MotoNews.pl

Folia , atest ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Mam zamiar w najbliższym czasie przyciemnić szyby w omce..W związku z tym mam pytanie ...
JAK TO JEST Z TA FOLIĄ???
Potrzebny jest atest na te oklejone glasy ?? Czy też nie ?
"Zaciągałem" już języka w różnych miejscach..Jedni mówią tak ,inni natomiast,że nie..W jednej z firm,która się w to bawi powiedziano mi,że TAK(zapewne chodzi im o sałate lub tez maja rację)..Spotkałem też policjanta który jeżdzi przyciemnionym Transitem...Ten znów twierdzi,że to jest PIC NA WODĘ FOTOMONTAŻ..
I bądz tu człowieku mądry...
Nadmienię ,ze chcę "przydymić" od szybek pasazera w tył.
Wnioskując z ogladanych fotek niektórzy klubowicze maja ten zabieg za soba i myślę,że ktoś mi coś ciekawego podpowie...

Pozdr.
BAST

Więc tak. Przyciemnić tylne boczne i tylną możesz bez atestu a nawet zamalować farbą olejną jeżeli masz prawe lusterko. Przednie boczne muszą być przyciemnione z atestem max na 30% ale jest to nie wykonalne. Omega B ma seryjnie szyby przyciemnione na zielono około 15-20% a nie ma folii o przepuszczalności 85%. Więc podsumowując tył możesz bez atestu a przodu wogóle nie można. Ja mam i raz jakiś rok temu odbierałem dowód bo mi zabrali policjanci a tak jak mnie zatrzymują czy coś to otwieram szybki i on nie ma prawa kazać mi ich zamknąć. A więc czy przyciemnisz z atestem czy bez i tak nic to nie zmieni. Tyle, że ja już dwa razy trafiłem na nie świadomych psiarskich, którzy chciali tylko atest i mnie puszczali.

[ wiadomość edytowana przez: malyy dnia 2003-06-27 11:20:27 ]

Nawet jak masz atest na przednie boczne to Ci mogą zabrać dowód, liczy się tylko (!!!) HOMOLOGACJA ISiC w Krakowie, polecam inne rozwiązanie, napylenie tytanowe, szybki po takim zabiegu wędrują do tegoż instytutu i dostają homologację, fakt droga zabawa ale jak ktoś chce koniecznie przednie boczne to jest dobre wyjście. Tył możesz sobie nawet zamalować byle byś miał boczne prawe lusterko.

Cytat:
2003-06-27 11:42:07, Seba_13 pisze:
Nawet jak masz atest na przednie boczne to Ci mogą zabrać dowód, liczy się tylko (!!!) HOMOLOGACJA ISiC w Krakowie, polecam inne rozwiązanie, napylenie tytanowe, szybki po takim zabiegu wędrują do tegoż instytutu i dostają homologację, fakt droga zabawa ale jak ktoś chce koniecznie przednie boczne to jest dobre wyjście. Tył możesz sobie nawet zamalować byle byś miał boczne prawe lusterko.

Krakow na przod to jedyne prawne miejsce ... Seba ma 100% racji .... ja mam przod tez przyciemniony 30% i nic narazie sie od 7 mieciesy nie dzieje puk puk w nie malowane ... mialem 50% i zdeiralem!!! a te wszystkie certyfikaty sa na folie i policji to nie sluzy!!! argumenty --- w razie wypadku szyba sie nie bije! - ja taki mialem !!!

Ja też dostałem homologacje od zakładu tyle, że to dotyczy samej folii a nie szyb oklejonych folią. Można przyciemnić piecowo ale koszt w omedze to 1100zł i przednie i tak tylko 30% a to mizerny efekt. Pozatym te szyby przyciemnione piecowo mają beznadziejny odcień i czasami różnią się od siebie. Wole folie. W razie wypadku folia pomaga!!! Patrz Kuchar w rajdach też ma folie lustrzaną. Jak pęka szyba to nie dostaniesz odłamkami po oczach tylko szyba zostanie na miejscu. Działą to równierz antykradzieżowo. Nie widać czy mam radio czy nie trzeba się dobrze przyjżeć a i wybić szybe jest trudniej.

Cytat:
2003-06-27 15:34:25, malyy pisze:
Ja też dostałem homologacje od zakładu tyle, że to dotyczy samej folii a nie szyb oklejonych folią. Można przyciemnić piecowo ale koszt w omedze to 1100zł i przednie i tak tylko 30% a to mizerny efekt. Pozatym te szyby przyciemnione piecowo mają beznadziejny odcień i czasami różnią się od siebie. Wole folie. W razie wypadku folia pomaga!!! Patrz Kuchar w rajdach też ma folie lustrzaną. Jak pęka szyba to nie dostaniesz odłamkami po oczach tylko szyba zostanie na miejscu. Działą to równierz antykradzieżowo. Nie widać czy mam radio czy nie trzeba się dobrze przyjżeć a i wybić szybe jest trudniej.

Tak ale post był na temat legalności a nie zalet folii nad piecówką.
Z tego co widziałem szybki zrobione w Częstochowie to żadne obklejone folią mi się tak nie podobały jak te piecówki

Wieeeeeeeeellllllljkkkkkkiiiiiieeeee DZIEKI za podpowiedz....!!!!

pozdr......

Bast

A ja nic nie będę mowił, bo mi Prowo nie pozwala .
Nie będę też mowił o strumienicach, stożkach, tłumikach, końcowkach, podświetleniach wszystkiego, bo się boje Prowo .
Moja omesia jest tak śliczna, że nie potrzebuje makijażu
Pozdrawiam wszystkich

BEZLITOSNY PROWO TRZYMA KOGOŚ W RYZACH ??????????

Ja bym coś napisał ale strach mnie ogarnia jakiś taki niezrozumiały po przeczytaniu postu Janusza, chyba nie warto ryzykować bo efekty mogą być......

Zrobiło sie wesoło , oby nie zrobiło sie cicho i niepiśmiennie bo naszemu Urg-owi forum padnie ...

Pzdr

jeśli chcecie wiedzieć dlaczego, napiszcie coś krytycznego o wyż/wym sprawach na forum OKP wtedy Prowo wam wytłumaczy gdzie wasz błąd i miejsce

Los Omegas Bestiales i tak the Best'os Oficjales

a kija w okap nie wkładać !
bo znów będą płakać o izolacji itd. i przyp. sie , a jak chcecie sie wyzalić to post tylko dla LOB

pzdr

tak czy owak...... THE BEST!!!!!!!!!!!!

to mówi BAST

Pozdrowienia dla wszystkich...

He, he, he...

Zostałem chyba zaocznie awansowany na lokalnego zakapiora i trzymajbuźkę

Ze mnie "niespotykanie spokojny człowiek" (kto w odpowiednim wieku, ten pamięta ). A poza tym u mnie duże poczucie wspólnoty i solidarności grupowej (czytaj LOB'owej) jest

A piszcie wy se i klejcie i malujcie czewo ugodna ! - w końcu jest lato, pogoda i humory generalnie dopisują i dopóki nikt np. w nocy nie zafoliuje z przyczajki moich szybek to wszystko jest git.

Pzdr.

PS. A tymczasem lecę dziś do Tarnowa - jest tam kto na jakieś wieczorne ?
A jak mnie kto zobaczy dziś lub jutro na trasie Opole-Kraków-Rzeszów-Janów Lub. to niech mruga, macha (można husteczką) i wydaje odgłosy - a odwdzięczę się tym samym

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2003-07-03 09:00:57 ]

I tak od folii sie wszystko zaczęło.....Za moją sprawą...hihihi...

cyt.."w końcu jest lato, pogoda i humory generalnie dopisują "

Pzdr

Trzeba ustalić zeznania w razie ataku panów od Okapów

(...) i tak oto nasz dzielny Prowo jak zwykle stał na straży honoru Lobowskiego który jak wszystkim wiadomo jest rzeczą najważniejszą i wiedzą to wszyscy członkowie tego elitarnego, owianego mitami i ubótwianego stowarzyszenia posiadaczy i miłośników tych przepięknych samochodów (...)

ps. ja tam pamiętam ten film bardzo dobrze więc wszyscy powinni go pamiętać