Czy to sprzęgło?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegoś czasu słysze dziwny odgłos z okolicy sprzęgła. Odgłos jest równomierny coś w rodzaju brzęczenia występuje podczas jazdy jak również na postoju, znika jedynia kiedy na postoju wcisne sprzęgło. Jeśli puszcze bardzo powoli sprzęgło wtedy znika a jeśli szybko wtedy znowu coś zaczyna terkotać. Zastanawiam sie czy to sprzęgło czy może coś z kołem zamachowym lub dwumasowy dokładnie nie wiem co mam w środku. Na innych forach wyczytałem że takie objawy są przy padniętej dwumasówce.

ja tam stanawiam na łożysko oporowe sprzęgła jak wciskasz to wtedy przestaje sie kręcić jak puszczasz sie kręci.
pozdr

Łożysko oporowe

Cytat:
jak wciskasz to wtedy przestaje sie kręcić jak puszczasz sie kręci.

chyba na odwrót....

tez mialem ostatnio taki przypadek i okazalo sie ze ktores z lozysk w skrzyni sie skonczylo i po spuszczeniu oleju ze skrzyni ujrzalem metalwe wiory i jeden z zebow kola.

Tak skrzynia Ci si pewnie kończy, poszukaj w katalogach części "neverending gearbox"

I faktycznie potwierdziło się że kończy się mi się skrzynia. Akurat mechanik u którego byłem ma skrzynie tyle że od 2.0 16v a ja mam 2.0 8v usilnie próbuje mnie przekonać do tego że nie odczuje różnicy według mnie są to różne skrzynie. Jaka może być różnica podczas jazdy między jedną a drugą skrzynią ?

To jest dokładnie identyczna skrzynia - R25
Występuje w 2,0 8V; 2,0 16V; 2,5V6.

Co obstawiacie?
Przy wduszonym sprzęgle na postoju i gwałtownym dodaniu gazu słychać jakieś odgłosy i trzaski z okolicy sprzęgła. Przy puszczonym sprzęgle cisza. W czasie jazdy przy zmianie biegów czasami haczy niezależnie na który bieg chcę przełączyć.
Proszę o podpowiedzi co boli moje auto i jaką kasę szykować zanim oddam auto w ręce mechaników.
Pozdrawiam.

upewnij sie czy to skrzynia napewno a nie sprzeglo...skrzynia uzywka kosztuje do 600 zl a wymiana to zalezy w jakiej miejscowosci...ta sama robota jak wymieniasz sprzeglo czy wymiana skrzyni czy uczelniacza walu...profilaktycznie mozesz zmienic uszczelniacz kosztuje 70 zl zeby miec pewnosc...

Cytat:
2007-07-19 22:27:23, pablo730 pisze:
Przy wduszonym sprzęgle na postoju i gwałtownym dodaniu gazu słychać jakieś odgłosy i trzaski z okolicy sprzęgła. Przy puszczonym sprzęgle cisza. W czasie jazdy przy zmianie biegów czasami haczy niezależnie na który bieg chcę przełączyć.

Jak dla mnie łożysko sprzęgła, albo słoneczko w docisku...

Cytat:
2007-07-19 23:04:43, ilku pisze:
Jak dla mnie łożysko sprzęgła, albo słoneczko w docisku...

łożysko oporowe sprzęgła przeważnie szumi lub grzechocze. Słoneczko natomiast jeśli częściowo uszkodzone, to przy ruszaniu potrafi autem szarpać ewent. biegi wchodzą raz ze zgrzytem, a raz dobrze zależy jak sie owe słoneczko ułoży

Cytat:
2007-07-19 23:13:56, zuku19 pisze:
łożysko oporowe sprzęgła przeważnie szumi lub grzechocze. Słoneczko natomiast jeśli częściowo uszkodzone, to przy ruszaniu potrafi autem szarpać ewent. biegi wchodzą raz ze zgrzytem, a raz dobrze zależy jak sie owe słoneczko ułoży

1. Skoro napisal ze przy puszczonym sprzegle cisza to raczej nie skrzynia.
2. Skoro napisal ze przy wcisnietym pedale na postoju halasuje to oznacza że nie ze skrzyni bo jest rozłączona.
3. Skoro 1 i 2 to co zostaje wg ciebie??

Jeżeli łożysko to z wysprzęglnikiem, czy samo da się wymienić? A jeżeli słoneczko, to już do wymiany całe sprzęgło będzie? Dobrze myślę?

[quote]
2007-07-19 23:22:01, ilku pisze:
1. Skoro napisal ze przy puszczonym sprzegle cisza to raczej nie skrzynia. 2. Skoro napisal ze przy wcisnietym pedale na postoju halasuje to oznacza że nie ze skrzyni bo jest rozłączona. 3. Skoro 1 i 2 to co zostaje wg ciebie??
[/quote
na pewno nie skrzynia wydaje mi się że łożysko, jak bym usłyszał na własne uszy to diagnozę mógł bym postawić w tych okolicznościach można tylko podpowiedzieć

To nie jest szum, tylko jeden dwa trzaski w momencie gwałtownego dodania gazu, a później cisza.

Cytat:
2007-07-19 23:48:01, pablo730 pisze:
Jeżeli łożysko to z wysprzęglnikiem, czy samo da się wymienić? A jeżeli słoneczko, to już do wymiany całe sprzęgło będzie? Dobrze myślę?

generalnie wymienia się całość łożysko słoneczko tarczę po co dwa razy płacić za wyjmowanie skrzyni

Czyli całe nowe sprzęgło? A w używki warto wchodzić?

Cytat:
2007-07-19 23:58:51, pablo730 pisze:
Czyli całe nowe sprzęgło? A w używki warto wchodzić?

w życiu nie w tych częsciach

Dzięki idę spać i śnić o nowym sprzęgiełku