Nierówna praca na benzynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!posiadam siene 1.2 z istalacją gazową 2 generacji z kompem al 700 parownik landi na gazie przejechane 60tys problem jest taki że strasznie nierówno pracue na benzynie dusi się i nie ma mocy dodam jeszcze że śmierdzi taką niewypaloną benzyną!ostatnio też zle zaczął chodzić na gazie tzn;jak jade ok 120 w pewnym momencie samochód zwalnia tak jakby brakowało gazu ale jest!byłem dzisiaj u gazowników i trochę go podregulowali ale jeden z nich powiedział ze nieprzepala do końca gazu!
Przewody wymieniałem pół roku temu a cewki chyba ok!gdzie tkwi problem?może jest ktoś z forum z krakowa kto mógłby pomóc?

Co do benzyny, prawdopodobnie rozjechana mapa benzyny albo uwalona sonda lambda. Może też pompa paliwa nie dawać ciśnienia, może być przytkany filtr paliwa, przytarty wtryskiwacz, niesprawny regulator ciśnienia paliwa i parę innych rzeczy. Co do gazu, reduktor ma już powoli dość albo uwalona sonda lambda. Ewentualnie wszystko na raz. Jeśli gazownik coś podregulował i nie stwierdził, że sonda kaput to stawiam na rozjechaną mapę benzyny dla benzyny i reduktor jeśli chodzi o gaz.

według niego sonda jest ok!co w takim razie mam zrobić odpięcie klemy nie pomaga?

Ale odpięcie aku nie pomaga w czym? Ani na benzynie, ani na gazie sytuacja się nie poprawia? Czy może po odpięciu aku od razu przełączasz na LPG i znowu jest źle. Pamiętaj, że po odpięciu aku trzeba jeszcze zaadoptować ECU do benzyny, żeby sobie prawidłowo mapy poustawiał i nie można w tym czasie przełączać na LPG ani dotykać przepustnicy. Należy odpalić zimny silnik i poczekać na jałowych aż się nagrzeje do normalnej temp. Teraz gasisz i dopiero po ponownym odpaleniu możesz jechać na benzynie i sprawdzić jak się autko zachowuje. Jeśli teraz będzie dobrze to masz niemalże pewność, że mapa była rozjechana przez złą emulację lambdy. Jeśli tak jest to zanim przełączysz na LPG ustaw emulację na "brak/odłączona" lub "masa" i dopiero teraz możesz przełączyć na LPG.
Natomiast problemy z gazem mogą wynikać z zużycia membran w reduktorze ale tego już bez rozłożenia reduktora nie da rady stwierdzić ze 100% pewnością.

no właśnie spróbóje tak jak mówisz bo robiłem to całkiem inaczej!tylko jakbyś mi jeszcze podpowiedział jak ustawić tą emulację bo w tym to ciemny jestem!odpisze jak się poprawi!pozdrawiam!

Przecież napisałem. Żeby to zrobić musisz mieć interfejs do do podłączenia sterownika LPG do PC-ta i program do obsługi tego sterownika. W sofcie jest taka zakładka z parametrami sondy i tam trzeba ustawić typ emulacji: "brak" lub "odłączona" (nie pamiętam jak to jest określone w tym sofcie) albo "masa". W każdym razie nie może być ustawione jako "przebieg", bo przy źle ustawionych czasach L i H to rozwala mapę.