| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-11 14:42:48 Jaki Masz komputerek sterujący LPG? Bingo, Landi, Lovato czy jeszcze coś innego? I która generacja? I, II czy może sekwencja? |
marcin_84 Kraków | 2007-07-11 20:20:35 no wiec tak : instalacja jest 2 generacji
komputer nie wiem dokładnie o co chodzi wiec : przełacznik/centralka-AL-700 Układ elektroniczny - AL-700 (reduktor jest lovato -jezeli to w czyms pomoze) a to co panowie wypisali do certyfikatu: CO/OH przy prędkosci obrotowej biegu jałowego 0,25/18 [%/ppm] CO/OH przy podwyzszonej predkości obrotowej biegu jałowego 0,007/10 [%/ppm] współczynnik nadmiaru powietrza lambda odpowiednio: 1,00/401 co do tej lambdy jestem ciekawy czy emulatory nie sa ustawiane fabrycznie na jakąś wartość? nie wiem czy mozna pisac 2 wiadomosci pod rząd jezeli nie to przepraszam ![]() |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-07-11 21:21:02 Wszystko jasne . Ok. Czyli masz II generację z komputerkiem sterującym Autronic AL-700. Przyzwoity. W związku z tym bardzo prawdopodobne jest to co pisał Slider, czyli źle ustawiona emulacja sondy lambda.
Emulator sondy to urządzenie które oszukuje ECU (komp benzynowy), że autko pracuje na benzynie i nic się nie zmieniło. Niestety bardzo często dochodzi do tego, że ECU pomimo zastosowania emulacji i tak modyfikuje mapy wtrysku benzyny dostosowując ją do sygnału otrzymanego ze źle ustawionej emulacji. jeśli masz interfejs do komputerka LPG i PC-ta to wystarczy podpiąć go do niego i zmienić parametry emulacji albo ustawić rodzaj emulacji na "masa" lub "odłączona/brak". Po tej operacji trzeba zrobić reset ECU (odłączenie klemy aku) i ponownie nauczyć ECU pracy na benzynie. Czyli odpalić autko na benie i bez dotykania czegokolwiek i przechodzenia na LPG poczekać aż silnik się zagrzeje do nominalnej temp. pracy. Teraz gasisz silnik i już. Po tej operacji można już normalnie eksploatować autko również na LPG. |
marcin_84 Kraków | 2007-07-11 22:19:14 wielkie dzieki , teraz juz nie beda mi wciskac ciemnoty w stylu "pal go pan na wymuszonym"
a mam jeszcze takie małe pytanie czy te ustawienie które trzeba zrobic narusza jakies plomby gwarancyjne itp ? bo mówiąc szczerze juz wole jechać na porządny servis zapłacić i urzytkowac samochód niz zaliczac kolejne wizyty u tych speców od gumowych dzwonków, ( nie mam czasu , chyba że bede miał wolne to dla zasady bede ich gnebił o ustawienie samochodu w ramach gwarancji ) |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-07-11 22:52:08 skoro goscie nie maja interfejsu do podpiecia sie do centrali gazu to nic nie wywąchają bo nie maja czym nawet... |
kaziu50 POLONEZ ATU PLUS lpg ... Oświęcim ATU GSI 86KM. | 2007-07-29 23:29:09 Witam.Nie wiem dlaczego wszyscy do wielopunktów pakują sekwencje któres tam generacji za grube pieniądze.Ja tez mam GSI wielopunkt a lpg 2 gen z mikserem i chodzi super.Nalezy tylko dobrac właściwie mikser.Spalanie w trasie przy 80-100km/h wynosi 7.8-8,2 l/100km.A w miescie tyle ile musi i koniec ale nie więcej niż 10l.[trudno by stojąc w korku 30 min.mówic o spalaniu]A słyszałem też ,że wtryski gazowe siadają i zasyfiają się co niemiara. |