Cewka zapłonowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie jak sprawdzic czy cewka jest uszkodzona lub zepsuta i nadaje sie tylko do wymiany??

popatrz w nocy pod maske - jak przy niej prady fruwaja to do wymiany albo podmien na inna i zobacz czy cos sie zmieni

wykręć świece i zobacz czy jest iskra jeśli nie ma to czy prąd dochodzi do cewki, może wyczyść przerywacz

opisz jakie są objawy

samochod prawie nie jedzie i czesto gasnie (na gazie to wogule) a sprawdzic mozna tak: zdejmij kabel z kopułki (nie cewki) i przyłóż do masy auta, jak iskra bedzie szła to cewka jest dobra jak nie to do niczego

Witam, mam pytanie . wyciagnolem ostatnio cewke zeby ja przeczyscic i w srodku tak jak by cos plywalo, wiem ze tm jest jakis olej czy cos takiego ale to ma byc tam w formie stałej czy ciekłej???

Cewka jest wypełniona olejem, który przekazuje temperaturę z drutu na obudowę. Bez tego by sie przepaliła.

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

A czy ktos wie jaka powinna byc temperatura cewki w 2107?
Czy w te upalne dni mozecie dotknac swoich cewek i sie nie poparzyc przejechawszy jakis dystans? Czy sa zimne, cieple, bardzo cieple czy gorace ?
Pytanie kieruje zwlaszcza do posiadaczy instalacji gazowych gdzie centralka jest zapieta wlasnie na cewke.
Bo mamy taki problem z Maxymilanem i za cholere nie wiemy czemu wciaz mu sie grzeje cewka-zaplonowa oczywiscie .

ja dzis pobadalem jadac i na benie i na gazie i cewka sie przegrzewa (nie grzeje) jednak powinna byc letnia a nie goraca bo jak wracalem od ciebie to tez mi sie zagrzala a przeciez bylo juz chlodno !!! chyba ze znowy sfiksowala stacyjka od gazu i robi spiecie , mysle czy by nie kupic nowego zestawu i podlaczyc wszystko od nowa ?!?!

Najpierw bym proponowal przeniesc albo cewke duzo dalej od przewodow wodnych i parownika/reduktora - bo byc moze ona po prostu grzeje sie od "wody" - albo parownik. Mysle ze 1sza opcja jest latwiejsza.

A jesli zmiana To jak tak to proponowal bym zestaw taki jak-ktory byl polecany do lady- bez obciazania cewki. BRC T 100 o ile sie nie myle.
Ale watpie aby to centralka-zwlaszcza nowa byla przyczyna grzania sie cewki...
Centralki LPG -BRC