Jak zrobić ? Poradźcie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
muszę wymienić amorki z przodu, jednocześnie chciałbym podnieść nieco przód i utwardzić zawieszenie. I tu moje pytania o radę:
1. czy wzmocnione sprężyny są też nieco sztywniejsze w jeździe i przód stoi wyzej niż na normalnych ( istotna dla mnie w właściwość !), pytanie szczególnie adresuję do Ptaszyny, który wiem że zastosował takowe oraz do wszystkich pozostałych, którzy je założyli ?
Do tych sprężyn zamierzałem założyć amortyzatory olejowe kayaby.
2. czy też darować sobie wymianę sprężyn, a zmienić jedynie amorki gazowe kayaby, które jak czytałem utwardzają zawieszenie.

A więć jak radzicie, czekam na wszelkie uwagi !
Andrzej

Stawiajac sprezyny utwardzone obok "normalnych" nie widac roznicy w wysokosci. Roznice widac dopiero po zalozeniu do autka.
"Normalne" bardziej sie uginaja juz od samego jego ciezaru.
Amorki na przod oczywiscie gazowe i tego jestem pewien!
Nie jestem pewien czy te utwardzone "oryginalne" sprezyny (trzy kropki) nie sa jednak za miekkie, czy nie warto by poeksperymentowac z doborem od innego auta bo mimo wszystko przod moglby byc jeszcze ciut twardszy.
Trzeba by mojego Esperaczka postawic obok innych, rowniez "podniesionych" i cyknac zdjecia.
Aha, moje amorki to Sachsy. Przy wymianie amorkow i sprezyn proponuje rowniez wymienic gorne lozyska amortyzatorow, laczniki stabilizatora, koncowki drazkow... i zakonczyc to ustawieniem zbieznosci.

Olejowe KYB natychmiast o nich zapomnieć

Jak ma być tanio i dobrze to Alko, lub NK. Cena na w kolejności to około 160 i 120 zł. Na tył 130 i około 100 zł. Posiadają 2 letnią gwarancję. Keyjey poleca sprężyny Kme . Każdy gazowy amortyzator podniosi przód, możesz spodziewać się wzrostu prześwitu o 1-2 cm

Pozdrawiam.

Święte słowa nic dodac nic ująć....

Cytat:
2003-06-21 11:24:47, Zoltar pisze:
Olejowe KYB natychmiast o nich zapomnieć

Jak ma być tanio i dobrze to Alko, lub NK. Cena na w kolejności to około 160 i 120 zł. Na tył 130 i około 100 zł. Posiadają 2 letnią gwarancję. Keyjey poleca sprężyny Kme . Każdy gazowy amortyzator podniosi przód, możesz spodziewać się wzrostu prześwitu o 1-2 cm

Pozdrawiam.

Każdy gazowy amortyzator podniosi przód, możesz spodziewać się wzrostu prześwitu o 1-2 cm

O ile się orientuję w technice motoryzacyjnej, to amortyzator nie może ani podnieść, ani obniżyć auta.

Ja mam zestaw - przód wzmocnione sprężyny do espero + amortyzatory gazowe alko, a tył spręzyny od kadetta gsi i również amortyzatory gazowe alko.
Samochód podniósł się, a charakterystyka zawieszenia jest twardsza. Wszystko oczywiście w granicach rozsądku, nadal pozostał to samochód służacy do przewożenia rodziny, nie miałem problemów z przycieraniem o krawężniki czy koleiny.
Komfort porównałbym do samochodów opla, co i tak moim zdaniem jest dużą poprawą w stosunku do fabrycznego zawieszenia Du.

Cytat:
O ile się orientuję w technice motoryzacyjnej, to amortyzator nie może ani podnieść, ani obniżyć auta.

Czas zweryfikować swoją wiedzę

O ile się orientuję w technice motoryzacyjnej, to amortyzator nie może ani podnieść, ani obniżyć auta

Myślę, że nie tylko ja chętnie przeczytam krótki tekst jak to amortyzatory gazowe ( lub jakiekolwiek inne) podniosą moje auto o 1-2 cm. Jestem otwarty na wiedzę, więc poproszę o weryfikację mojej dotychczasowej wiedzy.

Drogi Adamie, otóż podstawowa zasada odróżniająca amorek olejowy od gazowego (oprócz pracującego medium) polega na tym że w gazowym gas jest wstępnie sprężony powodując zwiększoną siłę potrzebną na jego ugięcie. Krótko mówiąc w olejowy sztyca chodzi swobodnie a w gazowym wystaje na maksa i aby ją schowac musisz użyć co najmniej mojej masy czyli ok. 85kg...
Te 85kg podnoszą auto do góry o te 1-2 cm. Sam tego doświadczyłem co tez i opisałem jakies 3 lata temu..

Cytat:
2003-06-23 16:58:07, andrzej_o pisze:
O ile się orientuję w technice motoryzacyjnej, to amortyzator nie może ani podnieść, ani obniżyć auta

Myślę, że nie tylko ja chętnie przeczytam krótki tekst jak to amortyzatory gazowe ( lub jakiekolwiek inne) podniosą moje auto o 1-2 cm. Jestem otwarty na wiedzę, więc poproszę o weryfikację mojej dotychczasowej wiedzy.