| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
addxor HF MEMBER Koszalin | 2008-05-13 14:02:28 Jak sprawdzić czy trzeba robić kapitalke czy wystarczy "niewielka" naprawa i ile mniej więcej może mnie wynieść cała zabawa?? |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-05-13 15:32:28 Kiedyś w takich przypadkach wykręcało się świece zapłonowe i wlewało do środka po 50cm sześć oleju silnikowego, po czym mierzyło się kompresję. Jeśli kompresja była większa niż podałeś wcześniej to był znak że zużyte są pierścienie i tłoki oraz gładzie cylindrowe. Jeśli kompresja była taka sama albo wzrosła nieznacznie to był znak że do roboty jest głowica. Możesz się posiłkować takim sposobem ale jest on raczej praktykowany w silnikach starszej konstrukcji (z większymi luzami pasowań).
Jeśli chcesz znać prawdę to konieczne jest minimum zdjęcie głowicy, ocena stanu zaworów i gniazd. Na pewno pierścienie też są do wymiany. Trzeba dokonać dokładnych pomiarów zużycia. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-05-13 15:48:53 Hyundai przewiduje remont jeżeli ciśnienie spadnie < 12 Atm lub różnica między cylindrami jest > niż 1 Atm.
Próba olejowa to dobry pomysł - a spodziewany wynik to wzrost ciśnienia do ok 14 Atm czyli. Remont NIE jest tani i wymaga honowania cylindrów. |
addxor HF MEMBER Koszalin | 2008-05-13 17:41:24 Chyba zakupie sobie miernik ciśnienia sprężania i wykonam próbe olejową i zobacze wtedy. Ale z tego co mówicie tak czy siak nie unikne ogromnych kosztów (jeszcze żebym potrafił wykonać to i owo samemu-silnika wole się nie tykać). Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Pozdrawiam !!! |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-05-13 19:08:49 Przed pomiarem nagrzej silnik do temperatury pracy.
Podczas pomiaru przepustnica musi być otwarta na max no i oczywiście zdrowy akumulator. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-05-13 21:01:02
i najlepiej odłączone wtryskiwacze |
addxor HF MEMBER Koszalin | 2008-05-14 15:20:17 Coś mnie trapi :
Fakty: 1. Silnik ma zaniżone ciśnienie sprężania 2. Ciężki rozruch jak jest zimny 3. Pali za dużo 4. Nie kopci 5. Nie je oleju 6. Moc średnia(troszke kopa ma) 7. Troszkę nierówno chodzi(wachania do 200 rpm) 8. Świece czyste 9. Płynu chłodniczego nie ubywa 10. Poziom oleju się nie podnosi. Założenie: Czy mogę liczyć na to że wymiana pierścionków i kilku uszczelek pomoże( bez kapitalki silnika) ????
|
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-05-14 15:39:59 jak to nie bierze oleju?
jeżeli rzeczywiście przez 1000 km nic nie musisz dolewać to nie jest najgorzej i przyczyny niskiego ciśnienia należy szukać w zaworach Koniecznie zrób próbę olejową (o której pisał Jarek) i to najlepiej na zimnym silniku. [ wiadomość edytowana przez: e-gen dnia 2008-05-14 15:41:14 ] |
addxor HF MEMBER Koszalin | 2008-05-14 16:38:08 Oki na dniach zakupie miernik sprężania i dam znać. Jeżeli chodzi o zawory to może być przez uszczelniacze tak?? I druga sprawa - jeżeli powodem będą zawory to przy próbie olejowej podniesie sie sprężanie czy pozostanie bez zmian??
PS. Olej wymieniałem prawie 800km temu i na razie trzyma przy górnej kresce [ wiadomość edytowana przez: addxor dnia 2008-05-14 16:40:28 ] |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-05-14 16:51:52 Panowie zaczynacie mieszać pojęcia.
Branie oleju to jedno a niskie ciśnienie sprężania to drugie. Nie muszą występować równocześnie. Próba olejowa to bardzo prosta diagnoza na przyczynę niskiego sprężania w cylindrach a nie na zużycie oleju. Z tego co już napisałeś wnioskuję że masz głowicę do roboty. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-05-14 22:25:29
NIE. Chodzi o brak szczelności pomiędzy gniazdami zaworowymi a zaworami. Jednak przeważnie w tych silnikach problemem jest zużycie cylindrów (efekt beczki) - konsekwencją jest "branie" oleju i utrata kompresji. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-05-15 10:03:53
Zgadza się tylko że akurat w tym przypadku silnik jak napisał addxor nie bierze oleju, stawiam na wypalone zawory. |
addxor HF MEMBER Koszalin | 2008-05-20 12:27:21 Po małej przerwie (na zakup miernika ciśnienia sprężania) powracam do pytań .
Już nie wiem co myśleć. Wykonywałem pomiar 4x zimny silnik 4x ciepły silnik. Wyniki to 14 bar na każdym cylindrze( a w warsztacie ok 9miesięcy temu wyszło 9 9 8 9). I tu jest zonk bo są następujace możliwości: a) miernik jest zły - chociaż sprawdzałem na innym benzynowcu i wyszło już nie tak ładnie - wiec chyba jest oki b) ja coś źle mierzyłem - nie wydaje mi sie - zimny silnik(po nocy), odkręcam wszystkie świece,wkręcam miernik,naciskam na max gaz(otwieram przepustnice), kręce rozrusznikiem aż ciśnienie się ustabilizuje. Tak samo na ciepłym. c) w warsztacie odwalili lipę I tu zastanawiam się nad jednym: Czy silnik w samochodzie za 92r może mieć takie sprężanie ???? Poza tym jak odkręce korek oleju to są przedmuchy(raczej nie duże ale są) a więc silnik idealny nie jest(chyba ze to niekoniecznie ma związek ze sprężaniem). [ wiadomość edytowana przez: addxor dnia 2008-05-20 12:29:15 ] |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-05-20 12:47:30 Cytat z webtech:
CHECKING COMPRESSION PRESSURE 1. Before checking compression, check the engine oil level. Make sure the starter motor and battery are in normal operating condition. 2. Start the engine and wait until engine coolant temperature reaches 80-95oC (176-205oF) 3. Stop the engine and disconnect the spark plug cables. 4. Remove the spark plugs. 5. Crank the engine to remove any foreign objects in the cylinders. 6. Attach the compression gauge to the spark plug hole. 7. Depress the accelerator pedal to fully open the throttle. 8. Crank the engine and read the gauge. Limit : 12.0 kg/cm2 (1.18 MPa, 171 psi) [250-400 rpm] 9. Repeat steps 6 through 8 on all cylinders, making sure that the pressure differential for each of the cylinders is within the specified limit. Limit : Max. 1.0 kg/cm2 (100 kpa, 14 psi) between cylinders 10. If a cylinder’s compression or pressure differential is below the specification, add a small amount of oil through the spark plug hole and repeat steps 6 through 9. 1) If the addition of oil brings the compression up, it is possible that there is wear between the piston ring and cylinder wall. 2) If compression remains the same, valve seizure, poor valve seating or a compression leak from the cylinder head gasket are all possible causes. Tightening torque Spark plug . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20-30 Nm (200-300 kg.cm, 15-21 Ib.ft) Czy do tych pomiarów wlewałeś olej do cylindrów? |
addxor HF MEMBER Koszalin | 2008-05-20 13:13:38 Oleju nie wlewałem bo skoro bez oleju wychodziło dobrze to postanowiłem nie wlewać. Jeżeli chodzi o webtech'a to mam te pdf'y i w sumie wg nich robie wszystko. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-05-20 14:49:38 W takim razie pozostaje jeździć i się cieszyć z dobrego stanu silnika.
Najważniejsze że nie bierze oleju, reszta to pryszcz |
addxor HF MEMBER Koszalin | 2008-05-20 15:10:22
Hmmmmm...... no tak ale w tym problem że coś mojej Lantrze dolega a od ponad roku nie moge dojść co. Chodzi o to że wciąga paliwko jak głupia(i to tylko w mieście - ok 16l , gdzie na trasie elegancko do 7l). Ponadto jak gwałtownie nacisnę pedał gazu to przydusza się na chwilkę i dopiero potem łapie obroty. Poza tym oki . Od razu dodam że wszystko co możliwe wymieniałem(prócz komputera):lambda,wszystkie filtry,świece,kable WN,silniczek krokowy itp. No i czy lekkie przedmuchy pod korkiem są dopuszczalne?? |
grzesik1 HF MEMBER Mercedes-Benz Nowogród Bobrzański | 2008-05-20 21:17:32 zmien styl jazdy i po problemie
skoro w trasie wychodzi ci do 7L to nie umiesz jezdzic po miescie ;-p i tyle |