MotoNews.pl

Pomozcie klubowicze... (Mata wygluszjaca)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy Espero ma MATE WYGLUSZAJACA POD MASKA SILNIKA?
Otoz oddalem autko do mechanika i teraz stoi gotowe do odbioru, zagladam tu i tam i...ale osiol ze mnie nie sprawdzilem wczesniej czy ma standardowo pod maska "wygluszenie". Teraz nie ma!! Jesli tylko mozecie odpowiedziec na prawdopodobnie glupie pytanie to bylbym wdzieczny

ja od nowości takiej maty nie posiadam, a samochód kupiłem w salonie nowiutki 3 lata temu, wiem że niektórzy klubowicze posiadają taką matę, ale nie wiem czy od nowości, wiem że pomaga bo jest podobno ciszej i nie ma efektu parowania maski podczas deszczu, jeśli taki efekt miałeś to znaczy że mechanik nie ukradł maty tylko jej nie było, jeśli nie parowała ci nigdy maska to znak że ma lepkie ręce

[ wiadomość edytowana przez: Krzysiek-Diackon dnia 2002-10-02 19:44:59 ]

ja też kupiłem nowego i takiej maty nie miałem

Pozdrawiam

Witam,

Ja mialem taka mate ale mi kunu zjadly ((((
Podobno w serwisie kosztuje kolo 100 PLN ale
trzeba gdzies dopaswoac plastikowe zapinmki bo w DU nie maja.
Jest ciszej szczegolnie w zakresie wyzszych tonow.

Pozd

Jadzwin

Ja tyz nie mam a samochod od nowości u mnie.

Ja też od nowości nie miałem takiej maty...
Dziwi mnie tylko jedna sprawa... Oddając samochód do zakładu nie wiedziałeś czy masz taką matę czy nie... w związku z tym czy nigdy wcześniej nie zaglądałeś pod maskę???

Dzieki za odpowiedzi - uspokoiliscie mnie A pod maske zagladam regularnie od 2 miesciecy bo tak dlugo mam autko, ale wlasnie zagladam glownie POD nia i stad ta watpliwosc.
A jesli juz o macie mowa .... tuz nad skrzyneczka alarmu na masce od spodu jest jeden z wielu otworow. Teraz po deszczu zauwazylem, ze kapie woda - deszczowka ... Poprzedni wlasciciel chyba to zakleil, ale gdzie wtedy jest odplyw. Ja tez tak zrobie. A pytam glownie z ciekawosci, czy komos tez cos takiego sie zdazylo?
Robert

Mata kosztuje obecnie 108zł a zapinki można bez problemu dobrać w Romixie. Adres jest na mojej stronie..

Ja mam mate od nowosci!!! (rok 1995) co daje? :
NIe wiem nigdy nie jezdzilem bez niej
Pozdrawiam wojtek

Podpinam się pod temat maty ....i chyba jeden z najstarszych postów

Do rzeczy:
mam możliwość zakupu w "mojej" hurtowni DU oryginalnej nowej maty pod maskę ...za pół ceny.

Ale mam dylemat ...czy po jej zamontowaniu do mojego samochodu z silnikiem 1.5 będzie to bezpieczne ? Czy coś się nie zapali ?
Pytam ...bo nie wiem, czy montaż tych mat wyłącznie w modelach 2.0 był podyktowany możliwościami technicznymi, czy tylko dodatkowo montowano je po to aby jeszcze podnieść komfort i kulturę pracy silnika... ?

Jeżeli o kulturę chodzi to właśnie powinno się je montować w standardzie do modeli 1.5 - jako najgłośniejszych ...a jednak nie montowano ?

Czy ktoś ma doświadczenia z "takim eksperymentem"
Nie ukrywam, że chciałbym zamontować ...ale trochę się boję bo w niektóre upalne dni ...silnik tak ziaje gorącem i żarem, że strach... 1.8 i 2.0 chyba nie nagrzewają sie tak mocno

I jeszcze jeden dylemat: czy perforacje blachy na masce w 1.5 są takie same jak w pozostałych modelach (żeby wogóle dało się tą matę do czegoś przymocować).

ostatnio przeglądając forum "wyszukiwarka" w identycznym temacie(wyciszanie,wygłuszanie) i tak jak niżej, maty były podobno tylko w wersji 2,0...

DO nawigatora: nie mam siły "cytować"
Na moje czułe ucho, zastosowanie maty podnosi komfort (jest zdecydowanie ciszej!) wcześniejszy wóz który posiadałem nie miał takowej.

Byli klubowicze co stosowali nie tylko maty w swoich Erperynach (1,5) ale tez inne wynalazki.
KLIK
Jeśli juz coś kupowac, to z prawdziwego zdarzenia (sprawdzone)

Podejrzewam ze temperatury są zblizone pod machą.

Moge wrzucic fotkę jak to u Mnie wygląda (mata), i zrobić test na ogień

Cytat:
2008-06-02 21:58:47, nawigator5 pisze:
czy perforacje blachy na masce w 1.5 są takie same jak w pozostałych modelach (żeby wogóle dało się tą matę do czegoś przymocować).

Stary dziad, a pytania jak dziecko zadaje!!!
Maty te wykonywane są z niepalnego tworzywa - co najwyżej wyżre Ci dziurę tam gdzie najcieplej... a i tak nic Ci ta mata nie da.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-06-02 22:58:00 ]

Cytat:
2008-06-02 22:57:06, piotr_ek pisze:
Stary dziad, a pytania jak dziecko zadaje!!!

Pytam bo nie obcowałem nigdy z 2.0 i nie wiem ...a po koreańcach wszystkiego można się spodziewać.

To wolę zapytać i "Ciebie wq..... " niż sam mam się później wq...... że coś nie pasuje

A przed chwilą Franko25 napisał, że:
Na moje czułe ucho, zastosowanie maty podnosi komfort (jest zdecydowanie ciszej!) wcześniejszy wóz który posiadałem nie miał takowej.

Więc jednak coś tam ta mata daje. I na chłopski rozum musi dawać, bo ...kolumny głośnikowe też się od środka wygłusza - nie bez powodu -

Franko - chętnie obejrzę te Twoje fotki i poczytam relację o teście ogniowym ...poważnie - będę wdzięczny

Dzięki chłopaki

Cytat:
2008-06-02 23:40:45, nawigator5 pisze:
Więc jednak coś tam ta mata daje.

Daje... pieszym, bowiem wygłusza na zewnątrz tylko.

Cytat:
2008-06-03 07:21:41, piotr_ek pisze:
Daje... pieszym, bowiem wygłusza na zewnątrz tylko.

nawet pieszym niewiele... Miałem oryginalnie bez maty, potem założyłem i nie zauważyłem żadnej różnicy ani w środku, ani na zewnątrz.

Cytat:
2008-06-02 23:40:45, nawigator5 pisze:
A przed chwilą Franko25 napisał, że:

Ale Franek nie napisał że wcześniej jeździł rowerem i ......... Ładą

Cytat:
2008-06-03 08:32:44, Robert_S pisze:
nawet pieszym niewiele... Miałem oryginalnie bez maty, potem założyłem i nie zauważyłem żadnej różnicy ani w środku, ani na zewnątrz.

No bo Ty Robercie - z tego co kiedyś pisałeś - obłożyłeś jakimś "wygłuszaczem" dmuchawę od nawiewu powietrza ...i to rozwiązanie sprawdziło się. W związku z tym ...pewnie trzebaby mieć słuch absolutny żeby jeszcze wyczuć róźnicę po montażu maty

No nie wiem ...jestem teraz zdegustowany ...wyrzucić kasę za coś co się nie sprawdzi

Pewnie jak nie spróbuję to się nie przekonam

tak z ciekawosci-duzo taka mata kosztuje?

Normalnie około 100 zł. Ale jak ostatnio pytałem o nią w ASO to była niedostępna, nawet w magazynie centralnym.

-----------------
czasem tu zaglądam

to nie lepiej kupic takie cos KLIK i zamontowac?? jeden z klubowiczów tak ma i mówi że jest ciszej