Stuki i puki w drzwiach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc,
Od roku jestem posiadaczem oczywiście szczęśliwym
Espero 1998 r 1.5 16v, przebieg 82 tys
od jakiegoś czasu w czasie jazdy slysze dziwne pukanie, czy tez trzeszczenie w drzwiach.
Na poczatku były to drzwi tylne od strony kierowcy, teraz przeniosło sie to i na przednie.
Efekt pukania jest najbardziej slyszalny gdy dodaje gazu, lub na nierównościach. Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
Możecie mi pomóc??

Pozdrawiam
Nizus
www.nizus.prv.pl

To zawiasy, dokładznie sworzeń. Jak masz problem, najpierw szukaj w archiwum

Pozdro.

U mnie podobny efekt wywoływał bolec w ograniczniku otwarcia drzwi. Po prostu nieco wytarty luźno sobie latał dając znać o swojej obecności przy przyspieszaniu, hamowaniu i na nierównościach.
Wycisnąłem nań nieco silikonu z tubki i jest ok.

Pozdr.
Wiesiek Porębny (Maestro)

Wez mlotek i walnij pare razy w zawiasy w dzwiach. Wczoraj mialem to samo i pomoglo

niestety dobicie sworzni pomaga na bardzo krotko

Trzeba je wymienic na nowe.......a jezeli to też nie pomoże - to trzeba metodą prób i błędów delikatnie powyginać zawiasy.
Powyginać je tak żeby szparka drzwi się nie zmniejszyla - ale za to zwiększył sie nacisk na sworznie.

Trudne zadanie - ale jak widac po moich drzwiach kierowcy mzliwe..... PS potrzebny DUŻY MLOTEK i duży kawał stali, do tego duuży klocek drewniany......

ja delikatnie - przypuszczam że z 1mm - 2mm pchnąłem górny zawias drzwi kierowcy w kierunku komory silnika.

Stukanie zniknęło, drzwi zamykają sie lepiej

ja mialem podobne stuki w drzwiach w czasie jazdy, glownie przy uchylonym oknie. okazalo sie ze byla poluzowana szyba i trzeszczala. po dokreceniu nastala cisza.

Moga to byc stuki z szyby...
Ale pewnie sa z ogranicznika. A jezeli to ogranicznik to masz prze.....
Niczym tego nie zniwelujesz. Nie da rady. Nawet jak wymienisz bolec posmarujesz silikonem to i tak wraca. Koszmar.
Niestety korea nie pomyslala zeby ograniczik zrobic odkresany tylko go przyspawali... A ja nie mam przyjemnosci wycinac go.
Wiec sie przyzwyczailem...

Jesli chodzi o stuki w drzwiach a konkretnie te ktore sa wywolane przez wadliwie skonstruowane ograniczniki wymyslilem patent, ktory juz od miesiaca dziala!!
Wystarczy rozmieszac hipol ze smarem grafitowym i ta mazia polac lekko mocowania do drzwi ogranicznikow. UWAGA CIEZKO USUNAC BRUD Z MATERIALU ,POKROWCOW ITD. Taki "smar" niweluje stuki przynajmniej u mnie
PS a przy okazji swietnie nadaje sie do konserwacji przestrzeni zamknietych

Hipol - co to takiego?

To taki polski olej prekładniowy, silnikowy......
"Tani nie szybki"