| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
aksel86 duster 1.6 Tychy | 2007-07-05 08:27:16 witam!
Wiem ze jest już wiele podobnych pytań od innych ludzi i kazdy z was odpowiadał na nie kilka razy, jednak moje jest nieco inne
Mianowicie od jakiegoś czasu natrafilem na te samochody w internecie i sie nimi zainteresowalem, od niedawna tez mam okazje kupić całkiem ciekawy egzemplarz, jednak czytajac wasze forum idzie sie troche zniechecić do tego kupna, w wiekszosci narzekacie na swoje samochody, wielu was ma ochote je sprzedać lub jest w trakcie sprzedaży... Tak wiec prosze was o odpowiedz (szczerą ) Czy obecnie mając 6tys w kieszeni warto kupowac daewoo espero (b dobrze wysposażone, bez gazu) czy tez poszukac w astrach, golfach i tym podobnych, lub po prostu dozbierac do okolo 8-10tys i rozejżeć sie za jakims innym autem?
pozdrawiam |
SzybkiKosta HONDA CBR 600F, SEAT ... Warszawa -Ursynów | 2007-07-05 09:27:04 powiem tak ja zamieniłem nowsze espero na starszego opla i nie żałuje swojej decyzji u mnie padł 3 razy alternator, progi i drzwi robiłem ze dwa razy , k*** ile można przy samochodzie robić to samo, w oplu jedynie tylne nadkola i od tego czasu spokój a mineły juz ponad dwa lata...........hmmmm z drugiej strony jak ten czas leci PZDR
P.S wnioski wyciągnij sam. [ wiadomość edytowana przez: SzybkiKosta dnia 2007-07-05 09:27:33 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-05 09:34:26
Siekierkę na kijek zamieniłeś. No chyba, że to nowszy modelowo opel. A co do alternatora, to ja nawet nie wiem, że on istniał w złomero. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-07-05 09:35:25 ] |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-07-05 11:47:42 dokładnie - po prostu niektórzy mają pecha ale to sie moze zdarzyc nawet w mercedesie - aj kupilem w pazdzierniku i 15 kkm leci i nic sie nie sypie - wiadomo ruda jest ale zrobiona pod drzwiami takze kilka lat pojezdzi, wymieniane rzeczy typowo eksploatacyjne typu paski filtry swiece olej...czasem pęknie kabel w slupku drzwi ale to da sie zrobic lutownicą, czy padnie silownik centralki - w sumie duperele ale jak będziesz kupowal to szukaj raczej sprawnego w 100% bo pozniej sie nie chce latac za drobnymi pierdółami...
Poza tym polecam ci to autko bo ostatnio nawet w astrze 2 jezdzilem i miejsca tam ledwo na 4 osoby starcza, a tu masz kanape na 4 lasencje na tyle ....do tego dwie upchniesz w wielkim bagazniku...a na koniec dowieziesz je na miejsce z nietkniętym tortem w ręku...![]() |
rudi Espero Wloclawek | 2007-07-05 12:18:28 kupować tak, sprzedawać - nie, ot to daje do myślenia. Widzisz jak masz te 5-6, góra 10 tys. zł to wogóle samochodu nie kupuj albo kup espero bo kazdy inny będzie paździoch z markową naklejką na masce i tyle. Druga rada jak już bierzesz espero to od pierwszego właściciela najlepiej i zadbane czyli bez widocznej korozji, purchli i sprawne ale z reguły te auta się nie psują - mój przykład 11 lat i wymiana tłumika, aku oraz sprężyny z tyłu to typowa usterka, poza tym jakiś czujnik czy przełącznik czasem padnie i to wsio. Także eksploatacja tego auta na LPG jest bardzo tania a zatem auta o lepszej relacji cena/ komfort/niezawodność nie znajdziesz po prostu. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-05 12:19:56
Zgadzam się w 200% procentach! Tyle, że ja złomero sprzedałem ![]() |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-07-05 12:25:39
Wszystko zależy czego oczekujesz od samochodu. Jeżeli chesz szaleć pod remizowymi dyskami kup calibre lub golfa, walnij 30 spojlerów, naklej kilka naklejek zasłaniających rdze i będzie git. Jeżeli masz rodzine i chcesz duże, wygodne i tanie w eksploatacji auto pomyśl nad astrą sedan, vectrą A, lub esperakiem. Wszystkie 3 mają bardzo podobne wady i zalety (choć uważam ze najwiecej zalet ma esperak) Pewnikiem będzie rdza na każdym z tych 3 pojazdów.....no ale CCC (cena czyni cuda) Przy odrobinie szczęscia uda CI sie kupić dobry samochód np wspomniane wyżej espero za ok 6-7tys zł do tego musisz doliczyć 2-3 tys zł na opłaty + doprowadzenie auta do dobrego stanu mechanicznego (uruchomienie klimy, nowe hamulce, płyny, paski, świce, kopułka, palec aparatu, uszczelki dekla i miski, mechanizm wycieraczek itp).....i masz rok-dwa spokojnego jeżdzenia |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-05 12:39:30
A co jeśli w/w elementy będą działały? Też ma na zapas wymieniać
Bo z tych rzeczy które podałeś ja wymieniłem tylko hamulce, świece, rozrząd i uszczelkę dekla. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-07-05 12:40:27 ] |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-07-05 12:41:41 Jezeli bedziesz brał Espero, to bierz bezwypadkowe. Ja miałem bezwypadkowe i było OK. potem zaliczyłem dzwona i mimo, ze w warsztacie było zrobione jak nowe, to zaczęły się awarie małych pierdółek (nie groźne, ale upierdliwe :/)
Poza tym do Espero są w miare tanie części ( no chyba ze mieszkasz na śląsku i masz do wymiany przedni zderzak, to życze miłego szukania )
Mi Espero po prostu sie podoba i nie zamieniłbym go na jakiegos golfa ani nic z tych rzeczy Pozdr. |
SzybkiKosta HONDA CBR 600F, SEAT ... Warszawa -Ursynów | 2007-07-05 13:11:40 dziwne że do szpanerów nie zaliczyłeś swojej bejcy jedenej i drugiej hahah najłatwiej przyczepić się do calibry i golfa
[ wiadomość edytowana przez: SzybkiKosta dnia 2007-07-05 13:12:06 ] [ wiadomość edytowana przez: SzybkiKosta dnia 2007-07-05 13:16:50 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-05 13:15:54
NEVER!!! Na parkingu przed moim blokiem co trzecie auto to stary golf albo stary pasat |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-07-05 13:24:38
bo to troche inne auta i troche inny przedział cenowy. Jeżeli to poprawi Ci humor też uważam że e34 w przedziale do 10 tys zł, klepane z 5-ciu albo i wiecej, obwieszone spojlerami i obowiązkowo z buczącym wydechem i instalacja LPG to samochód tak samo buracki jak calibra czy golf. |
SzybkiKosta HONDA CBR 600F, SEAT ... Warszawa -Ursynów | 2007-07-05 13:28:46 ano |
aksel86 duster 1.6 Tychy | 2007-07-05 14:14:40 Dzieki za rady, na pewno przydadzą sie, być moze za poltora tygodnia powieksze grono uzytkownikow espero;]
mieszkamy dokładnie w tym samym miescie ![]() |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-07-05 14:35:11
No to będzie nas już dwóch w Tychach pełno Esperaków, ale klubowiczów brakuje.
A gdzie go masz upatrzonego? w komisie? Pozdr. |
aksel86 duster 1.6 Tychy | 2007-07-05 17:48:07
nie, od osoby prywatnej pod Warszawą w nast sobote jade oglądać, tylko szukam eksperta co pojedzie ze mną i wio |
kamyk2 Espero 2.0 CD Józefów | 2007-07-05 19:20:56 Aksel mam dziwne wrażenie że Ty piszesz o moim Espero |
aksel86 duster 1.6 Tychy | 2007-07-06 17:25:03 no nie da sie ukryć ![]() |
maskekk Pzn | 2007-07-07 14:54:17 Kupujac espero trzeba sie liczyc z tym ze jego sprzedaz pozniej bedzie bardzo trudna, jesli w ogole mozliwa. No chyba ze za 2.5tysia pogonisz. Ja (samotny koles z dziewczyna bez dzieci ) Na chwile obecna nie kupilbym esperaka, chyba ze na taryfe. Za 6-7 tysi poszukalbym czegos starszego, ale lepszego jakosciowo np. e32, volvo 850, a najlepiej dozbierac badz pozyczyc do 10tys i wtedy juz spokojnie kupujesz ktorys z wyzej wymienionych aut w dobrym stanie. |