Problem z wyskakującą "jedynką" w skrzyni biegów e-36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam problem który dotyczy "jedynki" w skrzyni w e-36 1.8is przy ruszaniu a mianowicie jeżeli wrzuce ja dojeżdżając załóżmy do skrzyżowania to jest ok ale jak chce ja wkleszczyć na postoju i ruszyć zwłaszcza dośc szybko wtedy czasami zdarzy sie że bieg wyskoczy z wielkim hukiem a dzieje sie tak tylko jak włączam ją na postoju i czuje wtedy taki mały oporek przy wrzucaniu jej. może ktoś miał podobny problem bądź wie jak go rozwiązac. z góry dzieki bo mnie to coraz bardziej ....... pozdrawiam. marcin

Cześć,
przede wszystkim spróbuj na postoju przed wrzuceniem jedynki wrzucić najpierw dwójkę a zaraz później z powrotem na jedynkę. Niektórym to pomagało.
Nie ma sie co oszukiwać - synchronizator jedynki masz wyrżnięty i najprostszym sposobem jest wymiana skrzynki na inną używaną. Koszt 300-500 zł. Rozbebeszanie szkrzyni i wymiana synchronizatora się nie opłaca. Pisałem już o tym.
Sprawdź też poziom oleju w skrzyni.
Pozdrawiam

Cytat:
Nie ma sie co oszukiwać - synchronizator jedynki masz wyrżnięty

gwoli ścisłości synchronizator nie odpowiada za wyskakiwanie biegu a u ciebie może być wytarty wodzik i nie załącza do końca lub uszkodzone zęby na przesówce lub kole zębatym tak czy siak tylko używka sprawna może pomóc bo tak jak przedmówca napisał remont jest nie opłacalny

wcześniej sie rozpisałem na ten sam temat w podobnym poście, mam ten sam problem, jadę w piątek do mechanika na oględziny, mam nadzieje ze on mi cos konkretnego doradzi i obejdzie sie i w miare tanim kosztem i bez wymiany całej skrzyni moja Beata podpisuje się 318tds, pozdrawiam