| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
wit atu plus gdynia | 2002-08-22 17:56:04 chyba zawór nagrzewnicy,dojście fatalne ale wymiana przy odrobinie cierpliwości możliwa.miałem kiedyś ten sam problem i było jak wyzej. [ wiadomość edytowana przez: wit dnia 2002-08-22 20:59:18 ] |
Maarcin Miłośnik FSO VW Passat B-4 1.9 TD ... Otwock | 2002-08-23 09:13:50 Dzięki wit.
Chyba się pokuszę, jak będę miał chwilę. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2002-08-23 13:02:56 Właściwie możesz dobrać sie do nagrzewnicy zdejmując jedynie konsolę środkową. Ale zrzucenie deski nie jest w sumie aż tak skomplikowane. Wybór należy do Ciebie. Jak wyjmiesz grzejnik ze środka, to przepłucz go wodą z węża "pod prąd", sprawdź zawór, ewentualnie wymień. Jeżeli będzie potrzeba wymiany grzejnika to pokuś sie o wymianę razem z zaworem z MR93. |
Gucio Miłośnik FSO Polonez Caro Łódź | 2002-08-23 18:21:09 Witam,
Zawór może nie domykac do końca i część rozgrzanego płynu dociera do nagrzewnicy i dlatego dmucha ci ciepłe powietrze. Przy ustawieniu na "zimne" grzejnik od nagrzewnicy jest wyłączony z obiegu płynu chłodzącego, więc należy sprawdzicz czy zawór domyka sie i jeśli nie to go ewentualnie go wymienić. Jeszcze jedno pytanie: masz LPG? Podobny obijaw miałem przy wadliwym podłączeniu przewodów wodnych. Zobacz jak jest to połączone na przelotowe otwory wchodzą przewody do parownika i nagrzewnicy a w prostopadły do nich króciec wchodzi przewód prowadzący do bloku(jeśli jest inaczej to zobacz czy przypadkiem któryś z otworów nie jest częściowo zaślepiony bo czasami też tak bywa ,miałem to u siebie). Mam nadzieję że pomogłem choć trochę Pozdrawiam Gucio |
wit atu plus gdynia | 2002-08-23 19:21:16 konstrukcja tych zaworów powoduje że nie zawsze się domykają. |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2002-08-23 19:58:18 Dokładnie jak mówi Wit - u mnie po kilku latach gumki wewnątrz zaworu sparciały i nawet przy zamkniętym zaworze miałem tzw. "wersję zimową Poloneza" |
Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2002-08-24 21:35:12 Witam
Widze ze moja rada juz sie nie nada Pozdrawiam |
gumis Miłośnik FSO Vectra 2000 Bełchatów | 2002-09-06 21:52:44 Miałem podobny problem z tym że w plusie otóż miałem saunę w aucie gorąco i jeszcze raz gorąco. Jak jechałem w trasie to temperaturę trzymał ok 70 stopni natomiast przy wyższych obrotach np. przy redukcji podczas wyprzedzania temeratura schodziła do zera. Zdjąłem deskę wina leżała w tym że klapka była zablokowana tak że nawiew przechodził przez nagrzewnicę, ale jak miałem już wszystko rozebrane więc pomyślałem że przepłukam nagrzewnicę. Owszem wylecało z niej dużo mazi. Wszystko poskręcałem i rozczarowanie. Auto się bardzo grzeje mianowicie normalna temperatura na trasie to 90 stopni natomiast w mieście to 100 lub wyżej. I tu moje pytanie co to może być, wentylator włącza się normalnie przy 90 stopniach, wymieniłem też termostat, czujnik ten w chłodnicy włączający wentylator i nic. Bardzo proszę o sugestie |
![]() NoBo SC Sporting 1.1 SEICENTOMANIA! | 2002-12-09 13:26:32 jakaś lipa!!gdzie wcieło resztę postów o ogrzewaniu???nie ma moich pytań?? macie może jakieś pateny, pomysły na dodatkowe ogrzewanie?coś ala farelka. dlaczego z nawiewów pasażera leci TYLKO zimne powietrze.nie ma żadnej różnicy czy jest ustawione zimne czy ciepłe? |
OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2002-12-09 14:42:29 Mam podobnie...Jak jade to nawiewy od pasażera "podają" lekko ciepłe, a czasem i zimne powietrze...a nawiewy od kierowcy podawają gorące..Dziwne i nie mogę stwierdzić dlaczego tak jest...Jak wyłączę dmuchawę to od mojej str leci chłodne a od pasażera ciepłe... Co przwda poradziłem sobie tak, że przymknąłem klapę od zimnego powietrza i leci taraz gorące na wymuszonym przez dmuchawe, ale chyba tak nie powinno być, prawda? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2002-12-09 17:06:53 Właśnie to samo przytrafiło mi się dzisiaj: od strony kierowcy ciepłe, a od pasażera brrrrr! Zapchane na pewno nie jest bo niedawno to demontowałem. Jutro robię rozbiórkę i przegląd. |
![]() NoBo SC Sporting 1.1 SEICENTOMANIA! | 2002-12-10 09:49:01 Dzisiaj kupiłem (39,99zł) w Norauto takie ustrosjtwo pod zapalniczkę, niby do ogrzewania, lecz średnio się sprawdza, choć przetestuje to pod kątem nawiewu na szybę.
Jestem średnio zadowolony. |
dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2002-12-11 12:37:52 OLI - zabawne, ja mam tak samo. Normalnie grzeje od strony pasażera, a po włączeniu wentylatora robi się gorąco u kierowcy, a zimno u pasażera. Do 80km/h to nie przeszkadza bo i tak jest gorąca, ale przy 120km/h to już niezły chłodek w środku. |