MotoNews.pl
5 Szumy dochodzą z tyłu CO TO MOZE BYĆ ????? (121145/72) - PT

Szumy dochodzą z tyłu CO TO MOZE BYĆ ?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam panów, nie udało mi się znależć odpowiedzi w wyszukiwarce na mój problem . A mianowicie mam OMĘ B Combi 2.0 8V przejechane 220000 km. z tyłu dochodzą szumy , denerwujące szumy, Co to może być . Są o jednakowym natężeniu czyli nie nasilają się wraz z wzrostem prędkości, lecz gdy wysprzęglam wóz podczas jazdy są minimalnie bardziej słyszalne , a przy hamowaniu nie nasilają się, zaglądałem do tarcz ham. fakt biorą minimalnie nierównomiernie, jestem po wymianie klocków.(zdaje mi się że jakby miałyby być to klocki to przy hamowaniu szumy te nasilałyby się , więc klocki odpadają, chyba że się mylę) Pozdrawiam

Cytat:
2005-10-30 18:16:24, 20omega pisze:
...przejechane 220000 km. z tyłu dochodzą szumy , denerwujące szumy...

Niech zgadnę: łożyska?

A czy przypadkiem szum łożysk nie objawia się tym że rośnie wraz z prędkością????? A czy oprócz tych w piastach mogą szumieć inne np w moście. Przyznaję nie znam budowy mostu.

A czy słyszysz ten szum jak samochód pomału się toczy?
Czy zaczyna być słyszalny od określonej prędkości?

Podnosisz jedno koło z tyłu wsiadasz do samochodu i rozpędzasz go do okło 80km/h , a druga osoba słucha na zewnątrz przy kole i jak głośniej szumi w środku pojazdu to most lub wał ,a jak na zewnątrz przy kole to łożyska. Sprawdz tak jedną i drugą stronę.

Przy rozpędzaniu zabezpiecz dobrze auto na lewarku i podstaw zabezpieczenia pod przednie koła.

Właśnie!! Wlaśnie jak pomału się toczy to jest dobrze słyszalny.
A z tym podniesieniem wozu spróbuję.

Jescze jedno czy ktoś rozbierał tylne łożysko , z czym się trzeba liczyć , przyznam że potrafię zrobi ć to i tamto, może jakieś specjalistyczne klucze lub jakieś niespodzianki, doradźcie pomóżcie koledzy. en szum mnie wnerwia.

Sprawdź jeszcze szczęki hamulca ręcznego. A co do łożysk to zapomnij. Odsyłam do działu PORADY. Wymiana tarcz kotwicznych....

To znów ja, muszę zaklnąć, Qr.. noga, wymieniłem łożyska z tyłu przy kołach i co ???? Nic, wielkie nic. Jak szumiało tak szumi, Cala sobota spieprzona i nic. Ręce opadają. Jeśli ktoś to czyta i spotkał się z podobnym problemem, proszę o ratunek. CO TO DO CHOLERY WYJE Z TYŁU. Dodam jeszcze jedno spostrzeżenie, mianowicie szumy te są znacznie bardziej słyszalne wtedy gdy wysprzęglę silnik lub dam na luz. A gdy przyśpieszam lub hamuję silnikiem szumy wręcz znikają. może to coś z dyfrem lub mostem niewiem. Ale siedząc w bagażniku podcas jazdy wszystko wskazywało na łożyska piast.
Ale jestem wqr.... . Acha do przygody wymieniłem klocki oraz szczęki, i na dodatek przetoczyłem tarczobębny. Pozdrawiam.
jeszcze jedno, Zbynio zapytał czy szumi jak się auto powoli toczy, tak szumi jak cholera.

[ wiadomość edytowana przez: 20omega dnia 2005-12-04 16:08:19 ]

[ wiadomość edytowana przez: 20omega dnia 2005-12-04 16:11:59 ]

witam , a moze bys sprawdzil lozysko na wale napedowym.kolega mial takie szumy i mowil ze po wymianie tego lozyska na wale napedowym wszystko jest superek.pozdrowionka

witam , a moze bys sprawdzil lozysko na wale napedowym.kolega mial takie szumy i mowil ze po wymianie tego lozyska na wale napedowym wszystko jest superek.pozdrowionka

Potwierdzam słowa Mechaniczka, po tym jak to opisałeś, Ja bym szukał w wqale napędowym, może krzyżaczki albo łożysko!?

Dzięki chłopaki, lecz w waszych słowach jest za dużo słów "może".
Wybaczcie mi że tak piszę, ale wywaliłem tyle kasy że na doświadczenia chyba wydałem za dużo, ale wyboru nie mam. Jak przejdzie mi ta nerwica to kładę się pod auto .Mechaniczek, jeśli będziesz miał możliwość spytaj się tego kumpla dokładnie o które łożysko chodzi. Z góry dziękuję. Narazie

[ wiadomość edytowana przez: 20omega dnia 2005-12-05 20:52:29 ]

Na wale napędowym jest tylko jedno łożysko!

A nie zaczeło się to jak załozyłeś zimówki ??

Zimówki nie wchodzą w grę.

Zimówki nie wchodzą w grę.

RATUNKU !!!!
Grzesiek mówisz o łożysku w moście?????
A w pośrodku wału, zaraz przy krzyżakach jest jakiś przegób(guma), czy to może też szumieć,zauważyłem że wał nie siedzi centralnie w środku tej gumy. pod własnym ciężarem mocno zniekształca tę gumę ,a podnosząc ręką łatwo się poddaje. Niewiem jak sztywna powinna być ta guma, no i czy niema tam w środku jakiegoś łożyska. może to ten przegób wyje???Ratujcie

Rozwiązałem sprawę sprzedałem wóz

pogratulować nabywcy