Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-07-12 17:19:36 Ile dałeś ? |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-07-12 18:40:46 jesteś pewien że masz ogrzewanie przedniej szyby?
ponadto w tylnych drzwiach chyba nie masz lampek oświetlających podłogę? |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2007-07-12 19:44:01 Prawdę mówiąc z tyłu to ja nigdy nie siadam, z przodu świecą lampki w drzwiach i stacyjka.
Ogrzewanie przedniej szyby. Kontrolka i włącznik jest, a czy działa to się okaże. Za Esperaka dostałem piątkę, cena akceptowalna jak dla znajomego a dla mnie chyba ostatnia szansa wzięcia takiej kwoty. Lega kosztowała mnie dychę, choć stała za dwanaście, ale łożyska prawa strona do wymiany (przód i tył), brak opon letnich (stał na zimowych ale ładnych) i parę jeszcze drobiazgów no i zbiłem do 10. Myślę że dokładając z tysiąc doprowadzę do stanu używalności, już cztery setki poszły na opony. |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-07-12 20:06:17
Zrób proszę zdjęcie tego włącznika - jak faktycznie jest tam ogrzewana przednia szyba to na najbliższym zlocie stawiam Ci litra ![]() |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-07-12 20:37:38
Jeszcze jedno - nie obraź się ![]() 400 PLN za opony ( 4 szt ) to dla mnie druciarstwo ![]() Klima działa, czy "trzeba ją nabić" ? Maglownica jest sucha na górnym łączniku ? Jaki przebieg ? No i zdjątka poprosimy ![]() |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2007-07-12 21:23:19 Dlaczego druciarstwo ? Normalna cena za używki dobrej firmy, na nowe mnie nie stać.
Klima działa bez problemu, ale jako że w robocie mam maszynkę do tych celów to w wolnej chwili włączę czyszczenie układu i ponownie nabicie, no i oczywiście odgrzybianie. Maglownica u góry mokra, co wydaje mi się do wytrzymania. Jak będzie mnie wnerwiać to sobie uszczelnię. Przebieg dość duży bo dochodzi do 200 kkm, kompresja sprawdzona, silnik ok, mały wyciek z tyłu wału korbowego co zostanie usunięte i może przy okazji wymienię sprzeŋło. Zdjęcia paskudnej jakości, czyli telefon i kiepskie oświetlenie. adamo8.turbokrecik.pl/Zrzuty/autol1.jpg adamo8.turbokrecik.pl/Zrzuty/autol2.jpg adamo8.turbokrecik.pl/Zrzuty/autol3.jpg |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2007-07-12 22:10:32 Gratki! Jak za taki kawał fury to śmieszne pieniądze ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-07-12 23:19:02 ten przycisk włącza nadmuch na przednią szybę, załącza klimę i wysokie obroty dmuchawy. nie jest to na pewno elektryczne ogrzewanie przedniej szyby |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-13 06:50:00
A wogóle to stać Cię np. na ubezpieczenie i tankowanie auta? A ten guzik to max klima + nawiew na przednią szybę, a nie jej ogrzewanie. Koreańcy w swoich autach dawali wszystko co u konkurencji wymagało dopłaty, ale technicznie było proste do wykonania (np.el.szyby, lusterka, skóra). W miarę jak podgradali zachodowi technologię tak ich auta były wyposażane w bardziej skomplikowaną elektronikę. Leganza np.do końca swej produkcji miała liczniki przebiegów mechaniczne, co w XXIw w innych autach było anachronizmem. |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-07-13 08:38:33 Robert i piotr'ek wyjaśnili już sprawę ogrzewanej przedniej szyby.
Jak maglownica cieknie to czeka Cię wydatek minimum 1000 PLN. Piotr'ek - to że zegary są analogowe to nie znaczy, że są mechaniczne bo... nie są... Prosty test - jedziesz powoli autem i wyłączasz zapłon - licznik przestaje działać. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-13 08:47:03
Mnie bardziej chodziło o tą analogowość w luksusowej limuzynie jaką chciała być leganza. |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2007-07-13 09:24:42
Nie tylko proste, ale nawet te extrasy wykonywali po kosztach. Więc maglownice z degresywnym wspomaganiem ciekną po 120-150 kkm (w normalnych autach element zużywający się razem z samochodem), klimatroniki się p...lą (bo oszczędności na kablach), elektryczne szyby chodzą jak by chciały a nie mogły, wyciszenie auta, które udawało auto klasy wyższej jest marne ... Lega to takie Espero II - jak dla mnie jej + jest to że jej tak ruda nie wp...la ... ale w mojej mimo bezwypadkowości już parę zaatakowanych miejsc się znajdzie. To są stare auta, a stare to tylko wino jest dobre (a i to nie zawsze). |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2007-07-13 09:28:55
Są mechaniczne, tylko impuls ze skrzyni do liczników idzie kabelkiem. A liczniki przebiegu kręcą się na kółeczkach zębatych jak w sraluchu. Jakoś mam niedoparte wrażenie, że z niewiadomych powodów straszliwie przewartościowywujesz leganzę..... Naprawdę jest wiele lepszych aut, nawet w klasie wyższej średniej, o prawdziej wyższej nie mówiąc, bo do niej legi nawet na siłę nie da się zaliczyć. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-13 09:47:49
Niestety ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-07-13 11:09:08 z tym klimatronikiem to nie przesadzajmy - każda rzecz się kiedyś psuje, a wpadek nie ustrzegło się np. bmw, któremu w modelu chyba e39 pada również klimatronik, podobnie jak w leganzie - z powodu zimnych lutów. |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-07-13 13:12:47
po pierwsze BMW nie ma klimatronica - to nazwa z VW a "klimaautomatik" ![]() ![]() dalej nie padało to w e39 (czyli 5er) a w e36 (czyli starych 3er) W e39 podobnie jak w e34, e32, e38 padają piksele wyświetlacza check control w zestawie wskaźników, jak i wyświetlacze MID komputera pokładowego (e39,e38 ) Dzieje sie to dopiero po przebiegu 300tys km i wiecej - choć niektórzy na forum BMW twierdzą ze mają tylko 120tys km i padło ![]() ![]() Naprawa jest prosta - bo wystarczy nakłuć taśmy i poprawić miejsca ich styku do płytek drukowanych. [ wiadomość edytowana przez: Tomek-Mydlowski dnia 2007-07-13 13:16:16 ] |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-07-13 13:14:27
Przekładnie kierownicze na naszych drogach w większości samochodów wytrzymują 100-150 tys km i nadają sie do naprawy/wymiany. Tu lega specjalnie nie odstaje, zwyczajnie taki mamy księżycowy krajobraz. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-13 13:44:43
Pierwsze słyszę i widzę. Znam osoby których auta mają najechane 200 czy 300 tys km (w tym autami służbowymi) i nie słyszałem, aby któremukolwiek padła przekładnia. |