Espero made in USA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś takowe widział na żywca/zdjęciu? Może istnieje jakaś fotka do obejrzenia? Czy były jakieś różnice?

Cytat:
2002-12-13 16:50:59, piotrek_nowakowski pisze:
Czy ktoś takowe widział na żywca/zdjęciu? Może istnieje jakaś fotka do obejrzenia? Czy były jakieś różnice?

Napewno wszystkie (albo prawie wszystkie) miały automat...

Szukalem 2 godziny w i-necie zdjecia albo jakiekogolwiek ogloszenia Espero w USA. Nawet na yahoo nie ma zadnego.
Czyzby Espero w USA bylo sprzedawane pod inna nazwa ?

Nie słyszałem, żeby Espero było sprzedawane w Stanach, ale jest to mozliwe. Masz rację, iz mogła zostać zmieniona nazwa, podobnie jak w przypadku Nexii, może te wersje prezentowane na stronie koreanskiego klubu są zblizone do ewentualnych amerykanskich?

sprobujcie pod nazwa PRINCE

tak,
  • espero to chyba PRINCE ,
  • a nexia to CIELO

Pozdrawiam Diackon - The GreenPower

[ wiadomość edytowana przez: Krzysiek-Diackon dnia 2002-12-13 23:53:14 ]

Szukalem ...szukalem .... i cos znalazlem

Spis amerykanskich wersji Daewoo

To jest "Espero 2" które zostało nazwane "Daewoo Prince" i nie doszło już do Polski...

Paskudny jest...tylko skóra fajna i automacik.

Silniki miał interesujące...145 koni...

[ wiadomość edytowana przez: Zoltar dnia 2002-12-14 00:40:24 ]

To mialo byc takie Espero+ bylo produkowane od 1993-1999r. Jak kogos interesuja dane techniczne to sa pod tymi adresami:
http://www.daewoomotor.com.ua/P4XP5F7.html
http://www.paul128.co.kr/paul/car/daewoo/passengercar/prince.html
http://www.ts.kiev.ua/kiev/dae/prince.htm

Siakieś takie... brzydkie !!! Cieszcie się Panowie że nasze tak nie wyglądają...

A mnie się on podoba, choć trochę Hyundaya przypomina, ale jest oki Inna sprawa to to, że nie przypomina on za bardzo Espero . Szkoda, że nie zrobili mu jakiegoś faceliftingu...

taaaaaaaaaa, mi on bardziej nexię przypomina a nie Espero

Mi przypomina esperaka ale z profilu...
Ale naprawde mi sie bardzo PODOBA !!! SUPER autko, taki hmmm krążownik
Ładny i duuuuży

Tak, widać, że to już nastepna generacja, choć i tak już trąci myszką. Faktycznie przypomina Nexię - szczególnie tył. Choć jak dla mnie to zbyt dużo "cukru", i tak bym wziął - oczywiście używane i po dobrej cenie .
Jak zmieniły się w ostatnim czasie samochody najłatwiej zauważyć to na parkingu, wystarczy postawic Espero pomiedzy np P307 i Nissanem Primerą wtedy to, jawi się nasz bolid szczególnie niekorzystnie, niby to nalezy do klasy sredniej a juz przy kompaktowym Peugeocie jest jakis taki mały, niski, wąski. No cóż, smutne ale prawdziwe - latka lecą

Oj nie narzekaj. 307 moze i ladny ale... pociesz sie tym, ze nie koniecznie taki mocny...
kiedys jechalem do Rzeszowa od Krakowa pod gorke na krotkim odcineku, a tu za mna 307 i zaraz mnie wezmie jechal chyba z 120, a ja 90. Byl 1 pas a z przeciwka tez jechaly auta. Za 400 m bylo rozwidlenie i podjazd pod stroma gorke, wiec zjechalem na prawy pas dla ciezarowek lekko przyspieszajac do 100 km/h i okazalo sie ze mimo usilnych prob i powolnego dochodzenia 307 nie dala rady nic wiecej z siebie wydusic. (Pewnie to byl 1.4) Dopiero gdy bylo juz z gorki gosc pocial 120 lamiac z reszta mnostwo przepisow...
a Espero mnie sie bardzo podoba

Oj marudzicie...

Esperak to i tak - patrząc na rocznik konstrukcji - niezły samochód. Zresztą FLAGOWY pojazd DU na tamte lata.
Mi np dużo bardziej podoba się Espero i Citroen XM (linią trochę podobne - może Espero miał być następcą) od tych "nowoczesnych" samochodów. Zaczynają być takie "napompowane" co też nie jest ładne.
Ostatni Pełgot, który mi sie podobał to 406. Te nowsze są poprostu jak żaby. Dość krótki, szeroki i DROGI. Bleah...

Vectra nowa też jest brzydka... wręcz ochydna... jak do tej pory Vectra mi się bardzo podobała tak III jest wręcz odrzucająca.

Zauważyłem też, że producenci kierują się raczej funkcjonalnością i bezpieczeństwem zostawiając z tyłu wygląd. Niby nowe bryły są jednolite i wmiare ztonowane... to w rzeczywistości są takie mało wyzywające. Taka jeżdżąca "żaba" nie wygląda zbytnio na samochód o ostrym zacięciu.
Za to patrząc na profil Esperaka aż chce się tym samochodzikiem poszaleć (tym bardziej patrząc na samochód Maćka )
Tyle ode mnie

Pozdrawiam....

zgadzam sie w 100%

W porzadku rozumiem Wasze rację. Pozostane jednak przy swoim, dodam jedynie, że gdybym chciał mieć samochód kultowy, ponadczasowy to kupiłbym np garbusa lub citroena kaczkę, a nie espero, gdyz nie sam wiek konstrukcji decyduje o tym czy zostana zapamietane, czy tez jakaś bezduszna maszyna przerobi je w końcu na kostkę zduszonej blachy. To jest tak jak ze starymi meblami, np garbusa można porównać do ludwików, natomiast dla mnie espero jest na razie mebloscianką z ery Gierka, niektórzy jeszcze je ją trzymają, bo nowe meble kosztują.
No cóż, ale może jeszcze cos z tego bedzie.

Cytat:
To jest "Espero 2" które zostało nazwane "Daewoo Prince" i nie doszło już do Polski...

Jedno jednak doszło...
Widziałem takie dzisiaj, na wrocławskich blachach zresztą...
Jest to jednak chyba rzeczywiście import z USA, bo tylny zderzak ma taki amerykański.
Tzn. z bardziej "kwadratowym" wgłębieniem na tablicę rejestracyjną.
Przyznam, że nie zrobił jakiegoś szczególnego wrażenia (może dlatego, że biały...)
Tyle, że jest dużo większy od esperala.