będę przy nim dlubac i nie będę go używal do jazdy. Czy mogę tak zrobić czy jednak muszę go zglosić że przywiozlem i zarejestrować Proszę o pomoc!

teoretycznie wedlug prawa musisz zarejestrowac => oplacic OC

w praktyce polak potrafi i pewnie kots zaraz pwoie jak zrobic zeby nie rejestrowac

Mam na oku RS ika ale tą kasę którą bym musial wydać na rejestracje wolalbym na razie wydac na częsci do niego a jak będzie cacy to wtedy go zarejestrowac. Pomóżcie!!!

nie wiem czy cos sie zminilo w tym temacie ale rok temu rejestrowal swoja furke to jest tak ze teoretycznie musisz zaplacic akcyze (moze sie teraz juz nie placi ale pewnie zglasza w urzedzie celnym) i na to jest kilka dni bodarze 7albo 14scie ale jest taki kruczek ze od w jazdu do polski a tego sie nie da sprawdzic doputy nie zglosisz gdzies tego autka . Tagze o ile sie zbytnio nie zmienilo to mozesz dlubac i kilka lat przy autku dopiero jak skonczysz to piersze przeglad a poznie urzad celny ,skarbowy i komunikacyjny

No tak ale co z tablicami wywozowymi. Jak kupie takie na np. 2 tygodnie to jak mi się skończą to co potem? czy muszę je też oddać w urzędzie? Bo jak tak to wtedy wiadomo kiedy auto zostalo przywiezione

no auto soi sobie na podworku ale faktycznie w cale nie musi byc w kraju ty musisz ogarniac wszystkie papiery po wjezdzie do kraju przeciez mozesz sobie kupic autko i smigac nim kilka lat za granica nikogo nie ochodzi na jakich ty tablicach jezdzisz he i tak sobie je zostawisz na pamiatke w garazu .
Pozatym kiedy jak jeszcze byla dobrak kasa na sciaganiu aut jezdzilem czasami z kolego auta sie brala z autohausu tablice na jedno czy dwa zakldalismy calkiem od innego auta i dzida na przypal w kolumnie kilkunastu samochodow do kraju hehe.

Prawnie jest tak ze musisz zgloscic autko do urzedu celne przeciagu tam kilku dni ale po wjezdzie do kreju a ty teretycznie oczywiscie jeszcze nie wjechales nimdo kraju

nie musisz rejestrowac. Nawet jesli masz celne tablice i sie skoncza to zostaja u Ciebie. Mozesz sobie go trzymac dwa lata i nic. Pozniej wypisujesz umowe miedzy Toba a np ostatnim wlascicielem z Briefu i akcyza-skkarbowka-przeglad-rejestracja Sam tak zrobilem i robi tez tak setki osob wiec nie ma problemu pozdrawiam

Cytat:
2007-07-11 23:18:50, organo pisze:
no auto soi sobie na podworku ale faktycznie w cale nie musi byc w kraju ty musisz ogarniac wszystkie papiery po wjezdzie do kraju przeciez mozesz sobie kupic autko i smigac nim kilka lat za granica nikogo nie ochodzi na jakich ty tablicach jezdzisz he i tak sobie je zostawisz na pamiatke w garazu . Pozatym kiedy jak jeszcze byla dobrak kasa na sciaganiu aut jezdzilem czasami z kolego auta sie brala z autohausu tablice na jedno czy dwa zakldalismy calkiem od innego auta i dzida na przypal w kolumnie kilkunastu samochodow do kraju hehe. Prawnie jest tak ze musisz zgloscic autko do urzedu celne przeciagu tam kilku dni ale po wjezdzie do kreju a ty teretycznie oczywiscie jeszcze nie wjechales nimdo kraju

musisz zgłosic auto 5 dni od daty na umowie kupna do urzędu celnego inaczej kara a samochód możesz zarejestrować kiedy Ci się podoba

Chodzi o umowę kupna sprzedaży? Taką to wypisuję jak kupuję auto u FRITZA nie czy to chodzi o jakąś lewą?

Cytat:
2007-07-11 23:27:32, markko666 pisze:
musisz zgłosic auto 5 dni od daty na umowie kupna do urzędu celnego inaczej kara a samochód możesz zarejestrować kiedy Ci się podoba

Na bank nie od daty umowy tylko od wjazdu do kraju ...........

i jezeli juz zrobisz oplate celna to juz leci wszystko po kolei 30dni bo auto w/g prawa juz nabyles i powinienes go zarejstrowac.......

pozatym jezeli bierzesz auto od prywatnej osoby to prawie ze nie ma mozliwosci sprawdzenia wiarygodnosci umowy ale z autohausu jak najbardziej i czasami urzedy sprawdzaja zgodnosc umowy twojej i wlasciciela poprzedniego czy sa identyczner (choc niezwykle rzadko i teraz to w sumie nie wiem ale kiedys to czasami sie trafialy takie kontrole chodzilo glowie o zanizanie wartosci na umowie ) Friz jako osoba prywatna zgodzi sie z taba na kazda syme jaka chcesz ale te autohausy juz nie oni w wiekszosi pisza jakos juz tam kwote w miare realna i wczesniej wlasnie urzedy sprawdzaly czy "TY" jako osoba kupujaca nie podrobiles dokumentu za co grozi juz sroga kara .
Nigdy z moich znajomych nikt nie ryzykowal podrobienia umowy z autohausem bo troszkie sie bali ale rejestracje kazdy olewal robilo sie jak nam pasowalo czy jak pisalem ponizej od daty przegladu wszystko start

dostałem 400 zeta madatu w UC zato że nie dałem 5 dni po kupieniu ich to nie interesuje że jeździłeś gdzieś jeszcze