Lecho Maxi Lambda - czyżby awaryjna ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam Skode Felicie 1,3MPi i zamontowana w niej Lecho Maxi Lambda.
Instalacja II generacji.

Problem mam taki, że podczas jazdy autem zdaza sie ze samoczynnie potrafi mi sie przelaczyc na benzyne. Podczas ruszania zdaza sie ze jest szarpniecie i przelacza sie na benzyne. Jest to denerwujace i mijajacde sie z celem stosowania instalacji LPG bo wlewajac benzyny 20litrow starczyli mi to tylko na 2 tyg odpalania auta .
A zazwyczaj starczalo na o wiele dluzej.

Wogole podlaczajac interfejs Viakena LPG USB nie jest nic wykrywane.

Czy ktos z Was tez ma takie problemy z ta instalacja ?

Aha,
Na allegro widze ze mozna kupic nowa instalke Lecho V-max za 230zl:
http://www.allegro.pl/item193010831_v_max_uklad_sterujacy_lecho_promocja.html

Jest to lepsze od Maxi Lambda tylko czy bedzie sie to dalo normalnie zamontowac zamiast Maxi lambdy ?

Pozdrawiam
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Kolejny leniwiec . Najpierw poszukaj przyczyny przerzucania na benę zanim wywalisz niepotrzebnie kasę. Jakbyś najpierw poszperał na forum to na pewno znalazłbyś wątki z których wynika, że najczęstszą przyczyną takiego zachowania jest brak/słabe impulsy z cewki zapłonowej do kompa LPG, albo słaba "masa". Może też być kiepski stan instalacji WN w aucie (np. przebicia na kablach)

Z tego co mi wiadomo to V-max to to samo co Maxi tylko pod inną nazwą (nowszy wsad epromu - ale w zasadzie to ten sam komp). Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Co do fejsu to te od Viakena są chyba najmniej problematyczne. Niestety z USB czasem zdarzają się problemy. A zainstalowałeś wogóle sterowniki do tego fejsu (czasem są potrzebne, bo on emuluje COM-a na USB)?

Zużycie beny przy odpalaniu zimnego silnika zawsze jest największe, dodatkowo może być zwiększone jeśli jest źle ustawiona emulacja lambdy i ECU wzbogaca mieszankę.

Witam

Nie ma u siebie standardowego aparatu zaplonowego a zintegrowana cewke zaplonowa sterowana z kompa ECU. Ida do niej 4 kalble i na niej jest wpiety sygnal do Maxi lambda.

Mase sprawdzalem jest ok.

Pozostaje w takim razie sprawdzenie/przelutowanie przewodow z cewki do maxi lambda.

jutro to sprawdze i napisze czy to cos dalo.

Pozdr