[Bmw] kilka pytan dotyczacych instalacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam .
Samochodzik to Bmw 5 (rekin) z 86 silnik 2.5 na gazniku, a instalacja zwykla (nie wiem ktora to generacja) "na srube" i ze sterowaniem parownika podcisnieniem.Wiek instalacji nie jest mi znany.
Autko nie za ladnie mi jezdzi na gazie i mam kilka pytan:
1- Czy lepiej jest jak parownik jest blizej miksera?? bo u mnie jest ok 1,2~1,5m weza miedzy parownikiem a gaznikiem i mi sie wydaje ze to za daleko.
2- Sterowanie parownika (wezyk od podcisnienia) mam wpiety do podcisnieniowego przyspieszacza zaplonu.Patrzylem do samary ojca (podobna instalacja) i ten wezyk ma wpiety w kolektor ssacy po przez osobny kruciec. Tak mi sie mysli czy czasami nie wpiac u mnie tak jak jest u ojca bo cos zamulone to moje wozidlo.
3- dlaczego mam zaslepiony prawie calkiem dolot powietrza na puszce filtra, a jak go odetkam to nie jedzie wcale i nie chce palic??

Jezeli ktos ma jakies pomysly to byl bym wdzieczny z dobra rade.
Pozdrawiam

Zacznę od końca.
Zaślepienie dolotu może świadczyć o źle dobranym mikserze (za duża średnica), który nie daje odpowiedniego podciśnienia.
Wężyk podciśnienia, lepiej, żeby nie ingerował w układ podciśnieniowego wyprzedzenia zapłonu.
Im reduktor bliżej miksera tym lepiej, ale bez przesady . 0,5-1 m, w zupełności wystarczy.
Na Twoim miejscu podjechałbym do jakiegoś dobrego gazownika, żeby zrobił z tym wszystkim porządek i wyregulował instalację, ewentualnie wymienił lub zregenerował reduktor.

o widzisz dzieki za porady
mikser na prawde jest duzy bo jest na cztery gardziele a parownikmi sie wydaje za maly. Pozniej podejde i popatrze co na nim pisze
dzieki
pozdrawiam

proponuje wymienić parownik na dwumembranowy, przy tej pojemności nie powinno być problemu z zassaniem gazu, bedziesz mógł odetkać dolot powietrza i dopiero zobaczysz jak rekin zacznie ganiać. W tym gaźniku masz dwie gardziele do małych obciązeń i dwie do dużych, gdybeś miał podwójny mikser z wdoma przewodami gazowymi i dwiema śrubami mógłyś tak wyregulować układ żeby auto dostawało drugi oddech w momencie otwrcia drugiej gardzieli, a przy delikatnej jeździe parę litrów gazu zaoszczedzisz. W moim polonezie taki układ sprawdzał się dobrze, co prawda kop to za duże powiedziane ale mieścił sie w 11 l/100km. A BMW to przecież BMW.
Pozdrawiam.

mikser mam z czterema "palnikami" po jednym na kazda gardziel i cztery cieniutkie wezyki ale dalej juz lipa bo lacza sie w jeden i jest jedna sruba na wezu do regulacji
a jakie by byly koszty takiej wymiany??

Koszty raczej niewielkie, bo tylo rozgałąźnik i cztery takie same sruby regulacyjne plus parę opasek, zobacz w InterCars oni mają części do lpg, a zysk spory.

jak mozesz to daj fotke jak masz to zrobione, nie moge sobie wyobrazic jak wyglada mixer z czteroma palnikami...
ile KM ma to bmw ?
ja proponuje inne rozwiązanie http://www.blos.prv.pl/

chyba cos kolo 130km a tego blosa to gdzie sie wsadza?? bo u mnie pucha na filtr powietrza wyglada podobnie jak w 125p albo polonezie tylko jest duzo wieksza.
bylem dzis sprawdzic olej, przygladnolem sie parownikowi i szok "modello 70 Kw" (brc) to tak kawalek za malo. Co byscie mi polecili zebym zalozyl??

a jak bede mial czas to odkrece puche i zrobie foty miksera.
ale to dopiero kolo soboty
pozdrawiam

no i znowu mam problem
chce sie wkrecic z poodcisnieniem w kolektor, ale nie wiem gdzie
lepiej blizej silnika czy gaznika??

Miejsce nie ma większego znaczenia, pewnie lepiej bliżej głowicy. Ale to jest tylko zabezpieczenie parownika, a nie regulacja gazu, nie musi to być jakieś wiarygodne podciśnienie z kolektora. Czy rzeczywiście jest potrzeba żeby się wkręcać? Opiłki w kolektorze? Nie ma tam żadnych wężyków podciśnienia żeby się wpiąć z trójnikiem? Do hamulców? Do siłowników przy gaźniku?

hmmmm
nie pomyslalem o tym zeby sie wpiac w servo .
juz wszystko sobie przygotowalem i jednak bede wiercil.
z opilkami jakos sobie poradze
dzieki

wszystko ladnie przepiete. Nie musialem wiercic bo dziura juz byla teraz tak jakos ladniej sie zbiera ale jeszcze ja ten parownik trzyma

wydra masz fotke mixera ale tylko z gory bo nie chcialo mi sie puchy odkrecac

Shot at 2007-07-18

a tu tabliczka znamionowa z parownika

Shot at 2007-07-18

nie bylo miejsca i dlatego tak niewyraznie, a zreszta i tak robione telem to jakosc do d***

[ wiadomość edytowana przez: Markiej dnia 2007-07-18 13:51:01 ]