Zenony... Gotowe, ale jeszcze nie na aucie... Efekty...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nastał moment, gdy mając wszystko... Złożyłem to cudo.

Dzięki pomocy kolegi xenon stał się faktem.

Cała noc w środę poświęcona na drutowanie

Czemu nie na aucie ?

Ponieważ wszystkie śruby są maxymalnie pordzewiałe i nie idzie nic odkręcić... W czwartek nie dałem rady... I dopiero dziś/jutro zacznę walkę

Dzięki Navi za pomoc tel

Krótka legenda.

Zdjęcie pierwsze, to standardowe światła... Czyszczone (polerowane z zewnątrz na wiertarce), żarówki 2 letnie Philips Vision Plus, bez przekaźników... Walus... Świecą sporo lepiej, niż jak widziałeś.

Zdjęcie drugie... Jedna lampa... Położona na maskę... Generalnie przy 2 lampach efekt rośnie praktycznie o kolejne 100 %

Zdjęcie trzecie przedstawia lampę... Ramka pomalowana na czarny mat, by nie rozpraszała światła. Soczewka z Mondeo MKIII

Żarówki od testów się zmęczyły... Więc nie świeci na niebiesko jak wcześniej, a po rozgrzaniu na biało-żółto. Wcześniej było jeszcze lepiej... Za pół roku zmienie żarniki, póki co świeci tak dobrze, że nie ma ciśnienia.

Lampy, które padły ofiarą xenonu, były w strasznym stanie... Długie zabawy papierem wodnym i polerka wiertarką przyniosły efekt

Ps.

Nie pisać, że oślepia... Bo to nie jest jeszcze ustawione/obniżone.

Elektryczna regulacja będzie z kabiny.

A efekt chyba widać ?

[ wiadomość edytowana przez: Zoltar dnia 2007-07-02 01:39:08 ]

zoltar, jak tego bedzie ci malo to chyba next levelem bedzie kupno noktowizora

Styka

no no respect

Więcej fotek soczewki please

no i jakieś szczegóły co do montażu skąd, co i jak???

POZDRO

Fotki soczewki z bliska jeszcze będą.

Jeżeli chodzi o montaż, to soczewka jest wkręcona w odbłyśnik. Sam montaż nie był bardzo trudny. Należało pamiętać, że reflektor jest założony pod kątem, dlatego została zrobiona poprawka kątu, względem prostopadłego dekielka z tyłu, w stosunku do auta.

Kolejne zdjęcie to różnica barwy światła... Chyba widać różnicę, na żarnikach w lepszym stanie, będzie jeszcze większa.

Dodałem jeszcze 2 zdjęcia

Teraz jeszcze pozostał montaż, przełożenie silnikczków od regulacji wysokości, testy na ścianie. Zamierzam ustawić niżej, niż mogę. Projekt ma być w 100 % bezpieczny dla innych użytkowników dróg.

Soczewka z Mondeo okazała się strzałem w 10 !

Weszła na styk, żadna większa... Nie ma szans.

Przesłona z aluminium widoczna "na" soczewce, to wyrób mojego Taty, któremu serdecznie dziękuję !

Zapobiega ona wydobywaniu się światła poza soczewką... Jeżdżą ludzie z tak zrobionymi... Dla mnie poje...

Ostatnie zdjęcie pokazuje w jak dokładny sposób światło jest skupione... Zresztą granica światło-cienia mówi sama za siebie.

a jakie ksozta??:> moze Tata i dla klubu jak ktos chetny sie znajdzie by zrobil??

Hmm

Soczewki 120 zł

Żarniki itd.

Póki co free.

Lampy dobite 180.

I 100 zł poszło jak nic, na pasty i inne cuda, kleje itd.

Proszę o komentarze, te szczere

lampa wyglada srednio...co do swiecenia to widac roznice..a w kwestii oslepiania to nie wiem musialbym na zywo zobaczyc ale jak sie okaze ze oslepia to przy najblizszej spotkaniu na szosie bede mial przy sobie proce

Spoko.

Licze, że Pycel wpadnie na spota w Wawie z łomem

Zobaczysz na żywca

Cytat:
2007-07-02 13:58:25, Zoltar pisze:
Proszę o komentarze, te szczere

szczere powiadasz

zabrać dowód!

Bez układu samopoziomowania i dodatkowo przy bujającym miekkim zawieszeniu esperaka będzie to oślepiało koncertowo nadjeżdzających z przeciwka.

W bumierze w zawieszeniu przednim i tylnym są malutkie a'la łączniki stabilizatora połączone z czymś co odpowiada za ustawienie świateł.
Do tego bumier jest twardeo zestrojony - czyli w przeciwieństwie do esperaka nie kładzie sie na zakrętach.....i przede wszystkim przy ruszaniu nie podnosi przodu jak motorówka.

Moim zdaniem bedziesz oślepiał ludzi i koniec.

Ps chciałeś szczerej oceny

hehe

Spoko.

1. Zawias będzie inny... Sporo twardszy.

2. Światła będą ustawione niżej, niż mogą według przepisów.

3. Jeśli nie będzie ok, pójdzie w kosz.

4. W Bmw masz dynamiczną regulację ? Czy tylko przy odpaleniu ?

Większość aut ma tylko statyczną, a to pic

Cytat:
2007-07-02 14:09:38, Zoltar pisze:
... 4. W Bmw masz dynamiczną regulację ? Czy tylko przy odpaleniu ? Większość aut ma tylko statyczną, a to pic

Poziomowanie statyczne różnicuje wysokość padania wiązki, przy każdorazowej zmianie obciążenia tylnej osi pojazdu, naturalnie... gdy sprawny jest układ czujników, gdyż z tym już bywa średnio

Różnica, w stosunku do poziomowania dynamicznego, co wydaje się jasne w dużej mierze zależy od elektroniki sterującej, gdyż poziomowanie dynamiczne wymaga bardzo skomplikowanego układu sterowania padaniem wiązki.
Poza tym, układy optyczne z poziomowaniem dynamicznym obowiązkowo muszą być wyposażone w bardzo szybko działające serwomechanizmy, a te niestety zwykle mają dość duże rozmiary, nawet pomimo postępującego procesu miniaturyzacji.

Pozdrawiam - SpeedR

Dawaj fote swoich

Cytat:
2007-07-02 14:19:03, Zoltar pisze:
Dawaj fote swoich

Moje przypominają designem fabrykę, gdyż lekko zmodyfikowany jest jedynie odbłyśnik.

No sorry... wspomnianą ramkę tyż pomalowałem na czarno

Pozdrawiam - SpeedR

P.S Pomimo wielu walk, jestem zdania, że jedyną rozsądną alternatywą jest tak jak w Twoim przypadku, montaż (przeszczep) kompletnego układu projektorowego.
U mnie, pomimo wielu walk z fabrycznymi lustrami (FF) efekt kształtowania wiązki nie jest tak spójny jak w przypadku soczewki

Cytat:
2007-07-02 14:09:38, Zoltar pisze:
hehe Spoko. 1. Zawias będzie inny... Sporo twardszy.

nawet na twardym zawieszeniu esperak podnosi przód przy ruszaniu i nurkuje przy hamowaniu. Pamietam jak było u maćka.

Cytat:
2. Światła będą ustawione niżej, niż mogą według przepisów.

jak będą ustawione niżej to będą gorzej świecic - zanika sens przeróbki

Cytat:
3. Jeśli nie będzie ok, pójdzie w kosz.

i to jest bardzo słuszna koncepcja

Cytat:
4. W Bmw masz dynamiczną regulację ? Czy tylko przy odpaleniu ? Większość aut ma tylko statyczną, a to pic

dynamiczną widać jak lampki pracują podczas jazdy po nierównościach ....inna sprawa że drogi mamy jakie mamy i nie zawsze nadążają

Będzie dobrze Tomku.

Dzięki za opinie

A moja opinia ruszy temat starych świateł - CO TO JEST?? u mnie tak świecą postojówki ,a nie krótkie

Może sprawę świateł rozwiązałyby nowe lampy, kable i założenie przekaźnika ?

Pozwól Zolti,że ja skomentuję 2 inne rzeczy.
Zajebisty masz znaczek i ten zaszpachlowany purchel

Znaczek ktoś zaje...

Jest ślad od śrubokręta ?

A purchel... Hmm wcześniej było gorzej zrobione.

Zrobi się...