| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2007-07-16 07:51:10 Witam.
Przeczyść zespół przepustnicy i stabilizatora wolnych obrotów oraz sprawdź masę silnika |
antichoice Rzeszów | 2007-07-17 23:50:07
Czyszczenie przepustnicy robilem juz duzo wczesniej, Masa jest przykrecona i trzyma sie moco z obu stron (do silnika i do akumulatora). Na tym zdjeciu zaznaczylem czerona linią gdzie widac iskry: Zdjęcie |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-24 08:35:05 Moim zdaniem mikser ździebko za mały. Jednak wielkość miksera nie ma nic wspólnego z przebiciami. Podobnie zubożenie mieszanki tego nie powoduje. Podejrzewam na podstawie opisywanych przez Ciebie objawów, że jednak ponownie zespół cewek i/lub moduł zapłonu powiedział papa. Być może zwyczajnie zbyt mocne dokręcenie zespołu spowodowało mikropęknięcie obudowy cewek. Miałem podobny przypadek kiedyś w poldasie. Poradziłem sobie z tym doraźnie przez zalanie gniazd śrub distalem, pomogło na ok. 8 miesięcy, potem już pozostała tylko wymiana. Być może przewody WN są kiepskiej jakości i powodują zbyt duży opór, co powoduje, że iskra znajduje sobie łatwiejszą drogę.
Co do miksera i PWA to można spróbować to jeszcze podregulować. Jeśli masz odkręcony bypas (nawet lekko) to trzeba go zakręcić i próbować wyregulować reduktor samą czułością. Jeśli jednak bypas jest zakręcony, a w dalszym ciągu nie można lepiej ustawić gazowni to wiele wskazuje jednak na mikser lub za słaby reduktor. |
Kamil_H 2107 1.3 Poznań | 2007-07-24 23:32:02 Zaraz, zaraz. W pierwszym poście piszesz, że problemy są na gazie i na benie, a kilka postów dalej, że podejrzewasz gaz.
Jeśli takie same problemy są na gazie i benie, to zapomnij na chwię o gazie i skup się na tym, żeby na benie było ok. Objawy wskazują ewidentnie na zapłon. Ja miałem takie coś, jak jeden z kabli WN był uszkodzony. Niby nie przerwany, ale przerwany. Pół układu zapłonowego wymieniłem, zanim do tego doszedłem. Piszesz, że iskry strzelają bokami - tak być nie może. Czasem, jakaś jedna - OK - ale nie choinka - to jest niedopuszczalne. |
antichoice Rzeszów | 2007-07-25 06:21:25
Tak podejzewam teraz gaz. Bo jak juz napisalem za wolnych obrotach jest bogata mieszanka a pod obciazeniem uboga. Podczas dawania gazu sonda lambda przez chwile wskazuje uboga mieszanke do chwili az silnik krokowy przejdzie z 50 do 130. Uboga mieszanka ponoc powoduje bardzo slaby przeskok iskry na swiecy i podejzewam ze wtedy przebija. Ogladaja po ciemku co sie dzieje pod maska na wolnych obrotach widac mniej iskier, na przewodach prawie w ogole a na cewkach pojedyncze przeskoki. W momencie kiedy daje gazu zaczyna sie dyskoteka, miedzy kablami tak przeskakuja iskry ze az swieca na cewkach przeskakuja tak jak pokazalem na zdjeciu. Jesli dalej trzymam gaz powiedzmy na 3000obr to po chwili te iskry sa takie jak na wolnych obrotach. Co Wy na to? |
Kamil_H 2107 1.3 Poznań | 2007-07-25 09:24:12
Mogę jedynie powtórzyć to, co napisałem w poprzednim poście. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-25 10:05:49 Antichoice, zrób najpierw porządek z układem zapłonowym, to nie uboga mieszanka powoduje przebicia. Przy idealnie sprawnym układzie WN co najwyżej nie dojdzie do zapłonu ubogiej mieszanki ale na pewno nie spowoduje przebicia. To że przy podwyższonych obrotach zwiększa się ilość przebić wynika z większej częstotliwości impulsów zapłonowych, a nie jakości mieszanki. Jeśli nie chcesz przyjąć podstawowej zasady że instalacja WN musi być w idealnym stanie to ja nie mam już nic więcej do dodania. |
antichoice Rzeszów | 2007-07-28 00:26:08
Ja myslalem ze jak zalozylem wszystkie czesci nowe i z firmowego sklepu to instalacja bedzie w idealnym stanie. W takim razie co mam jeszcze wymienic? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-28 11:30:34 Nie wiem co masz wymienić, ale wiem, że przebicia na kablach, cewkach itp świadczą o złym stanie instalacji WN. Takie zjawisko w żadnym wypadku nie może występować. Pomijając kwestię kiepskiej pracy silnika to jest to wręcz niebezpieczne. Najprościej to podmienić na próbę od kogoś poszczególne, sprawne elementy i sprawdzać co się dzieje. Ja stawiam na popękane obudowy cewek. |
antichoice Rzeszów | 2007-07-28 17:48:18
w sumie to juz 3 kompety nowych cewek przebilo. 1. nowe kupione w Aso 2. reklamowalem w Aso i dali mi nowe 3. zakupione wczoraj oryginaly Magneti Marelli |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-28 18:15:06 A sprawdzałeś czy podstawy cewek są równe, czy nie występują jakieś naprężenia przy dokręcaniu ich do podstawy? Wspominałem już, że miałem w poldku podobne objawy i okazało się, że pękła obudowa cewki tuż przy śrubie mocującej, pęknięcie nastąpiło od strony samej cewki i "strzelało" do śruby. Powodem było to, że ktoś kiedyś bardzo mocno to dokręcił, a na domiar złego podstawa też była lekko wygięta bo przykręcona do nieoryginalnego uchwytu i przez to pękła obudowa. Może podlazł tam jakiś kamyczek, paproch grubszy itp. Może fajki w kablach są marnej jakości, albo przy wkładaniu uszkodziłeś połączenie kabla z fajką. Może za słabo ją dociskasz do gniazda na cewce i jest jakiś słaby styk. Nie wiem co jest grane. Nic więcej na odległość Ci nie poradzę poza tym co już wiesz. A sprawdzałeś napięcie ładowania? Może regulator napięcia szlag trafił i daje za wysokie napięcie, a w efekcie sadzi cewki . |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-07-29 10:55:37 Przydał by się tam oscyloskop, takie badanie dużo powie o usterkach układu WN.
Zubażanie mieszanki gaz powietrze obciąża bardzo układ WN, skraca jego żywotność. |
antichoice Rzeszów | 2007-08-04 21:42:35
A gdzie w Rzeszowie maja taki oscyloskop? Bo bylem z ASO Fiata Rzeszowie to podpieli Examiner bo oscyloskopu nie maja i powiedzieli ze wszystko w porzadku i wzieli 92zl (naciagacze jednym slowem). |