MotoNews.pl

Odłączona rurka - do czego ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Świecę sobie latareczką żeby sprawdzić jak dostać się do śrub EGR i nagle widzę cienką gumową rurkę,która nigdzie nie jest podpięta .Znalazłem jedno teoretyczne miejsce do którego wg mnie powinna ona być założona (ze względu na swoją długość pasuje właśnie tam - do takiej plastikowej "wsadki").Załączam zdięcie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6bfb6ef87e075531.html
i zdięcie poglądowe w którym miejscu w komorze silnika ten"dynks" się znajduje:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fabdc7469f777395.html
A oto opis:
1.ta właśnie odłączona rurka gumowa
2.koniec tej rurki
3.rurka,która idzie do zaworu EGR
4.plastikowa "wsadka" do której teoretycznie pasuje odłączona rurka
5.strona grodzi silnika
6.przepustnica
7.pod tą rurką jest ta pusta "wsadka".
Dodam jeszcze,że ta niepodłączona rurka idzie w dół do takiego owalnego pojemnika(taka puszka o wielkości jak po groszku konserwowym ).
Jęzeli ktoś wie to proszę napisać:
-czy ta rurka powinna iść tam gdzie sądzę?;
-do czego ona służy?;
-jaki ewentualny wpływ na pracę silnka ma jej odłączenie?

Lantra 1,5i 93r (G4J)

Z góry dziękuję za pomoc.Pzdr

Jeśli ten owalny pojemnik jest plastikowy to chyba jest to zbiornik podciśnieniowy. I jeśli się nie mylę to potrzebny on jest do sterowania nawiewami.

zapomniałem dodać,że ten owalny pojemnik (w kształcie puszki po groszku konserwowym) do ktrórego idzie drugi koniec tej niepodpiętej rurki znajduje się pod servem hamulców.

możliwe ze to właśnie zbiornik od podciśnienia sterowania nawiewami...
a sprawdzić można bardzo prosto...

zrób coś takiego:
przekręć zapłon... włącz dmuchawę i zmień nawiew np z ogrzewania szyby na nogi pasażera i kierowcy i sprawdź czy nawiew sie zmieni.
oczywiście na wyłączonym silniku...!!!
jeśli sie zmieni to znaczy ze wszystko jest ok, jesli nie to bedziesz wiedzial gdzie podlaczyc wężyk

pozdrawiam

Grzesik1 - czy mógłbyś jednak(w oparciu o zdięcia,które dołączyłem ) sprawdzić u siebie czy ta wolna rurka jest wpięta w tą właśnie wsadkę

tozdjecie jest tak niewyrazne ze nic na nim nie widze;p